Απών ο σκληρός πυρήνας της Χ.Α.

Απών ο σκληρός πυρήνας της Χ.Α.

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ηχηρή απουσία της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε η ιστορικής σημασίας δίκη για την εγκληματική δράση του σκληρού πυρήνα του κόμματος, με τον Νίκο Μιχαλολιάκο και το σύνολο σχεδόν των κατηγορουμένων βουλευτών να έχουν επιλέξει να μην παραστούν στη δίκη.

Η απουσία του επικεφαλής της Χ.Α., αλλά και των λοιπών μελών της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εκτιμάται ότι εντάσσεται στην προσπάθεια της Χ.Α. να αφαιρέσει από τη δίκη το πολιτικό πρόσημο που αναγκαίως διαθέτει και να αποσυνδέσει τα κοινοβουλευτικά της στελέχη από την ποινική διαδικασία. Μόνον ο Στάθης Μπούκουρας, που είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της Χ.Α. το 2012 και στη συνέχεια διαχώρισε τη θέση του, και οι Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος (είχαν εκλεγεί με τη Χ.Α.) παρέστησαν στο δικαστήριο. Ολοι οι υπόλοιποι, Ηλίας Κασιδιάρης, Ελένη Ζαρούλια, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής κ.λπ. προτίμησαν να κάνουν χρήση των ευχερειών που δίδει ο νόμος σε κατηγορουμένους ακόμα και για βαριά αδικήματα, και να εκπροσωπηθούν με τους συνηγόρους τους.

Το γεγονός άλλωστε ότι ένας εκ των κατηγορουμένων δεν διέθετε δικηγόρο ανάγκασε το δικαστήριο να διακόψει την ακροαματική διαδικασία δύο ώρες μετά την έναρξή της, για τις 7 Μαΐου, προκειμένου να βρεθεί δικηγόρος που θα δεχθεί να τον εκπροσωπήσει ενώπιον του δικαστηρίου.

Πάντως κατά την πρώτη ημέρα της πολύκροτης δίκης, διαφάνηκε η πρόθεση των βασικών εμπλεκομένων να κάνουν χρήση όλων των δικονομικών ευχερειών που τους προσφέρονται για χρονοτριβή και υποβάθμιση του πολιτικού της χαρακτήρα, ενώ κατέστησαν παραπάνω και από εμφανή τα προβλήματα για τη διεξαγωγή της δίκης στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Η στενότητα του χώρου, όπου μετά βίας χωρούσαν μάρτυρες, θύματα και συγγενείς θυμάτων των ρατσιστικών και άλλων επιθέσεων του σκληρού πυρήνα της Χ.Α., η έλλειψη υποδομών για δικηγόρους και δημοσιογράφους –δεν διατίθεται πρόσβαση στο Iντερνετ και δεν λειτουργούν τα κινητά– και ο αποκλεισμός της περιοχής υπό τον φόβο επεισοδίων έγιναν αντιληπτά και από την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτου.

Η πρόεδρος υποσχέθηκε διεξοδική συζήτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής δικαστικής αίθουσας κατά τη συνεδρίαση της 7ης Μαΐου, ενώ λίγο νωρίτερα το θέμα έθεσε, έστω και ακροθιγώς, ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης, αλλά και ο δήμαρχος του Κορυδαλλού.

Με τη δικαστική αίθουσα κατάμεστη, δεν έπεφτε καρφίτσα, κατά την πρώτη ημέρα της δίκης, η πρόεδρος με την έναρξη της διαδικασίας εκφώνησε όλα τα ονόματα των κατηγορουμένων καταγράφοντας τις απουσίες των ηγετικών στελεχών της Χ.Α. Από το σύνολο των 69 κατηγορουμένων παρόντες δήλωσαν 44, ενώ 24 απουσίαζαν και ένας έχει αποβιώσει. Μεταξύ εκείνων που επέλεξαν να παραστούν ήταν ο Γιώργος Ρουπακιάς που κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, η οποία αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα των δικαστικών εξελίξεων που οδήγησαν την υπόθεση στο εδώλιο. Ακόμη, οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής και οι εμπλεκόμενοι από τη Χ.Α. στην επίθεση κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Πέραμα.

Δεκάδες ήταν οι μάρτυρες κατηγορίας, θύματα επιθέσεων της Χ.Α., παρόντες στα επεισόδια και τη δολοφονία Φύσσα, ενώ από νωρίς ήταν εκεί οι τραγικοί γονείς του, αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, πολλοί βουλευτές κομμάτων, μεταξύ των οποίων ο Σπ. Λυκούδης από το «Ποτάμι», ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Ν. Αλιβιζάτος κ.ά.

Mέσω τηλεδιάσκεψης

Αίσθηση προκάλεσε η εκφώνηση των προστατευόμενων μαρτύρων που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης και οι οποίοι απάντησαν «παρών», με αλλοιωμένη φωνή για λόγους ασφαλείας, ενώ βρίσκονταν σε ειδικό χώρο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Με τον ίδιο τρόπο αναμένεται να καταθέσουν, όταν έρθει η ώρα των μαρτύρων σε αυτή την πολύκροτη δίκη. Την ακροαματική διαδικασία σημάδεψε και η καταγγελία των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής ότι δύο μάρτυρες από το περιβάλλον του Παύλου Φύσσα δέχθηκαν επίθεση προσερχόμενοι στο δικαστήριο από οπαδούς της Χ.Α. λίγο πριν από τις 9 το πρωί σε περιοχή κοντά στις φυλακές.

Πάντως, η εξέλιξη της δίκης αναμένεται να είναι βραδεία και ο χρόνος διεξαγωγής της να κρατήσει πάνω από ένα έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή