Συνωστισμός αεροπορικών εταιρειών αναμένεται στο «Ελ. Βενιζέλος» φέτος

Συνωστισμός αεροπορικών εταιρειών αναμένεται στο «Ελ. Βενιζέλος» φέτος

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Απόβαση» αεροπορικών εταιρειών αναμένεται φέτος το καλοκαίρι στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελ. Βενιζέλος», ο οποίος συνεχίζει την εντυπωσιακή αναπτυξιακή πορεία που ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι. Η φετινή θερινή περίοδος αναμένεται ιδιαίτερα «θερμή» καθώς, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, αυξάνεται η συχνότητα των πτήσεων κατά 16% σε σχέση με πέρσι.

Την ίδια στιγμή προστίθενται συνολικά 11 νέοι προορισμοί σε αυτούς που εξυπηρετεί σε σχέση με το καλοκαίρι του 2014. Τα υφιστάμενα δρομολόγια ενισχύονται με επιπλέον 176 συχνότητες, ενώ οι πτήσεις που προστίθενται στους νέους προορισμούς είναι συνολικά 127. Το 2014 μέσω του ΔΑΑ διακινήθηκαν 21,2% περισσότεροι επιβάτες σε σχέση με το 2013, με την τάση για το 2015 να καταγράφεται ακόμη πιο ανοδική.

Η πλειονότητα των νέων προορισμών που θα εξυπηρετούνται φέτος το καλοκαίρι από τον ΔΑΑ ανήκουν στην Aegean Airlines, η οποία επιδεικνύει έντονη αναπτυξιακή πορεία ειδικά μετά την εξαγορά της Olympic Air, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται και στα οικονομικά της αποτελέσματα. Αναλυτικά, η Aegean Airlines θα εκτελεί φέτος το καλοκαίρι πτήσεις προς Μπορντό (2 εβδομαδιαίες), Πίζα (2 εβδομαδιαίες), Ριάντ (2 εβδομαδιαίες), Ταλίν (2 εβδομαδιαίες), Τουλούζη (2 εβδομαδιαίες), Σάρμ ελ Σέιχ (2 εβδομαδιαίες) και Πρέβεζα (3 εβδομαδιαίες). Νέους προορισμούς ανοίγει και η ισπανική αεροπορική εταιρεία Volotea, η οποία εγκαινιάζει από δύο δρομολόγια την εβδομάδα σε πτήσεις προς Μπάρι, Παλέρμο και Πίζα. Και η Ryanair με τη σειρά της «ανοίγει» τη σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Μπρατισλάβα, την οποία θα εξυπηρετεί τρεις φορές την εβδομάδα.

Η Aegean Airlines αυξάνει και τις συχνότητές της σε υφιστάμενους προορισμούς όπως είναι το Ντουμπρόβνικ (3 εβδομαδιαίες πτήσεις), το Ελσίνκι (2 πτήσεις εβδομαδιαίως), η Αλεξάνδρεια (3 εβδομαδιαίες), η Μάλτα (3), το Ερεβάν (2), η Πάφος (4), το Οσλο (2), το Κάιρο (4). Την ίδια στιγμή αυξάνει τον αριθμό των εβδομαδιαίων πτήσεων σε 23 δρομολόγια εξωτερικού και έξι δρομολόγια εσωτερικού.

Η EasyJet θα πετάει τρεις φορές την εβδομάδα προς Νάπολη, η Germanwings προς Ντίσελντορφ (3 φορές), οι τσεχικές αερογραμμές προς Πράγα (3 πτήσεις), η Niki προς Βιέννη, η Blue Air προς Λάρνακα, η Volotea προς Βενετία (3 εβδομαδιαίες) και Σαντορίνη (4 εβδομαδιαίες). Η Ryanair θα πετάει προς Βαρσοβία σε καθημερινή βάση, Βουδαπέστη (4 φορές την εβδομάδα), Μπρατισλάβα, Σαντορίνη, Βρυξέλλες (συνεχίζει την καθημερινή πτήση που εγκαινίασε τον χειμώνα) και Ρώμη (συνεχίζει από τον χειμώνα τις 2 καθημερινές πτήσεις). Η εταιρεία ενισχύει τις πτήσεις προς Λονδίνο (προσθέτει μία καθημερινή), Μιλάνο (προσθέτει τρεις εβδομαδιαίες), Πάφο (μία επιπλέον καθημερινή), Θεσσαλονίκη και Χανιά με μία επιπλέον καθημερινή πτήση σε καθέναν από τους δύο προορισμούς.

Σημαντική αύξηση αναμένεται στον αριθμό πτήσεων από εταιρείες που έχουν ήδη παρουσία στον ΔΑΑ, όπως η EasyJet που ενισχύει το Αμβούργο, το Μάντσεστερ και το Λονδίνο (Γκάτγουικ). Προς το Κίεβο θα ενισχύσει τις πτήσεις η Ukraine International Airlines, η Iberia προς Μαδρίτη, η Air Canada Rouge σε Τορόντο και Μόντρεαλ, η Delta Airlines στη Νέα Υόρκη, η Vueling στη Ρώμη, η Austrian στη Βιέννη, η Singapore στη Σιγκαπούρη.

Συνολικά κατά τη διάρκεια του 2014 από τον ΔΑΑ διακινήθηκαν 15,196 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση 21,2% σε σχέση με το σύνολο του 2013. Η κίνηση εξωτερικού ενισχύθηκε κατά 20,5%, με 9,928 εκατ. επιβάτες και κίνηση εσωτερικού -η οποία είχε εμφανίσει σημαντική κάμψη τα τελευταία χρόνια- κατά 22,5%, με συνολικά 5,267 εκατ. επιβάτες.

Για σημαντική όξυνση του ανταγωνισμού έκανε λόγο και ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Airlines Δημ. Γερογιάννης κατά την προχθεσινή ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του έτους. «Είναι θετικό ωστόσο, ότι σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μεταβλητότητα παραγόντων του κόστους, όπως είναι το δολάριο και το πετρέλαιο, η ζήτηση για τη χώρα και ιδιαίτερα για την Αθήνα διαφαίνεται ανθεκτική έως αυξητική», επισήμανε ο κ. Γερογιάννης, που συμπλήρωσε ότι το 2015 προγραμματίζει επενδύσεις σε στόλο και σημαντική επέκταση του δικτύου της Αθήνας, αλλά και της Λάρνακας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή