Δύο αιτήματα εταίρων για αλλαγές στο Δημόσιο

Δύο αιτήματα εταίρων για αλλαγές στο Δημόσιο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περικοπές των μη μισθολογικών επιδομάτων αλλά και η διεύρυνση της «ψαλίδας» μεταξύ του κατώτατου και του ανώτατου μισθού στο Δημόσιο αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών όσον αφορά στα θέματα του Δημοσίου.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται, επίσης, η ενίσχυση της «Διαύγειας», προκειμένου να αυξηθεί ο κοινωνικός έλεγχος και να ελαττωθεί η γραφειοκρατία, η ελάφρυνση των διοικητικών βαρών, καθώς και η λήψη σειράς μέτρων προκειμένου να αναβαθμιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα τρία αυτά σημεία, μάλιστα, είναι εξαιρετικά πιθανό να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα δύο βασικά αιτήματα των εταίρων για τις αλλαγές στο Δημόσιο είναι οικονομικής φύσεως και αφορούν την περικοπή μη μισθολογικών επιδομάτων, (π.χ. υπερωρίες) αλλά και την κατάργηση κάποιων ειδικών αδειών (π.χ άδεια ευγνωσίας), που παρά τις αλλεπάλληλες «μεταρρυθμίσεις» εξακολουθούν να υφίστανται στον δημόσιο τομέα. Στην ίδια κατεύθυνση, οι δανειστές ζητούν τη διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ του κατώτατου και του ανώτατου μισθού στο Δημόσιο, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως κίνητρο αποδοτικότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Κατά πληροφορίες, η ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι κ. Βούτσης και Κατρούγκαλος, εμφανίζονται καταρχήν θετικοί ως προς τα δύο αυτά σημεία, ωστόσο ειδικά για το «άνοιγμα» τις μισθολογικής «ψαλίδας» στο Δημόσιο φέρεται ήδη να έχει ζητηθεί πίστωση χρόνου τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο. Και αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά εξηγούσαν αρμόδια στελέχη της αυτοδιοίκησης στην «Κ», «ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί περαιτέρω και παράλληλα δεν υπάρχουν οι πόροι, προκειμένου να αυξηθεί ο ανώτατος».

Αναβάθμιση της «Διαύγειας»

Τη συμφωνία της κυβέρνησης φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν αποσπάσει οι Ευρωπαίοι εταίροι όσον αφορά σε σειρά διαρθρωτικών μέτρων, όπως είναι η ελάφρυνση των διοικητικών βαρών, αλλά και σε ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται, και δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο, η αναβάθμιση της «Διαύγειας» και η διασύνδεσή της με τράπεζες δεδομένων του Δημοσίου, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η γραφειοκρατία. Η ενίσχυση της «Διαύγειας» θα συμβάλει, επίσης, στον κοινωνικό έλεγχο αλλά και στη διαφάνεια.

Περαιτέρω, από την κυβέρνηση σχεδιάζεται και αναβάθμιση του ρόλου των ΚΕΠ, προκειμένου να αποτελέσουν το βασικό σημείο για τις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο. Ειδικότερα, προσεχώς τα ΚΕΠ αναμένεται να γίνουν virtual, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στις σχετικές υπηρεσίες από το σπίτι τους, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή