Ο κ. Βαρουφάκης στη σύνοδο του ΔΝΤ

Ο κ. Βαρουφάκης στη σύνοδο του ΔΝΤ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον χρόνο  να τελειώνει, τους εταίρους να δυσανασχετούν και τη χώρα να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα εισπράξει το επόμενο τριήμερο, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, μια καθολική προτροπή να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση άμεσα στις αναγκαίες κινήσεις που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Πέραν των Ευρωπαίων, που αποτελούν τους σταθερούς συνομιλητές του το τελευταίο διάστημα, στην Ουάσιγκτον θα βρεθούν ομόλογοί του και κορυφαίοι αξιωματούχοι άλλων κρατών και διεθνών οργανισμών. Με όποιον μιλάς, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, αλλά και ιδεολογίας, όλοι θεωρούν ότι η εξεύρεση λύσης το συντομότερο συμφέρει πρωτίστως την Ελλάδα.

Εχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι ΗΠΑ κινούνται σε αντίθετη, και υπό μία έννοια περισσότερο υποστηρικτική προς την Ελλάδα, γραμμή. Είναι γεγονός ότι σε κάθε ευκαιρία και στο ανώτατο επίπεδο, η αμερικανική κυβέρνηση εκφράζει την υποστήριξή της στην Ελλάδα. Και είναι αλήθεια ότι ως το ισχυρότερο μέλος του ΔΝΤ, η Αμερική από την αρχή ετάχθη υπέρ της χρηματοδότησης και γενικότερα της στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, είναι επίσης βέβαιο ότι ούτε ο πρόεδρος Ομπάμα ούτε το Κογκρέσο θα συναινούσαν ποτέ στην παροχή προς την Ελλάδα δανείων και εγγυήσεων δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως έχουν κάνει οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας.

Δείτε τι δήώσε ο Αμερικάνος ΥΠΟΙΚ για την Ελλάδα: 

Οπως ήδη διαπίστωσε ο κ. Βαρουφάκης στις επαφές του με στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, πριν από δέκα ημέρες, κάτι που θα συμβεί ξανά στην αυριανή συνάντησή του με τον ομόλογό του Τζακ Λιου, οι ΗΠΑ θεωρούν αναγκαία την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία περισσότερο παραγωγική και ανταγωνιστική.

Το έχει επανειλημμένως αναφέρει δημοσίως ο πρόεδρος Ομπάμα. Μάλλον θα το επαναλάβει και στη διάρκεια της σημερινής καθιερωμένης τελετής για τον εορτασμό της ελληνικής ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο, στην οποία θα είναι παρών και ο κ. Βαρουφάκης.

Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θα συγκρουσθεί με τη Γερμανία, τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και τους θεσμούς για να αποφύγει η Ελλάδα τις δύσκολες αποφάσεις, όπως αυτές που, για παράδειγμα, θα καταστήσουν το ασφαλιστικό της σύστημα βιώσιμο. Πόσο μάλλον όταν το όριο συνταξιοδότησης στις ΗΠΑ είναι στα 67 και έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για τη μελλοντική αύξησή του, πιθανώς στα 70.

Το σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ δεν τάσσονται υπέρ του κρατισμού στην Ελλάδα.

Συνομιλίες με αξιωματούχους και αναλυτές στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ έχουν κοινό παρονομαστή. Ολοι αναρωτιούνται τι κάνει η Ελλάδα και αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι ικανός να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις, έστω και την ύστατη ώρα, και να προβεί σε κινήσεις που θα διευκολύνουν τη συμβίωση με τους εταίρους και θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της χώρας.

Καθώς τα περιθώρια, οι ανοχές και οι αντοχές εξαντλούνται, οι πάντες, συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανών, συμφωνούν ότι η μόνη διέξοδος είναι να καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση το συντομότερο σε μια νέα συμφωνία, η οποία εκ των πραγμάτων θα περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα. Ας μην την ονομάσει «μνημόνιο», ας την ονομάσει «ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης», για να την περάσει από τις συμπληγάδες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Δεν υπάρχει ούτε εύκολη ούτε μαγική λύση. Ο «έντιμος συμβιβασμός» και η ρεαλιστική μετακίνηση προς την υπογραφή συμφωνίας θα αποτελέσει ένδειξη ωρίμανσης και υπευθυνότητας. Με σωστή διαχείριση και με δεδομένη τη σημερινή συγκυρία, ο κ. Τσίπρας όχι μόνο θα αποφύγει το πολιτικό κόστος, αλλά, στο πλαίσιο μιας αναδιάταξης του κομματικού σκηνικού, μπορεί να αποκομίσει και πολιτικά οφέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή