Ενα διεθνές deal ίσως αλλάξει την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών

Ενα διεθνές deal ίσως αλλάξει την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί στην Ελλάδα οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις να «παγώνουν», όμως στο εξωτερικό και στην Ευρώπη η κινητικότητα είναι μεγάλη. Στις τηλεπικοινωνίες, για παράδειγμα, η Emirates International Telecommunication (EIT) διέθεσε τη συμμετοχή της στην Interoute και τώρα όλοι εξετάζουν τη στρατηγική του πωλητή και βασικού μετόχου της Forthnet. Από την άλλη πλευρά, η ρωσικών συμφερόντων LetterOne Technology αναφέρει ότι προτίθεται να ρίξει στο επόμενο διάστημα 16 δισ. δολ. σε εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Σε ό,τι αφορά την Interoute, όπως ανακοίνωσε η ίδια, η ΕΙΤ, κάτοχος του 30% των μετοχών της πρώτης, συμφώνησε να πουλήσει το ποσοστό αυτό σε δύο επενδυτικά κεφάλαια, τα Aleph Capital Partners LLP με έδρα το Λονδίνο και Crestview Partners με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η αξία της συναλλαγής δεν ανακοινώθηκε. Πιθανόν όμως να ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Επίσης τότε πρόκειται ν’ ανακοινωθεί πώς θα μοιράσουν τις μετοχές της Ιnteroute, κυριότητας EIT, οι δύο νέοι μέτοχοι.

Στην Αθήνα η κίνηση αυτή σταθμίζεται, καθώς εξετάζονται τα κίνητρα του βασικού μετόχου της Forthnet, δηλαδή εάν υλοποιεί μια στρατηγική εξόδου από τις επενδύσεις του ή εάν αυτή αποτελεί μια μεμονωμένη κίνηση. Η αραβικών συμφερόντων ΕΙΤ με έδρα το Ντουμπάι ελέγχει το 44% των μετοχών της Forthnet, ενώ το 40% ελέγχουν οι εταιρείες Vodafone και Wind Hellas. Οι δύο τελευταίες έχουν εκφράσει την πρόθεση να ελέγξουν το 100% των μετοχών της Forthnet.

Η Interoute, μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας για την πώληση του 30% των μετοχών της, έκανε λόγο για μια συμφωνία που ενισχύει την ίδια. Ειδικότερα ανέφερε ότι με στήριξη των νέων μετόχων της, δηλαδή των εταιρειών Aleph Capital Partners και Crestview Partners, προετοιμάζεται για νέες εξαγορές. «Η Interoute επιδιώκει στα επόμενα 5 χρόνια να διπλασιάσει το μέγεθός της… Η πρόσθεση νέων αγορών, ικανοτήτων και πελατών αποτελεί την εστίαση των εξαγορών που θα γίνουν. Είμαστε ενθουσιασμένοι που βρήκαμε νέους φιλόδοξους και γνώστες της τεχνολογίας επενδυτές που θα μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο επικεφαλής της Introute. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η Introute θεωρούσε την EIT «βαρίδι» στα σχέδιά της. Η Interoute, με έδρα το Λονδίνο, σήμερα ελέγχει 67.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών στην Ευρώπη, περίπου 30 κέντρα δεδομένων (data centers) και διασυνδέεται με άλλα περίπου 200 data centers σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εταιρεία το 2013 είχε έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη της τάξεως (EBITDA) των 90 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η LetterOne Tecnology, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της, ενδιαφέρεται για συμφωνίες αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ. Είναι άγνωστο εάν τα σχέδιά της περιλαμβάνουν την Ελλάδα ή και την Κύπρο, αλλά σίγουρα υπάρχουν εταιρείες-στόχοι στην περιοχή που εντάσσονται στην εμβέλεια των σχεδίων της. Η LetteroOne Technology είναι θυγατρική εταιρεία της LetterOne Holding, η οποία έχει δραστηριότητες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών (LetterOne Technology), της ενέργειας (L1 Energy) και στον χρηματοοικονομικό (LetterOne Treasury Services). H τελευταία διαχειρίζεται τη ρευστότητα που δημιουργούν οι L1 Energy και LetterOne Technology. Η βασική περιουσία της επενδυτικής εταιρείας είναι το 48% της ρωσικής Vimpelcom, το 13% της τουρκικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Turkcell και το 100% της γερμανικής ενεργειακής εταιρείας DEA Deutsche Erdoel AG.

Στην Ελλάδα, πάντως, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα έχει «παγώσει» οποιαδήποτε δραστηριότητα και το μόνο που κινείται είναι οι κεφαλαιοποιήσεις χρεών προς τις τράπεζες. Αυτό συνέβη παλιά στον κλάδο της πληροφορικής (π.χ. Altec) με όχι και τόσο θετικά αποτελέσματα. Τώρα το ίδιο συμβαίνει στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.

Εν αναμονή εξελίξεων και στην Κύπρο

Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις της τηλεπικοινωνιακής αγοράς της περιοχής διαδραματίζει και η αποκρατικοποίηση της κυπριακής Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ATHK). Τυχόν πώληση της εταιρείας θα δημιουργήσει νέα δεδομένα τόσο για την κυπριακή όσο και την ελληνική αγορά, όπου έχει δραστηριότητες η ATHK. Η κυπριακή κυβέρνηση ωστόσο επιχειρεί να αποφύγει την αποκρατικοποίηση αυτή. Γι’ αυτό πολλοί εκτιμούν ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα επιχειρήσει μια μερική αποκρατικοποίηση, είτε με την πώληση μέρους της εταιρείας ή με την πώληση μόνο της θυγατρικής της στην Ελλάδα. Aν όμως η αποκρατικοποίηση προχωρήσει, τότε πολλοί κάνουν λόγο για μια δραστηριότητα που μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία μερικών εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Στους ενδιαφερομένους συγκαταλέγεται η Vodafone, με την οποία αφενός η ATHK έχει σήμερα εμπορική συνεργασία, αφετέρου τα δίκτυα της ΑΤΗΚ ολοκληρώνουν τα δίκτυα που λειτουργεί η Vodafone στην περιοχή (Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT