«Μαχαίρι» 15 εκατ. στον αθλητισμό

«Μαχαίρι» 15 εκατ. στον αθλητισμό

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένος κατά 15,09 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός για τον αθλητισμό το 2015 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ωστόσο, λόγω αναδιανομής ποσών, η πλειονότητα των αθλητικών ομοσπονδιών εμφανίζεται να έχει αυξημένα έσοδα σε σχέση με το ποσό της τακτικής επιχορήγησης ή αλλιώς της «πρώτης διαμόρφωσης» που ανακοινώθηκε το 2014.

Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Ι. Ανδριανός ανακοίνωσε την τακτική επιχορήγηση για τις ομοσπονδίες που ήταν περίπου 11 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια εξασφάλισε ως έκτακτη επιχορήγηση εννέα εκατομμύρια ευρώ. Η φετινή τακτική επιχορήγηση προς τις αθλητικές ομοσπονδίες ανέρχεται συνολικά σε περίπου 17 εκατ. ευρώ και πλέον ζητούμενο είναι αν θα ακολουθήσει έκτακτη επιχορήγηση ώστε το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί να φτάσει στα περυσινά επίπεδα.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι η μείωση των χρημάτων που δίνονται από το κράτος στις αθλητικές ομοσπονδίες έχει μειωθεί δραστικά από το 2012.

«Δυστυχώς, η αθλητική ηγεσία ήταν αναγκασμένη να κινηθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που ήδη είχε διαμορφωθεί και ψηφισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Συνολικά ο προϋπολογισμός για τον αθλητισμό που κληρονόμησε η νέα αθλητική ηγεσία είναι κατά 15,09 εκατ. ευρώ μειωμένος σε σχέση με το 2014» αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση της ΓΓΑ και στη συνέχεια επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «στον κωδικό των Μεταβιβαστικών Πληρωμών, από τον οποίο χρηματοδοτούνται Ομοσπονδίες και Στάδια, υποχρεωθήκαμε να περιορισθούμε στο συνολικό ποσό των 46.952.000 ευρώ, το οποίο είναι μειωμένο κατά 12,35 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014. Παρόλα αυτά, με αντικειμενικά και αναπτυξιακά κριτήρια κατανείμαμε την ετήσια επιχορήγηση στις εθνικές ομοσπονδίες, αυξάνοντάς την, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων.

Αυξημένη επίσης είναι η χρηματοδότηση των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων λόγω των ιδιαίτερα εκρηκτικών αναγκών συντήρησης και επισκευών, που συνοδεύτηκε με τη δέσμευση ποσού της τάξης των 3.000 ευρώ. Για το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ ζητήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η επιπλέον ενίσχυσή του λόγω της προολυμπιακής περιόδου και η διαμόρφωση του ετήσιου προϋπολογισμού του από 50 σε 200 χιλ. ευρώ».

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες στην ιστοσελίδα «Left» ο υφυπουργός Αθλητισμού Στ. Κοντονής ανακοίνωσε έλεγχο των ομοσπονδιών από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

ΣΕΓΑΣ: Ασφυξία

Αντίδραση στην ανακοίνωση των επιχορηγήσεων υπήρξε από την πλευρά του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος ζητεί να λάβει επιχορήγηση τουλάχιστον ισόποση της περσινής αλλιώς, όπως υποστηρίζει, θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα: «Η περικοπή ενός εκατομμυρίου ευρώ στην επιχορήγηση του ΣΕΓΑΣ δημιουργεί ασφυκτικό περιβάλλον σε σχέση με τη λειτουργία και τη δράση του.

Πολύ περισσότερο όταν από το 2011 έως σήμερα η επιχορήγηση της πολιτείας προς τον ΣΕΓΑΣ έχει μειωθεί κατά περίπου 60%.

Είναι θετικό ότι η αθλητική ηγεσία αναγνωρίζει το πρόβλημα και μιλά για την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης. Είναι όμως καθοριστικό οι αναγκαίες κινήσεις να γίνουν άμεσα (βρισκόμαστε ήδη στα μέσα της θερινής περιόδου), προκειμένου να επιτευχθεί πρόσθετη χρηματοδότηση, ώστε τελικά οι επιχορηγήσεις του 2015 να είναι τουλάχιστον ίσες με εκείνες του 2014 και παράλληλα να υπάρξει χρηματοδότηση των σωματείων» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή