Σχέδιο πιέσεων μέσω του ELA για εξεύρεση λύσης

Σχέδιο πιέσεων μέσω του ELA για εξεύρεση λύσης

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πορεία σε αχαρτογράφητα ύδατα πραγματοποιούν οι τράπεζες, ελπίζοντας σε μια γρήγορη συμφωνία κυβέρνησης – εταίρων για την άρση της αβεβαιότητας. Οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ για πρώτη φορά η ΕΚΤ φέρεται να εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης των εγχωρίων τραπεζών στη ρευστότητα του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA), εντείνοντας έτσι τις πιέσεις για την εξεύρεση, το ταχύτερο, λύσης. Το ενδεχόμενο επανεξέτασης των haircuts με τα οποία χορηγείται ρευστότητα μέσω του ELA σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, μετά το Eurogroup της Παρασκευής.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι εκροές καταθέσεων επιταχύνθηκαν, αποτέλεσμα του καταιγισμού δηλώσεων αξιωματούχων, από το εξωτερικό και την Ελλάδα, για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι οι εκροές καταθέσεων που το προηγούμενο διάστημα διαμορφώνονταν περίπου σε 700 εκατ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση διπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο καταθέσεων να πλησιάζει το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 130 δισ. ευρώ. Για την αντιμετώπιση των μεγάλων πιέσεων στις καταθέσεις η ΕΚΤ αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη την αύξηση του ορίου των ελληνικών τραπεζών για την άντληση ρευστότητας μέσω του ELA κατά 1,5 δισ. ευρώ. Ετσι, το όριο ανήλθε στα 75,5 δισ. ευρώ έναντι 74 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, στο τέλος Μαρτίου, οι καταθέσεις νοικοκυριών – επιχειρήσεων υποχώρησαν στα 136 δισ. ευρώ έναντι 140,4 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα η μείωση των καταθέσεων ξεπερνάει τα 30 δισ. ευρώ. Για την αντιμετώπιση των μεγάλων εκροών, αλλά και για την αντιστάθμιση των απωλειών του αποκλεισμού των εγχωρίων τραπεζών από τη διατραπεζική αγορά, η ΕΚΤ έχει διοχετεύσει συνολική ρευστότητα 113 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετακινήσεις καταθέσεων πραγματοποιούνται κυρίως από επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές στο εξωτερικό και οι οποίες δημιουργούν «γραμμές άμυνας» υπό την πίεση των εκτιμήσεων για τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» ή της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Οπως δήλωσε ο κ. Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της EKT, σε συνέντευξή του στην «Κ»: «Η σημερινή κατάσταση σαφώς δεν είναι βιώσιμη και οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν άμεσα και αποφασιστικά δράση προκειμένου να την αναστρέψουν». Παράλληλα, η ΕΚΤ εντείνει τις πιέσεις προς τους πολιτικούς να επιταχύνουν τις συζητήσεις και να φτάσουν σε αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό, κύκλοι της ΕΚΤ αναγνώρισαν ότι εξετάζονται μέτρα για τον περιορισμό της ρευστότητας που διοχετεύεται στις εγχώριες τράπεζες, μέσω αύξησης της απομείωσης (haircut) στα ενέχυρα που προσφέρουν οι τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα.

Σύμφωνα με αναλυτές, αν τεθούν περιορισμοί στην πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον ELA, δεδομένης της οριακής κατάστασης στο μέτωπο των καταθέσεων αλλά και της αφαίμαξης των πόρων του Δημοσίου για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων, οι ελληνικές αρχές θα αναγκαστούν να επιβάλουν περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή