45 χρόνια Πλαίσιο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για έναν μη οικονομικό συντάκτη, η παρακολούθηση της Γενικής Συνέλευσης μιας ανώνυμης εταιρείας δεν είναι το πιο ενδιαφέρον θέαμα – τα περισσότερα που ακούει του προκαλούν δεκάδες απορίες. Μόνο που η συγκεκριμένη που παρακολουθήσαμε δεν ήταν διόλου συνηθισμένη, όπως και η εταιρεία που αφορούσε.

Το Πλαίσιο είναι μια επιχείρηση 45 ετών που έχει μπει στο χρηματιστήριο τα τελευταία 16, όμως παραμένει, στην ψυχή, μια οικογενειακή επιχείρηση. Και αυτό όχι μόνο γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό το διατηρεί ακόμα η οικογένεια Γεράρδου, που το 1969 άνοιξε το πρώτο κατάστημα, αλλά και γιατί αντιμετωπίζει και τους υπόλοιπους μετόχους σαν μέλη της.

Oταν 45 χρόνια πριν ο τότε φοιτητής του Πολυτεχνείου Γιώργος Γεράρδος άνοιξε το πρώτο Πλαίσιο στην οδό Στουρνάρη, σε ένα χώρο 12 τετραγωνικών, ίσως δεν φανταζόταν ότι σήμερα θα είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες με πάνω από 1.200 εργαζομένους και τζίρο εκατομμυρίων ευρώ. Στην Ελλάδα της κρίσης, η Πλαίσιο Computers, με τον γιο του Κώστα πλέον στο τιμόνι, είναι από τις ελάχιστες υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις με αυξανόμενα κέρδη κάθε χρόνο, χωρίς περικοπές προσωπικού, χωρίς μειώσεις μισθών ή παροχών! Αυτό από μόνο του είναι συναρπαστικό. Πόσω μάλλον όταν συνοδεύεται και από εντυπωσιακά οικονομικά στοιχεία.

Το 2014  η αύξηση κερδοφορίας προ φόρων ήταν 14,5% και οι πωλήσεις αυξημένες κατά 5,2%. Εν ολίγοις το Πλαίσιο, προς μεγάλη ευχαρίστηση των μετόχων του που δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους στη Συνέλευση, κατάφερε όχι μόνο αύξηση κερδοφορίας, αλλά και ανάπτυξη πωλήσεων. Το πιο σημαντικό όμως; Ισχυροποίησε το δικό του προϊόν, το Turbo-X στην κατηγορία των Tablet, που πλέον κατέχει την πρώτη θέση στην Ελλάδα – απέναντι σε έναν ισχυρότατο ξένο ανταγωνισμό! Αυτό ήταν άλλωστε ένα από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής, όπως ανέλυσε ο κ. Κώστας Γεράρδος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος: η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του δικού τους brand (που επετεύχθη πανηγυρικά), ώστε μαζί με τα διεθνή brands, τα 25 καταστήματά του, αλλά και το site του που διαθέτει πάνω από 100.000 επισκέπτες ημερησίως, να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπορική πρόταση. Και μάλιστα όχι μόνο στις ταμπλέτες. Πέτυχε τριψήφια ανάπτυξη στην κατηγορία των Turbo-X τηλεοράσεων και των κινητών! Και επειδή δεν αρκείται μόνο στην τεχνολογία, διπλασίασε και τις πωλήσεις στα σχολικά προϊόντα στη σχολική περίοδο 2014-2015!

Ρώτησα τον κ. Γεράρδο το μυστικό της επιτυχίας: «Δεν είναι ένα και σίγουρα δεν είναι μυστικό. Είμαστε συνεχώς μέσα στη μάχη και όχι κλεισμένοι σε κάποια αίθουσα να σχεδιάζουμε στρατηγικές. Ολη η ομάδα λειτουργεί έτσι, κάθε μέρα από όλα τα πόστα. Και αυτό που κοιτάμε πάντα είναι να είμαστε διαφοροποιημένοι».

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του Πλαισίου στη Μαγούλα, 22.500 τ.μ. που εγκαινιάστηκαν το 2008, φιλοξενούν όχι μόνο το κατάστημα και τα γραφεία, αλλά και το Logistics Center και τη γραμμή συναρμολόγησης των υπολογιστών, που έχει παραγωγική δυναμικότητα 350.000 Η/Υ ετησίως! Εδώ επίσης εκπαιδεύονται δεκάδες εργαζόμενοι, όχι μόνο στη συναρμολόγηση και service Η/Υ, αλλά και στην τεχνική υποστήριξη που προσφέρει δωρεάν το ειδικό call center του Πλαισίου. Η προσωποποιημένη εξυπηρέτηση είναι άλλωστε ένα ακόμα βασικό στοιχείο της στρατηγικής της επιχείρησης, γι’ αυτό και εκτός του call center και του plaisio.gr   διαθέτει και ένα ειδικό τμήμα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων που απευθύνεται σε 160.000 πελάτες – επιχειρήσεις.

Τίποτα, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο. Η επιτυχία είναι εφικτή και εν καιρώ κρίσης, φτάνει να υπάρχουν ιδέες, όρεξη για δουλειά και σωστή διαχείριση. Με αυτά τα όπλα στη φαρέτρα του, το Πλαίσιο διακρίνεται συνεχώς, όχι μόνο ως ο Retailer της χρονιάς για το 2014, αλλά και ως Νο 1 εμπορικό site στην Ελλάδα. Και δίνει ελπίδα και στους υπόλοιπους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή