Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασυνέπεια και αντισυνταγματικές κινήσεις καταλογίζει στην κυβέρνηση σύσσωμη η αντιπολίτευση για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων δήμων και άλλων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος, διά ΠΝΠ. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης διακρίνουν, επίσης, ότι η κυβέρνηση οδηγεί την οικονομία σε ασφυξία, δεσμεύοντας και τα τελευταία ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Από τη Ν.Δ. κάνουν λόγο για «εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό», ενώ οι αρμόδιοι κ. Χρ. Σταϊκούρας και Χρ. Δήμας αναφέρουν ότι η ΠΝΠ «αποτελεί επανάληψη του Αναγκαστικού Νόμου 1611/1950», απόδειξη πως η κυβέρνηση «γυρίζει τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω». Σημειώνουν ότι η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων «στερεί επιπλέον πόρους από το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία», οι οποίοι αντί της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα κατευθύνονται στο κράτος. Επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένοι πόροι «καλύπτονται με την αύξηση του ορίου παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA) της ΕΚΤ, προκειμένου να αναπληρωθεί η «εκροή καταθέσεων» που η κυβέρνηση προκαλεί. Και με αυξημένο κόστος για τις τράπεζες, που θα μετακυλισθεί στους Ελληνες δανειολήπτες». Τη συνταγματική διάσταση, αλλά και το πιο ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα, της υιοθέτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ μιας πρακτικής την οποία προεκλογικά κατήγγελλε, ήγειρε ο κ. Ν. Δένδιας. Η κίνηση αυτή, είπε (Star), «δείχνει ότι αυτή τη στιγμή, η χώρα ξύνει τον πάτο του βαρελιού».

Ως προπομπός κατάρρευσης της χώρας περιγράφεται ο «στραγγαλισμός της ρευστότητας των δήμων» από το «Ποτάμι». Ο αρμόδιος κ. Θ. Σκόκος δήλωσε χθες ότι η «ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση αγγίζει πλέον τον πρωθυπουργό», στον οποίο και απευθύνει πρόσκληση να αναλάβει πρωτοβουλίες προτού να είναι αργά. Σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση ασκεί και το ΚΚΕ. Η κ. Ελπίδα Παντελάκη τόνισε ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει την πρακτική του εσωτερικού δανεισμού», την οποία περιέγραψε ως πρακτική που έχει σκοπό «την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους». Η ίδια αναφέρει πως ο «στραγγαλισμός» των αποθεματικών συνιστά, παράλληλα, απόδειξη «ταξικής επιλογής» από την πλευρά της κυβέρνησης η οποία διά της ρύθμισης των 100 δόσεων «χάρισε τα πρόστιμα στους μεγάλους επιχειρηματίες και στα επιχειρηματικά συμφέροντα». Και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση μόλις προ ολίγων ημερών επέλεγε να προχωρήσει σε συμφωνία ύψους 500 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση πολεμικών αεροσκαφών. Τόσο η κ. Παντελάκη όσο και στελέχη του ΚΚΕ, όπως οι κ. Ν. Σοφιανός και Ν. Καραθανασόπουλος, απηύθυναν πρόσκληση στους δήμους και τις περιφέρειες να μην εφαρμόσουν την ΠΝΠ.

Ευ. Βενιζέλος: Aναγκαστική δήμευση

Ως «αναγκαστική δήμευση» περιέγραψε την κίνηση της κυβέρνησης ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος επισήμανε ότι πρακτικά η χώρα είναι «ταμειακά χρεοκοπημένη». Διερωτήθηκε αν αποτελεί «εθνικά υπερήφανη διαπραγμάτευση» η ακολουθούμενη τακτική και αν θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα έναντι των Ευρωπαίων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η χώρα. Από το ΠΑΣΟΚ πρόσθεταν, ακόμη, ότι η ΠΝΠ είναι αντισυνταγματική ως προς την αναδρομικότητά της, αλλά και στην παραπομπή που έχει στο μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ που δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή