Συνάντηση με πρωθυπουργό ζητεί η ΚΕΔΕ

Συνάντηση με πρωθυπουργό ζητεί η ΚΕΔΕ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ρήγματα» εμφανίζονται στη σκληρή γραμμή των δημάρχων κατά της εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος) Γιώργος Πατούλης ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει ανοιχτά τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης προκειμένου οι ΟΤΑ να βοηθήσουν τη χώρα.

Μιλώντας χθες στην έναρξη της τελευταίας προσυνεδριακής εκδήλωσης διαλόγου της ΚΕΔΕ, στο Λουτράκι (το τακτικό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική 7-9 Μαΐου) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δήμοι να δείξουν «καλή θέληση». «Εάν η χώρα έχει πρόβλημα εκπλήρωσης απαραίτητων υποχρεώσεων και πρέπει να μαζέψει 140 εκατ. ευρώ σε δύο μέρες και 400 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του μήνα, βεβαίως και όλη η Αυτοδιοίκηση θα συμβάλει και θα δώσει τα πάντα για να σωθεί η πατρίδα και να μην πέσει στα βράχια. Ομως, εάν αυτό που διατυπώνεται με μισόλογα δεν λέγεται ξεκάθαρα από την κυβέρνηση και, αντίθετα, επιχειρείται με κινήσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, χωρίς διάλογο, εάν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου αποφασίζει η κυβέρνηση τη δέσμευση των χρημάτων των δήμων, τότε υπάρχει συνταγματική εκτροπή», τόνισε. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως η δέσμευση των χρημάτων των δήμων «είναι μια λανθασμένη πολιτική απόφαση, που αποδεικνύει ότι οι μέχρι σήμερα επιλογές του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου δημιουργούν αδιέξοδα που δύσκολα θα ξεπεραστούν, τις συνέπειες των οποίων, όμως, θα πληρώσουμε ακριβά όλοι μας». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή για την ΠΝΠ εφόσον η κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση της Ενωσης να πραγματοποιηθεί συζήτηση για μία ακόμα ημέρα.

Ο δήμαρχος Νέων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης σε δηλώσεις του χθες χαρακτήρισε «αναγκαίο κακό» τη διαχείριση των διαθεσίμων από την Τράπεζα της Ελλάδος «για να αποφύγουμε τα χειρότερα, όπως κάθε συμπατριώτης μας, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης, επιθυμεί» εφόσον τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για πληρωμή των ταμειακών υποχρεώσεων των ΟΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη μεταφορά των διαθεσίμων σκέφτεται να προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο αύριο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή