Ο Ντράγκι επιμένει να μην προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων

Ο Ντράγκι επιμένει να μην προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση της ΕΚΤ να μην πραγματοποιήσει αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης επανέλαβε χθες ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι. Οπως τόνισε, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό στις περιπτώσεις που μια χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα χρηματοδότησης με το ΔΝΤ και την Ε.Ε., και για το οποίο εκκρεμεί αξιολόγηση. «Οπως γνωρίζετε, η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν έχει ολοκληρωθεί», τόνισε ο κ. Ντράγκι. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι υπάρχουν δύο ακόμα εμπόδια για την αγορά ελληνικών ομολόγων: η πολύ χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγησή τους και ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να περάσει το σημείο που θα την καταστήσει τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας. Την ίδια στιγμή, οι συνθήκες ρευστότητας στην εγχώρια αγορά επιδεινώνονται εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας. Οπως έγινε γνωστό χθες από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 7,6 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 140,47 δισ. ευρώ έναντι 148,04 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερα επίπεδο καταθέσεων από τον Μάρτιο του 2005. Υπενθυμίζεται πως οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν επίσης κατά 12,2 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο και κατά 4 δισ. του Δεκέμβριο του 2014. Ετσι το τελευταίο τρίμηνο οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 23,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, οι πιέσεις διατηρούνται και τον Μάρτιο με χαμηλότερη όμως ένταση. Οι συνεχείς εκροές καλύπτονται από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ προχθές Τετάρτη έδωσε το «πράσινο φως» για την αύξηση του ορίου παροχής ρευστότητας μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) στα 71 δισ. ευρώ από 69,8 δισ. ευρώ. Η αύξηση του ορίου δεν συνδέεται με την επιδίωξη της κυβέρνησης για την αύξηση του ορίου αγοράς εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες, απαγόρευση που η ΕΚΤ έχει καταστήσει «νομικά δεσμευτική» προς τις διοικήσεις.

Παρά τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από πολύ καιρό, η καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν θετική, αντανακλώντας την ευνοϊκή δυναμική της οικονομίας. Η καθαρή ροή δανείων ανήλθε στα 74 εκατ. ευρώ βελτιώνοντας τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης από -2,9% τον Ιανουάριο σε -2,5% τον Φεβρουάριο. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, εάν δεν υπήρχε η αβεβαιότητα του τελευταίου τριμήνου το τραπεζικό σύστημα θα «έτρεχε» με σημαντικά θετικό ρυθμό το 2015, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Αναλυτικά η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 433 εκατ. Θετική, κατά 485 εκατ. ευρώ, ήταν η ροή χρηματοδότησης προς ασφαλιστικές επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αντίθετα, αρνητική, κατά 52 εκατ. ευρώ, ήταν η ροή δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (βιομηχανία, εμπόριο, ναυτιλία, κατασκευές, τουρισμός, γεωργία κ.ά.). Αρνητική κατά 57 εκατ. ευρώ ήταν η ροή δανείων και προς ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Αρνητική κατά 302 εκατ. ήταν και η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.

Στο τέλος Φεβρουαρίου το συνολικό υπόλοιπο των δανείων διαμορφώθηκε στα 213,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 102,8 δισ. ευρώ ήταν δάνεια προς επιχειρήσεις και 97 δισ. ευρώ δάνεια προς ιδιώτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή