Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει άλλη γλώσσα…

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει άλλη γλώσσα…

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία του για την κατάρρευση της επικοινωνίας σε θέματα οικονομικής πολιτικής μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει στην «Κ» ο Μιχάλης Χαλιάσος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης. Ο κ. Χαλιάσος, που κινείται στους κύκλους των κορυφαίων Γερμανών οικονομολόγων, μεταφέρει τον «τρόμο» που βλέπει στα μάτια τους καθώς αντικρίζουν ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο.

«Αυτήν τη στιγμή, εκπροσωπούμαστε στην Ευρώπη από ανθρώπους που μιλούν διαφορετική γλώσσα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους», τονίζει ο ίδιος. Οπως παρατηρεί, οι οικονομολόγοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι έντιμοι άνθρωποι και πιστεύουν βαθιά σε αυτά που λένε. Πρεσβεύουν, όμως, εναλλακτικές οικονομικές θεωρίες, εξηγεί, και ήταν εγκλωβισμένοι για πολλά χρόνια στον στενό τους κύκλο, εντός του οποίου «είχαν πειστεί ότι ο κόσμος έχει έναν πολύ συγκεκριμένο χαρακτήρα», ενώ η ευρωπαϊκή οπτική στην πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική. Μάλιστα, παρότι επιφανειακά μοιάζει «ο πιο ακραίος», ο νυν υπουργός Οικονομικών «είναι ο πιο ορθόδοξος από όλους» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως σημειώνει ο Ελληνας οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Goethe, «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμιά διάθεση αλλαγής όρων του μνημονίου». Το γεγονός αυτό το αποδίδει στην επιθετική ρητορική της Αθήνας σε θέματα όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά και στην επιμονή της ελληνικής πλευράς να παίζει το ευρωπαϊκό παιχνίδι με τους δικούς της κανόνες.

«Πρέπει να δείχνουμε ότι δεν είμαστε διαφορετικοί» επιμένει, «ότι έχουμε τις ίδιες δυνατότητες με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, και περισσότερες, ότι έχουμε ενθουσιασμό να χτίσουμε μια νέα, παραγωγική οικονομία, που θα μας επιτρέψει και να τους ξεπληρώσουμε».

Για τον κ. Χαλιάσο, εκεί έγκειται το βαθύτερο πρόβλημα. «Και να μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε τους πιστωτές μας και να εξασφαλίζαμε χρηματοδότηση, δεν θα έπαυε να ισχύει ότι δεν παράγουμε τίποτα» σημειώνει. Οπως ερμηνεύει τα πράγματα, μέρος του λόγου που διαδοχικές κυβερνήσεις στην εποχή της κρίσης απέτυχαν να καταρτίσουν ένα συνολικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας είχε να κάνει με τη συνεχή πίεση της τρόικας για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων ως όρο εκταμίευσης δόσεων.

Η πρότασή του για υπέρβαση αυτής της κατάστασης, εμπνευσμένη από τη γερμανική εμπειρία των ανεξάρτητων οικονομολόγων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, είναι ένα εθνικό συμβούλιο για την οικονομία. «Χρειάζονται αξιόπιστα άτομα, ακομμάτιστα, από τα καλύτερα διεθνή πανεπιστήμια, που μιλούν τη γλώσσα των Ευρωπαίων. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορέσουν να εξηγήσουν και να πείσουν τους συμβούλους της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε, τους οικονομολόγους της ΕΚΤ, για τα λάθη που εμπεριείχε το μνημόνιο –ότι ήταν όλο μαστίγιο και καθόλου καρότο», ότι οδήγησε σε οριζόντιες περικοπές χωρίς να δημιουργήσει προοπτική.

Αυτό, όμως, είναι μόνο η αρχή, για τον κ. Χαλιάσο. Πέρα από την αποκατάσταση των λαθών του παρελθόντος, το εθνικό αυτό συμβούλιο θα έχει διττή αποστολή, όπως λέει: να είναι μια συνεχής πηγή μεταρρυθμιστικών ιδεών και να δρουν τα μέλη ως θιασώτες αυτών των ιδεών στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και τη Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή