Παραιτήθηκε ο Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Παραιτήθηκε ο Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας και αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Θάνος Κατσάμπας υπέβαλε χθες την παραίτησή του από τον διεθνή οργανισμό, τρία 24ωρα μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με την επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ. Οπως διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών, δεν ζήτησε την παραίτηση του κ. Κατσάμπα, η οποία «ήταν καθαρά δική του απόφαση».

Ο κ. Κατσάμπας ενημέρωσε τον κ. Βαρουφάκη για την απόφασή του, ενώ παρέδωσε την παραίτησή του στον προϊστάμενό του, τον Ιταλό εκτελεστικό διευθυντή Κάρλο Κοταρέλι. Για υπηρεσιακούς λόγους, καθώς ο τελευταίος θα λείπει τον Μάιο, θα αποχωρήσει τον Ιούνιο ώστε να τον αντικαταστήσει όσο θα λείπει – αλλά και για να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση να βρει τον διάδοχό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κατσάμπας δεν είχε την ευκαιρία μέχρι χθες να ενημερώσει τον υπουργό Οικονομικών για τα θέματα της αρμοδιότητάς του.

Η συνάντηση της περασμένης Κυριακής, στην οποία δεν συμμετείχε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ήταν η αφορμή για μία απόφαση με την οποία ο κ. Κατσάμπας «φλέρταρε» εδώ και καιρό. Ωστόσο, φέρεται να είχε δεχθεί πιέσεις να παραμείνει στη θέση του από τον κ. Κοταρέλι και τους εκπροσώπους των Αμερικανών και άλλων χωρών του G7, καθώς τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ταμείο είχαν εξελιχθεί από δύσκολες σε απρόβλεπτες.

Στην άτυπη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την κ. Λαγκάρντ την Κυριακή, η συμφωνία ήταν να συμμετέχουν δύο άτομα από κάθε πλευρά. Από την πλευρά του Ταμείου την κ. Λαγκάρντ συνόδευε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν, ενώ τον κ. Βαρουφάκη ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Στελέχη του υπουργείου, πάντως, υποστήριζαν ότι σε άτυπες συναντήσεις δεν υπάρχει θεσμική υποχρέωση να παρευρίσκεται ο εκπρόσωπος της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επίσκεψη του κ. Βαρουφάκη αγνοήθηκε και ο ρόλος του κ. Κατσάμπα ως οικοδεσπότη, καθώς ο εκπρόσωπος στο ΔΝΤ είθισται να διευθετεί τις λεπτομέρειες των υπουργικών ταξιδιών στο Ταμείο – κάτι που δεν του έχει ζητηθεί ούτε για την επίσκεψη του υπουργού κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Ο κ. Κατσάμπας είχε τριακονταετή καριέρα στο Ταμείο και επιστρατεύθηκε τον Ιανουάριο του 2012, δύο χρόνια μετά τη συνταξιότησή του, από τον παλιό του συμμαθητή Λουκά Παπαδήμο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή