Το ΔΝΤ έχει επεξεργασθεί σενάριο εξόδου

Το ΔΝΤ έχει επεξεργασθεί σενάριο εξόδου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι έχει επεξεργασθεί σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με αφορμή την αποκάλυψη του περιοδικού Der Spiegel περί ύπαρξης σχετικού non paper. «Δεν θα κάναμε τη δουλειά μας αν δεν εξετάζαμε όλα τα σενάρια», απάντησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, σε ερώτηση αν προετοιμάζεται για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τονίζοντας παράλληλα τη βούληση και τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει. Οπως είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, «η βασική μας υπόθεση είναι ότι δεν αναμένουμε έξοδο της Ελλάδας… αλλά όπως και με όλες τις άλλες χώρες εξετάζουμε και άλλα σενάρια, είναι μέρος της δουλειάς μας και δεν θα κάναμε τη δουλειά μας αν δεν εξετάζαμε όλα τα σενάρια».

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι «για τεχνικούς λόγους» που σχετίζονται με την αργία της Πρωτομαγιάς, η πληρωμή τόκων προς το ΔΝΤ που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα παρατάθηκε για τις 6/5. Σχετικά, εξάλλου, με τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, μίλησε για «ενοποίηση» των τεχνικών και πολιτικών διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα αποκτήσει πρόσβαση στα απαραίτητα στοιχεία ώστε να αξιολογήσει τη ρευστότητα της χώρας και να προχωρήσει στην απαραίτητη, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο κ. Ράις επέμεινε, εξάλλου, ότι το ΔΝΤ θέλει να δει ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης προτού μπορέσει να εκταμιεύσει τη δική του δόση προς την Ελλάδα. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ χρειαζόμαστε ολοκληρωμένη συμφωνία, όχι μόνο μερικά μέτρα».

Τέλος, είπε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει νέα επιστολή της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ προς τις ελληνικές αρχές με τις «κόκκινες γραμμές» του ΔΝΤ, ωστόσο τόνισε ότι εξακολουθούν να ισχύουν όσα περιλαμβάνονταν στην προηγούμενη επιστολή της. Ο κ. Ράις δεν θέλησε να μιλήσει για προθεσμίες επίτευξης μιας συμφωνίας και τόνισε ότι το ΔΝΤ «είναι ευέλικτο και ανοιχτό σε εναλλακτικές πολιτικές επιλογές που θα επιτυγχάνουν τους στόχους του προγράμματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή