Ο τελικός Κυπέλλου που πάντα συναρπάζει

Ο τελικός Κυπέλλου που πάντα συναρπάζει

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις «χάρτινες» νίκες και ήττες στα γραφεία του αθλητικού δικαστή και του ΑΣΕΑΔ, τα δικηγορικά υπομνήματα και τις αλλεπάλληλες προσφυγές και εφέσεις, ο τίτλος του 40ού Κυπέλλου μπάσκετ, θα κριθεί στον φυσικό χώρο του, το παρκέ. Εκεί, αύριο το απόγευμα (17.15) στο OAKA, θα τεθούν αντιμέτωποι, ο πολυνίκης του θεσμού, Παναθηναϊκός και ο Απόλλων Πατρών που επιστρέφει σε τελικό, ύστερα από 18 χρόνια. Ακόμα κι αν «σημαδεύτηκε» από εξωαγωνιστικές αποφάσεις, το Κύπελλο δεν παύει να έχει λάμψη και να είναι η… κούπα που όλοι θέλουν στην τροπαιοθήκη τους. Επίσης, ο τελικός αποτελεί τη γιορτή του θεσμού, παρά την αναγκαστική συρρίκνωσή του, υπό τη «σκιά» της βίας που έχει σημειωθεί σε προηγούμενες διοργανώσεις.

Το «μονοπώλιο» των τελικών Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού κράτησε για μια εξαετία (2008-2013), ενώ στην περσινή και στη φετινή διοργάνωση, η κλήρωση τους έφερε αντιμέτωπους στον ημιτελικό και τον προημιτελικό, με τον Παναθηναϊκό να νικά δις και να αποκλείει τους «ερυθρόλευκους». Με τη δεδομένη διαφορά δυναμικότητας και των δύο «αιωνίων» από τις άλλες 12 ομάδες του πρωταθλήματος, ο φετινός τελικός έχει σαφές φαβορί, αν και στα 40 λεπτά κάθε αγώνα και ειδικά σε αυτά ενός τελικού, πάντα θα συναρπάζει η πιθανότητα νίκης του «Δαβίδ», ενώ ο «Γολιάθ» θα πρέπει να δώσει… αφορμές και δικαιώματα για να φλερτάρει με την ήττα.

Και μόνο η προϊστορία του Παναθηναϊκού, μαρτυρά τη διαχρονική συνέπειά του στην κατάκτηση 15 Κυπέλλων και συνολικά 20 συμμετοχών σε τελικούς. Ιδιαίτερα, στη δεκαετία του 2000, ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε με έξι κατακτήσεις, παρά τους δύο χαμένους τελικούς από την ΑΕΚ (2000, 2001) στις προπονητικές «μονομαχίες» Ομπράντοβιτς – Ιβκοβιτς και τον αποκλεισμό του στον ημιτελικό του φάιναλ φορ του 2002 (ΣΕΦ) από τον Ολυμπιακό. Η πρώτη ομάδα, όμως που είχε καταφέρει να αποκλείσει τον Παναθηναϊκό από τον τελικό του φάιναλ φορ, ήταν ο Απόλλων στον αλήστου μνήμης ημιτελικό του 1997, στην έδρα των «πρασίνων», το ΟΑΚΑ.

Ο Απόλλωνας είχε και τότε τον χαρακτηρισμό του αουτσάιντερ, αλλά κατάφερε να νικήσει τον έναν εκ των δύο «Γολιάθ» του φάιναλ φορ. Με προπονητή τον Βαγγέλη Αλεξανδρή και παίκτες τον νυν προπονητή, Νίκο Βετούλα, τον αειθαλή Αργυρόπουλο που θα παίξει κι αύριο στον δεύτερο τελικό της καριέρας του σε ηλικία 37 ετών και συμπαίκτες τους Βούκσεβιτς, Ράιλι, Ταμπάκη, Ελις, Μολφέτα και Μυριούνη, η πατρινή ομάδα είχε νικήσει τον Παναθηναϊκό του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς (92-79). Τα παιδιά από την Πάτρα «άγγιξαν» τον τίτλο στον τελικό, αλλά ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει με μεγάλο βαθμό δυσκολίας (80-78) κι εκείνη τη χρονιά πέτυχε το τρεμπλ. Η πρώτη συμμετοχή του Απόλλωνα σε φάιναλ φορ, χρονολογείται το 1996 στην Πάτρα και οι οικοδεσπότες έχοντας ηττηθεί στον ημιτελικό από τον Ηρακλή, κατέκτησαν την 3η θέση, με νίκη επί της ΑΕΚ (86-82). Η τρίτη και τελευταία παρουσία του Απόλλωνα στο τελευταίο φάιναλ φορ Κυπέλλου ήταν στη Λαμία (2004) όπου κατετάγη τέταρτος. Για τους Αχαιούς, η δεύτερη παρουσία σε τελικό, σημαίνει πολλά περισσότερα από την πρώτη, γιατί πέραν της τιμής, θέλουν να γράψουν ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή