Λαφαζάνης κατά των εργαζομένων στις Σκουριές

Λαφαζάνης κατά των εργαζομένων στις Σκουριές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο εμφυλιοπoλεμικό κύκλο με απρόβλεπτες διαστάσεις άνοιξε στη Βόρεια Χαλκιδική η πολιτική ανάκλησης των αδειών του εργoστασίου στις Σκουριές, από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) και Περιβάλλοντος Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ η χθεσινή του παρέμβαση για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο έριξε «λάδι στη φωτιά», με τους εργαζομένους να προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις στην Αθήνα στις 16 Απριλίου συν γυναιξί και τέκνοις. Με χθεσινή του ανακοίνωση, το ΥΠΑΠΕΝ στρέφεται κατά της μητρικής εταιρείας των Μεταλλείων Χαλκιδικής, και των εργαζομένων, τους οποίους αποκαλεί «αγανακτισμένους» υπαλλήλους της Eldorado Gold, η οποία «δρα ως κράτος εν κράτει».

«Με αφορμή την κατάληψη δρόμων και τον αποκλεισμό των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών προς μια σειρά πόλεων της Χαλκιδικής από “αγανακτισμένους” υπαλλήλους της Eldorado Gold, καταγγέλλουμε ότι δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση, “αξιοποιώντας” τους εργαζομένους, να δρα ως κράτος εν κράτει και να προχωρά σε αυθαίρετες και επικίνδυνες ενέργειες που προκαλούν την οικονομική και λειτουργική ασφυξία μιας ολόκληρης περιοχής μέσα στις μέρες του Πάσχα. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και δεν μπορούν να παίζουν με τη δημοκρατική νομιμότητα», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει την κυβέρνηση ούτε να αυθαιρετεί», συνεχίζει και υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξετάσει το ζήτημα των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική με γνώμονα την προάσπιση της νομιμότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της.

Η στάση του υπουργείου προκάλεσε την άμεση αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι απάντησαν με κοινή επιστολή των τριών σωματείων τους, χαρακτηρίζοντάς τη «μικροπολιτική κίνηση πανικού» από την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. «Δεν κάνατε καν τον κόπο να πληροφορηθείτε ότι κανένας δρόμος δεν έμεινε κλειστός για πάνω από μισή ώρα. Δεν κάνατε τον κόπο καν να πληροφορηθείτε, προτού δημοσιεύσετε το δελτίο σας, ότι δώσαμε τέλος στις κινητοποιήσεις μας σήμερα 7/4/2015 για τις ημέρες του Πάσχα», αναφέρουν οι εργαζόμενοι και επιστρέφοντας τα πυρά υπογραμμίζοντας: «Πού ήταν η ευαισθησία σας στην οικονομική ασφυξία της προ του Αθω Χαλκιδικής, όταν τα κινήματα κατά της επένδυσης χρυσού κρατούσαν επί εβδομάδες αποκλεισμένη την περιοχή και την Αθωνική Πολιτεία;». Οι εργαζόμενοι αποδίδουν στο υπουργείο προσπάθεια χειραγώγησης ή και αποτροπής των κινητοποιήσεών τους και προαναγγέλλουν διαδηλώσεις στην Αθήνα στις 16 Απριλίου με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, ζητώντας από το υπουργείο να τους προστατέψει.

Στο μεταξύ, την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων προκάλεσαν ανακοινώσεις σχετικά με τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας στα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ εργαζομένων και αντιδρώντων στη λειτουργία των μεταλλείων την περασμένη Κυριακή. Με ανακοίνωσή της, καλεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τη θέση της όσον αφορά την επίδικη επένδυση στην περιοχή, και να μη χρησιμοποιείται η αστυνομική δύναμη ως «σάκος του μπoξ», καθώς επίσης και να ενισχύσει τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, ενόσω υφίσταται το όλο πρόβλημα στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή