Η επιστολή Τσίπρα εκπλήσσει την Εκκλησία

Η επιστολή Τσίπρα εκπλήσσει την Εκκλησία

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορία εκφράζουν κύκλοι της Εκκλησίας για τη στάση της κυβέρνησης στη δήλωση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, σύμφωνα με την οποία είναι έτοιμος να αξιοποιήσει την περιουσία της Εκκλησίας προς όφελος του λαού και της χώρας.

Και αυτό διότι όπως αναφέρουν, στην επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αρχιεπίσκοπο «αντί να πραγματοποιηθεί ένα βήμα μπρος, γίνεται ένα βήμα πίσω». Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζουν στην «Κ», ο πρωθυπουργός παραπέμπει εκ νέου το ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας στην «επιτροπή για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος», όταν ήδη έχει εδώ και καιρό συσταθεί η «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε.» (ΕΑΕΑΠ). Η εταιρεία, στην οποία μετέχουν με 50% η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 50% το ελληνικό Δημόσιο, έχει στόχο να διαχειρίζεται ακίνητα της Αρχιεπισκοπής υψηλής αξίας, τα οποία θα εισφερθούν από την εκκλησία προς εκμετάλλευση με το μοντέλο της μακροχρόνιας μίσθωσης. Ακίνητα δηλαδή όπως τα 83 στρέμματα στη Βουλιαγμένη, έκταση που εφάπτεται του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας ή τα 1.200 στέμματα της Φασκομηλίας που εκτείνονται στην παραθαλάσσια περιοχή από τη λίμνη της Βουλιαγμένης έως τη Βάρκιζα.

Τα ακίνητα αυτά, όπως και άλλα «φιλέτα», παραμένουν δεσμευμένα επειδή παρά τη δικαστική δικαίωση της Εκκλησίας με την αναγνώριση της κυριότητάς της επί των εκτάσεων, το Δημόσιο, διαχρονικά, δεν έχει εκδώσει τις απαραίτητες κανονιστικές πράξεις. Για να ξεπερασθούν τα εμπόδια αυτά και έπειτα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου, που αρχικά έγινε το 2009 στον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τελικά προωθήθηκε επί πρωθυπουργίας Α. Σαμαρά, συστάθηκε η παραπάνω εταιρεία με τον νόμο 4182 που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013. Προβλέπεται πως το 50% των εσόδων που θα προκύπτουν από τη λειτουργία της ΕΑΕΑΠ θα εισφέρεται στο κράτος, ενώ το άλλο 50% θα κατευθύνεται για τη στήριξη του κοινωφελούς έργου της Αρχιεπισκοπής.

Υπενθυμίζεται ότι με νόμο που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2013 (4146/2013) επετράπη στα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους μέσω της επενδυτικής νομοθεσίας για τα ιδιωτικά ακίνητα. Η δυνατότητα δίδεται μέσω Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) που τίθενται σε ισχύ με προεδρικό διάταγμα. Η ΕΑΕΑΠ έχει συγκροτηθεί και έχει εδώ και πολλούς μήνες διορισμένο διοικητικό συμβούλιο που περιλαμβάνει εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας. Ομως πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα οι εκλογές δεν επέτρεψαν να προωθήσει το έργο της και καταρχήν τον διεθνή διαγωνισμό για τον διορισμό συμβούλου. Ρόλο για τον οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και μάλιστα pro bono, η αμερικανική Cushman & Wakefield, ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους real estate. Για να προχωρήσει όμως η διαδικασία και να ενεργοποιηθεί ουσιαστικά η ΕΑΕΑΠ χρειάζεται de facto πολιτική κάλυψη.

«Το μήνυμα της τηλεοπτικής συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου στην οποία δήλωσε πως μπορεί να αξιοποιηθεί από την Εκκλησία και την Πολιτεία η εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία, είχε αποδέκτη και τον πρωθυπουργό και ήταν να μην ακυρωθεί η πρόοδος που είχε ήδη επιτευχθεί» σημειώνουν κύκλοι της Εκκλησίας. «Ομως με την επιστολή του ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να κάνει ένα βήμα πίσω στο θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία και το Δημόσιο τούτες τις δύσκολες ώρες».

Με την ευκαιρία, οι ίδιοι κύκλοι θυμίζουν πως εκκρεμεί επίσης εδώ και τρία χρόνια η πρόταση που κατατέθηκε στο Δημόσιο από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο να παραχωρηθεί αφιλοκερδώς σε νέους αγρότες η χρήση αγρολιβαδικών εκτάσεων που έχει στην κυριότητά της η Εκκλησία. Παράλληλα, υπογραμμίζουν με νόημα πως «ο Αρχιεπίσκοπος διερωτάται εδώ και καιρό τι να απέγιναν αλήθεια τα 750.000 στρέμματα που η Εκκλησία παραχώρησε στο ελληνικό κράτος το 1952 και διανεμήθηκαν κατά τη δεκαετία του ’70. Σε ποιους ακτήμονες και αγρότες κατέληξαν τελικά αυτά τα κτήματα; Ή κατέληξαν τελικά στη μαύρη τρύπα του Δημοσίου;». Σε κάθε περίπτωση, ο Αρχιεπίσκοπος προσβλέπει στη στήριξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά στο ζήτημα της αξιοποίησης της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας, σημειώνουν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής. Καθώς, όπως τονίζουν, αυτή η συνεργασία μπορεί πραγματικά να αποβεί σε όφελος του ελληνικού λαού και δη των πιο αδυνάμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή