Θετικός ο απολογισμός για την Εθνική κατά την τριετία της βαθιάς ύφεσης

Θετικός ο απολογισμός για την Εθνική κατά την τριετία της βαθιάς ύφεσης

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο, εκτός απροόπτου, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα εκλέξει τη νέα διοίκηση με την τοποθέτηση του κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και την κυρία Λούκα Κατσέλη στη θέση του προέδρου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, θα παραδώσει τη σκυτάλη, μετά περίπου τρία χρόνια, έχοντας αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έπληξε μεταπολεμικά τη χώρα, κατορθώνοντας να διατηρήσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της Εθνικής Τράπεζας. Παράλληλα, η διοίκηση Τουρκολιά αντιμετώπισε αποτελεσματικά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενίσχυσε τη ρευστότητα και τη λειτουργική κερδοφορία ενώ προχώρησε στην ουσιαστική αναβάθμιση των διαδικασιών εταιρικής διακυβέρνησης.

Aπό την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, τον Ιούνιο 2012, η διοίκηση Τουρκολιά βρέθηκε αντιμέτωπη με τη βαθιά ύφεση, την οικονομική αβεβαιότητα και την επώδυνη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Οι επιπτώσεις της κρίσης τόσο στη δυνατότητα αποπληρωμής φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων όσο και στην απομείωση ομολόγων και δανείων του Ελληνικού Δημοσίου είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων της Εθνικής. Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η διοίκηση κινήθηκε άμεσα με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου, την προάσπιση της ρευστότητας, τη θωράκιση του ενεργητικού και την αποκατάσταση της κερδοφορίας. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, ο όμιλος της Εθνικής σχεδίασε και υλοποίησε συγκεκριμένες στρατηγικές ενέργειες στο πλαίσιο ενός 5ετούς σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο έχει εγκριθεί και από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σήμερα, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους σε κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, διατηρεί τον χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων ανάμεσα σε όλες τις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα και εμφανίζει σημαντική κερδοφορία.

Η διοίκηση της τράπεζας, παρά τις μεγάλες απώλειες που είχε υποστεί ο όμιλος από το PSI, πέτυχε την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας το καλοκαίρι του 2013 με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών εξασφαλίζοντας τον ιδιωτικό χαρακτήρα της ΕΤΕ. Παράλληλα πραγματοποίησε νέα αύξηση 2,5 δισ. ευρώ το 2014, η οποία σε συνδυασμό και με άλλες κινήσεις (Πανγαία, κερδοφορία κ.λπ.) οδήγησε στην ενίσχυση του δείκτη Κύριων

Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 15,8% τον Σεπτέμβριο 2014, από 7% τον Ιούνιο 2012. Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση του ομίλου επέτρεψε να αντεπεξέλθει με επιτυχία στο στρες τεστ της ΕΚΤ. Βασισμένη στη σχέση εμπιστοσύνης που έχει κτίσει με τους Ελληνες καταθέτες, η Εθνική Τράπεζα διατήρησε τα τελευταία έτη ισχυρή και χαμηλού κόστους θέση ρευστότητας, με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου στην Ελλάδα. Οι προσπάθειες της τράπεζας για απομόχλευση του ενεργητικού και προσέλκυση ρευστότητας διαμόρφωσαν τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις σε επίπεδο τράπεζας στο 81% (από 110% τον Ιούνιο 2012) και σε επίπεδο ομίλου στο 93% (σε σχέση με 116% τον Ιούνιο 2012), έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 116%. Τα κέρδη μετά φόρων του ομίλου της Εθνικής ανήλθαν στα 335 εκατ. ευρώ το 2013 και 220 εκατ. ευρώ για τους πρώτους 9 μήνες του 2014 (μη συμπεριλαμβανομένων εκτάκτων – μη επαναλαμβανόμενων κερδών). Η Εθνική είναι ο πρώτος εγχώριος τραπεζικός όμιλος που επέστρεψε σε λειτουργική κερδοφορία μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με τα 8 τελευταία τρίμηνα λειτουργίας να είναι κερδοφόρα. Τα παραπάνω αποτελέσματα επιτεύχθηκαν με την αναδιάρθρωση των εγχώριων δραστηριοτήτων, τη σταθεροποίηση των θυγατρικών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και τη σημαντική κερδοφορία της Finansbank στην Τουρκία.

Μεγάλη έμφαση κατά τα τελευταία δυόμισι έτη έχει δοθεί στην ενίσχυση της διαχείρισης κινδύνων σύμφωνα με τα πρότυπα και τις πρακτικές αντίστοιχων μονάδων που λειτουργούν με επιτυχία σε μεγάλους τραπεζικούς ομίλους της Ευρώπης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προάσπιση της ποιότητας του εγχώριου δανειακού χαρτοφυλακίου και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που εκτοξεύτηκαν τόσο στην επιχειρηματική όσο και στη λιανική πίστη κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ετσι, το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής διατηρεί τους χαμηλότερους δείκτες καθυστερήσεων. Πέρα από τις παραπάνω στρατηγικές και επιχειρηματικές ενέργειες, κατά τη διάρκεια των δυόμισι τελευταίων ετών έγιναν σημαντικά βήματα με στόχο την αποτελεσματική διοίκηση και εποπτεία όλων των δραστηριοτήτων του ομίλου.

Ανασυστάθηκε η εκτελεστική επιτροπή, ενισχύθηκαν οι οργανωτικές δομές και ο εσωτερικός έλεγχος, ενώ βαρύτητα δόθηκε στην προώθηση νέων ταλέντων και ικανών στελεχών στην τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή