Εν μέσω εντάσεων ψηφίστηκαν οι εκατό δόσεις

Εν μέσω εντάσεων ψηφίστηκαν οι εκατό δόσεις

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στη σύνοδο κορυφής και τις εκεί κρίσιμες συναντήσεις του κ. Αλ.Τσίπρα ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή η με τη διαδικασία του κατεπείγοντος επεξεργασία του νομοσχεδίου, που υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» εμπεριέχει διατάξεις για τις 100 δόσεις και άρθρα μέσω των οποίων επιχειρείται διευθέτηση σειράς άλλων ζητημάτων. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούστηκαν μετωπικά όχι μόνο για το σχέδιο νόμου, αλλά και στη βάση των διαφορών στις μεταξύ τους εκτιμήσεις αναφορικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Αρχικώς, σύσσωμη η αντιπολίτευση εξέφρασε τη διαφωνία της για την επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει προς συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ως προς αυτό, σχολιάστηκε ιδιαίτερα –και μάλιστα από του βήματος διά στόματος του κ. Ευ. Βενιζέλου– το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκάωρης διαδικασίας δεν προήδρευσε η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά οι αντιπρόεδροι της Βουλής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το έπραξε αυτό η πρόεδρος προκειμένου να καταδείξει τη δυσφορία της έναντι της επιλογής της κυβέρνησης να κάνει χρήση της διάταξης του κατεπείγοντος, από το δεύτερο κιόλας νομοσχέδιο.

Ως προς τις εξελίξεις στις συζητήσεις με τους εταίρους, απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης ξεχώρισε η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, αργά χθες το απόγευμα. Ο κ. Βαρουφάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι όποιες καθυστερήσεις του τελευταίου μηνός προκλήθηκαν από ορισμένους χαμηλόβαθμους αξιωματούχους των θεσμών που επιδίωκαν –όπως τόνισε– να ακυρωθεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ώστε να επιστρέψουμε στην αξιολόγηση βάσει του Μνημονίου. «Με αίμα καταφέραμε να πετύχουμε τη συμφωνία, να είμαστε εμείς, να είναι το Κοινοβούλιο που θα έχει άποψη για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα».

Σε υψηλούς τόνους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης αντέκρουσε τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η κ. Μέρκελ κάνει ακόμη λόγο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των δεσμεύσεων που έχει η χώρα από το παρελθόν: «Είτε η κ. Μέρκελ είτε εσείς ψεύδεστε. Απαντήστε ποιο από τα δύο ισχύει», είπε. Ο κ. Βαρουφάκης νωρίτερα είχε αναφέρει πως το επόμενο διάστημα και σε συνέχεια των έως τώρα κινήσεων, θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια».

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου: ενστάσεις κυρίως από τον χώρο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ καταγράφηκαν και για ορισμένα εκ των άρθρων, με την αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα να κλιμακώνει την κριτική της στάση υποβάλλοντας αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας για τέσσερα εξ αυτών: τα άρθρα 16, 17, 21 και 24 που αφορούν το εύρος των αρμοδιοτήτων του υπουργού Οικονομικών ως προς την υλοποίηση των φορολογικών ρυθμίσεων, την τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και το ζήτημα της διάλυσης της εταιρείας «Παράκτιο Μέτωπο». Εν μέσω αυτών των πιέσεων, η κ. Νάντια Βαλαβάνη προχώρησε σε αλλαγές και σε νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες ωστόσο δεν στάθηκαν ικανές να αλλάξουν τη στάση. Εως την τελευταία στιγμή, ειδικά οι βουλευτές της Ν.Δ. ζητούσαν την απόσυρση της διάταξης. Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο άρθρο προέβλεπε τη διάλυση της εταιρείας «Παράκτιο Μέτωπο», ενόψει της δημιουργίας νέας, μεγαλύτερης εταιρείας για την αξιοποίηση ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου.

Στα αξιοσημείωτα είναι, επίσης, ότι η κ. Βαλαβάνη, τροποποιώντας την αρχική ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενέταξε τη δυνατότητα ρύθμισης και των χρεών προς τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, προσθέτοντας με έμφαση πως όσοι ενώ μπορούν οικονομικά να μπουν στη ρύθμιση, δεν το πράξουν, «να είναι σίγουροι ότι θα περάσει από αυτούς η εφορία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT