Ατυπο ντιμπέιτ στη Βουλή

Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια

3' 57" χρόνος ανάγνωσης

Σε ένα άτυπο και, όπως αναμενόταν, υψηλών τόνων προεκλογικού χαρακτήρα, ενόψει της 9ης Ιουνίου, ντιμπέιτ για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, με επίκεντρο κυρίως το φαινόμενο της ακρίβειας, εξελίχθηκε η χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Στο μόνο που άπαντες συμφώνησαν είναι πως υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας. Διαφώνησαν, ωστόσο, για το ποια είναι η πραγματική αιτία και ποια η συνταγή για την επίλυσή του, με τη διαφωνία να αναδεικνύεται ανάμεσα όχι μόνο σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αλλά και μεταξύ των οκτώ δυνάμεων της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας.

«Απόλυτη προτεραιότητα»

«Δεν είμαι εδώ πέρα για να εξωραΐσω καμία κατάσταση», είπε ο πρωθυπουργός στην αρχική τοποθέτησή του, σημειώνοντας πως «η αναμέτρηση με το πρόβλημα αυτό αποτελεί για την κυβέρνηση απόλυτη πολιτική προτεραιότητα». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ειδικότερα ως προς τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, ότι πρόκειται για ένα «δύσκολο στοίχημα το οποίο για να κερδηθεί χρειάζεται και χρόνο και συστηματική προσπάθεια, αλλά πριν από όλα χρειάζεται ρεαλισμό και γνώση της πραγματικότητας». Τούτων δοθέντων επισήμανε ότι «η μόνη ριζική και μόνιμη απάντηση στο επίμονο πρόβλημα των ανατιμήσεων δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, σε συντάξεις και σε εκείνα τα επιδόματα τα οποία στοχεύουν στη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, αυξήσεις οι οποίες προφανώς είναι μόνιμες και θα εξακολουθούν να υφίστανται και μετά το πέρασμα του πληθωρισμού». Εναντι της σκληρής κριτικής που δεχόταν από την αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «λαϊκισμό πλειοδοσιών»: «Πάλι υπόσχεστε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Συζήτηση με τέτοιο λαϊκισμό πλειοδοσιών είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει», είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αφιερώνοντας το πρώτο μέρος της δευτερολογίας του στον κ. Νίκο Ανδρουλάκη και όχι στον κ. Σωκράτη Φάμελλο –που με δική του πρόταση έγινε η χθεσινή κοινοβουλευτική αναμέτρηση– απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η χώρα αποκλίνει με τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Φάμελλος, που είναι τυπικά αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού ο κ. Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι κοινοβουλευτικός, επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό: «Η αριστεία ακρίβειας στην Ευρώπη είναι ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή την αριστεία μόνο κατέχει», είπε, για να συνεχίσει αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν την πατρίδα μας. Με τη Ν.Δ. κάνουμε πολλά βήματα πίσω και απομακρυνόμαστε από την Ευρώπη. Και επειδή αυτό αφορά και τα δικαιώματα των πολιτών, οφείλω να πω ότι η κατάσταση γίνεται πολύ επικίνδυνη».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μεταξύ άλλων υπογράμμισε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα με την πολιτική σας σταθερά αποκλίνει στην οικονομία, στην αγοραστική δύναμη, στις ξένες παραγωγικές επενδύσεις –και όχι real estate–, στη δημόσια υγεία υστερούμε και, βέβαια, σε θέματα κράτους δικαίου». Παράλληλα ανέφερε πως «το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί», για να προσθέσει: «Τρία χρόνια λεηλασίας των εισοδημάτων του ελληνικού λαού και τα μέτρα σας είναι αναποτελεσματικά».

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην παρέμβασή του είπε ότι «το μόνο που σας σώζει, κύριοι της κυβέρνησης, με τόση κοροϊδία, είναι η βολική αντιπολίτευση που σας κάνουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχοντας ως σημαία τους την κανονικότητα της Ε.Ε. Eάν δεν υπήρχε τέτοια βολική αντιπολίτευση, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε οπωσδήποτε να την εφεύρει». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος για ακόμη μία φορά επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, γεγονός το οποίο δεν άφησε ασχολίαστο, σε έντονα επικριτικούς τόνους, κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης. Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης δεν απέφυγε τις αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τους προέδρους της Νίκης και των Σπαρτιατών, Δημ. Νατσιό και Β. Στίγκα αντιστοίχως, να επαναλαμβάνουν τις γνωστές θέσεις τους για «πατρίδα – θρησκεία – οικογένεια». Τέλος, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάνοντας εκ νέου αναφορές σε θέματα όπως οι γυναικοκτονίες και το Μεσανατολικό, επιτέθηκε, εκτός από τον πρωθυπουργό, προσωπικά και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το διακύβευμα της κάλπης

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στο διακύβευμα της κάλπης που θα στηθεί σε 15 ημέρες από σήμερα: «Το βάρος της ψήφου της 9ης Ιουνίου θα είναι μεγάλο. Οι πολίτες ξέρουν πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα στον τόπο, ώστε αυτός να μπορεί να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, μακριά από πειραματισμούς της αδράνειας και της αποχής, μακριά από αψήφιστα δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας, τα οποία μπορεί να ανοίξουν κερκόπορτες σε νέες περιπέτειες», είπε.

«Ηρθε η ώρα οι πολίτες να δώσουν τέλος σε αυτόν τον κατήφορο και να διεκδικήσουν με την ψήφο τους μια ανατροπή που θα δίνει προοπτική, που θα δίνει δημοκρατία, που θα δίνει πρόοδο, που θα δίνει δικαιοσύνη, που θα δίνει ευημερία. Αυτή την προοπτική στις ευρωεκλογές μπορεί να την εξασφαλίσει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο κ. Φάμελλος. Με ανάλογα επιχειρήματα εμφανίστηκαν να διεκδικούν την ψήφο οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT