Με plan b για τα μέτρα για να αποφευχθεί αδιέξοδο

Με plan b για τα μέτρα για να αποφευχθεί αδιέξοδο

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με plan b έχει προσέλθει στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις του επόμενου διαστήματος που θα «ξεκλειδώσουν» την παροχή ρευστότητας προς τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Αθήνας για πλεόνασμα της τάξης του 1,5% το 2015 δεν περιλαμβάνει μείζονα εισπρακτικά μέτρα, πέραν της απόδοσης της ρύθμισης των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Αντιθέτως, εδράζεται κατά κύριο λόγο σε εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την απόδοση μέτρων, για παράδειγμα, πάταξης της φοροαποφυγής ή του λαθρεμπορίου, που όμως κατά παράδοση απορρίπτονται ως αμφίβολης εισπραξιμότητας από τους εκπροσώπους της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ομως, κατά τις ίδιες πηγές, προκειμένου η διαπραγμάτευση να μην οδηγηθεί σε αδιέξοδο και η χώρα να αποφύγει τη στάση πληρωμών, η Αθήνα έχει επεξεργαστεί και εναλλακτική λίστα και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να συζητήσει μέτρα που στην παρούσα φάση δεν έχει προτείνει, όπως η αύξηση του ΦΠΑ σε τουριστικά νησιά, η αύξηση του ειδικού φόρου στον καπνό και η διατήρηση με μικρές παραλλαγές, του ΕΝΦΙΑ.

Πάντως, η προσέγγιση της κυβέρνησης εκ των πραγμάτων προοιωνίζεται πως η διαπραγμάτευση στο λεγόμενο Brussels Group θα είναι επίπονη και ότι θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθεί η τελική συμφωνία για τη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα τεθεί προς έγκριση στο Eurogroup.

Με άλλα λόγια, τα σενάρια που κάνουν λόγο για συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ακόμη και την Τρίτη ή την Τετάρτη ίσως αποδειχθούν εξαιρετικά αισιόδοξα. Εξάλλου, η κυβέρνηση θέλει το «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνήσει στην παρούσα φάση να είναι όσο το δυνατόν «ελαφρύτερο» και τυχόν μεγαλύτερες παρεμβάσεις να μετατεθούν για τον Ιούνιο, όταν με βάση τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου θα ανοίξει και η συζήτηση για μείωση των υπέρογκων πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια και για παραμετρικές αλλαγές στο ελληνικό χρέος.

Η διαφαινόμενη επανέναρξη και εντατικοποίηση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες έχει επιπτώσεις και στον εσωτερικό πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, αποφάσισε να δρομολογηθεί αμέσως μετά το Πάσχα η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η διαδικασία να εκκινήσει τις επόμενες ημέρες. Ομως, ο κ. Τσίπρας έκρινε πως θα πρέπει να υπάρξει αναβολή, ώστε να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι προχωρά σε μια κίνηση αντιπερισπασμού και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την όποια συμφωνία επιτευχθεί με τους εταίρους.

Εξάλλου, παρά τη διαφαινόμενη πρόθεση της Αθήνας να μετακινηθεί από ορισμένες από τις έως τώρα θέσεις της, η συμφωνία στο Brussels Group δεν πρέπει να προεξοφλείται, καθώς ούτε οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Μάλιστα, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προεξοφλείται πως ο κ. Τσίπρας θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να επιτύχει τον συμβιβασμό, καθώς θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στις πιέσεις του Βερολίνου για τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα επί των προηγούμενων κυβερνήσεων και της προεκλογικής του ρητορικής, αλλά και των εύθραυστων ισορροπιών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, πηγές της αντιπολίτευσης αναφέρουν ως ενδεικτική των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου:

– Τόσο την προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων από την Κίνα και δευτερευόντως τη Ρωσία την οποία επί της ουσίας αναγνωρίζουν κυβερνητικές πηγές.

– Οσο και την επαναφορά στο προσκήνιο σεναρίων σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση δεν αποκλείει τη ρήξη με τους εταίρους και ότι θα υποχρεωθεί να πάψει να καλύπτει τις δανειακές της υποχρεώσεις, εάν η στρόφιγγα της ρευστότητας παραμείνει κλειστή, προκειμένου να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της για καταβολή μισθών και συντάξεων.

Πάντως, με δεδομένη την εξάντληση των περισσότερων πηγών ρευστότητας, θεωρείται βέβαιο ότι οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν και το επόμενο δεκαπενθήμερο το τοπίο θα αποσαφηνιστεί. Εξάλλου η διελκυστίνδα με τους εταίρους ήδη διαρκεί δύο μήνες, ενώ μετά την «επταμερή» των Βρυξελλών και τη συνάντηση του Βερολίνου, οι εξελίξεις φέρουν την προσωπική σφραγίδα του κ. Αλ. Τσίπρα, αφού ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο.

Πιθανή επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον

Πολύ πιθανή είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο τους αμέσως επόμενους μήνες, όπως προκύπτει από συγκλίνουσες πληροφορίες. Προϋπόθεση είναι, εκ των πραγμάτων, η επίτευξη συμφωνίας της Αθήνας με τους εταίρους, καθώς με τη συγκεκριμένη μεγάλη «εκκρεμότητα» στο τραπέζι, η πραγματοποίηση της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον δεν αποτελεί ρεαλιστικό στόχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Βικτόρια Νούλαντ στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα έγινε συζήτηση για το θέμα, με την Ουάσιγκτον να αποστέλλει το μήνυμα ότι υπάρχει βούληση για την πραγματοποίηση της επίσκεψης και ότι θα υπάρξει πρόσκληση, αλλά χωρίς οι δύο πλευρές να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Πάντως, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου σε πιο συγκεκριμένη βάση κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις 22 Απριλίου, στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, διμερή και περιφερειακά θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή