Τα funds ρευστοποιούν, οι καταθέτες «σηκώνουν»

Τα funds ρευστοποιούν, οι καταθέτες «σηκώνουν»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έξοδος κεφαλαίων από την ελληνική αγορά συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση τον Απρίλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς. Και αφορά τόσο σε εκροές ξένων κεφαλαίων από άυλους τίτλους, όπως μετοχές και ομόλογα, όσο και από τραπεζικές καταθέσεις. Αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο, οπότε και ανακοινώθηκε η πρόωρη εκκίνηση της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι και τον Απρίλιο, το Target 2, δηλαδή το διευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών, δείχνει συνεχή αύξηση των ελληνικών υποχρεώσεων προς το εξωτερικό, αντανακλώντας την έξοδο κεφαλαίων, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο.

Σε επίπεδο τραπεζικών καταθέσεων οι απώλειες –κατά το ίδιο πάντα διάστημα– υπολογίζονται στα επίπεδα των 30 δισ. ευρώ. Την πόρτα της εξόδου πέρασαν και ξένοι επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί σε ελληνικές μετοχές, με το συνολικό ύψος των καθαρών εκροών, από την αρχή του χρόνου έως τα τέλη του Απριλίου, να υπολογίζεται στα επίπεδα των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Τόσο η φυγή κεφαλαίων όσο και η απαξίωση του χρηματιστηρίου και της ομολογιακής αγοράς, παρά τις ανοδικές τάσεις του τελευταίου διαστήματος, πλήττουν ευθέως τη δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Το δε πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και των άμεσων ξένων επενδύσεων επιδεινώνουν δραματικά τις προοπτικές επανεκκίνησης της οικονομίας.

Μόνον τον Μάρτιο οι ξένοι επενδυτές, στο σύνολό τους, εμφάνισαν εκροές της τάξης των 169,31 εκατ. ευρώ. Οι εκροές προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές (187,85 εκατ.) ενώ οι εισροές προέρχονται από νομικά πρόσωπα (14,04 εκατ.), από λοιπά νομικά πρόσωπα (3,04 εκατ.) και από ιδιώτες αλλοδαπούς (1,46 εκατ.). Τον Φεβρουάριο οι καθαρές εκροές των ξένων ανήλθαν στα 162,17 εκατ. ευρώ και τον Ιανουάριο στα 24,71 εκατ.

Πωλήσεις σημειώθηκαν καθ’ όλο αυτό το διάστημα και στα ελληνικά κρατικά αλλά και επιχειρηματικά ομόλογα. Ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στο Χρηματιστήριο Αθηνών με βάση την αξία του χαρτοφυλακίου των μετοχών είναι οι ΗΠΑ. Η αξία των μετοχών που κατέχουν ανέρχεται στα 4,75 δισ. ευρώ ή ποσοστό της τάξης του 24,5% του συνόλου, εξαιρουμένων των συμμετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα χαρτοφυλάκια αυτά εκτιμάται ότι έχουν υποστεί ζημίες της τάξης του 50% το τελευταίο έτος εξαιτίας της απαξίωσης των ελληνικών τίτλων και κυρίως των τραπεζικών μετοχών.

Ποιοι φεύγουν

Για τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο βγαίνουν από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά διακρίνονται το τελευταίο διάστημα η Capital Group of Companies και η Wellington, ενώ στους πωλητές πληροφορίες της αγοράς περιλαμβάνουν και την J. Paulson & Co. Πολλά ακόμα μικρότερα hedge funds αλλά και αμοιβαία ενεργητικής διαχείρισης που παρακολουθούν τις αναδυόμενες αγορές έχουν εκποιήσει τις θέσεις τους.

Funds όπως το Argonaut Management και το Duet Group έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης περιορίσει δραστικά την ελληνική τους έκθεση. Αλλοι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί, όπως η Fidelity και η Templeton, παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω των πολύ μεγάλων απωλειών που έχουν καταγράψει οι μετοχές από τα επίπεδα κτήσης τους και τηρούν στάση αναμονής. Κάποιοι πάντως, προεξάρχουσας της Fairfax Financial Holdings Limited, ενισχύουντην έκθεσή τους σε συμμετοχές που έχουν αποκτήσει.

Ακόμα πιο ανησυχητικό όμως για την πραγματική οικονομία κρίνεται το γεγονός πως κάποιες επιχειρηματικές συμφωνίες για άμεσες ξένες επενδύσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός, τα ακίνητα αλλά και η βιομηχανία και οι υπηρεσίες που κυοφορούνταν μέχρι το φθινόπωρο αρχικά «πάγωσαν» και τώρα πλέον θεωρείται αδύνατον να επανεκκινήσουν, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Πληρώνουν κι αυτά το τίμημα του ρευστού πολιτικού κλίματος που τείνει να κυριαρχήσει στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή