Αγνωστες καταγραφές της ταξιδιωτικής γραμματείας

Αγνωστες καταγραφές της ταξιδιωτικής γραμματείας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης έχουν στον κατάλογό τους μερικά από τα πιο σημαντικά βιβλία, ελληνικά ή ξένα. Με έδρα την Κρήτη, έχουν κερδίσει, εδώ και χρόνια, όχι μόνο την εμπιστοσύνη της επιστημονικής κοινότητας για την εγκυρότητα των εκδόσεών τους, αλλά και του αναγνωστικού κοινού. Αυτή τη φορά παραδίδουν στους αναγνώστες ένα βιβλίο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και των ειδικών αλλά και του αναγνωστικού κοινού, που πάντα γοητεύεται από τα ταξίδια που κάποιοι ανήσυχοι ταξιδιώτες έκαναν τους προηγούμενους αιώνες, και πρώτοι κατέγραψαν τους τόπους, τους ανθρώπους και τις συνήθειές τους.

«Ταξίδι, γραφή, αναπαράσταση – Μελέτες για την ταξιδιωτική γραμματεία του 18ου αιώνα» είναι ο τίτλος, με επιμελήτρια την Ιλια Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister. Μέσα από μερικά πολύ ενδιαφέροντα κείμενα, που προσεγγίζουν λησμονημένες ή άγνωστες καταγραφές της ταξιδιωτικής γραμματείας, διερευνάται το ταξίδι στον ελληνικό χώρο και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως φαινόμενο. Και μαζί διερευνώνται οι συνθήκες διεξαγωγής αυτών των ταξιδιών και «διαβάζονται» οι περιηγήσεις ως πηγή για την πολιτισμική ιστορία, την ιστορία των εννοιών και των ιδεών, την ιστορία του καθημερινού βίου. «Εκτός από τον ελληνικό χώρο, η Οθωμανική Αυτοκρατορία περιελάμβανε μια ακόμα περιοχή με ξεχωριστή σημασία για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό: τους Αγίους Τόπους», προσθέτουν οι συγγραφείς του τόμου. Σ’ αυτή την έκδοση θα διαβάσουμε πολυπρισματικές αναλύσεις των κειμένων που έγραψαν εκείνοι οι περιηγητές και το πώς μας βοηθούν σήμερα να συνειδητοποιήσουμε πολλές πλευρές της τότε κοινωνίας, αλλά θα διαβάσουμε και σημαντικά αποσπάσματα από εκείνα τα κείμενα. Μια γεύση: «Στον δρόμο από την Αδριανούπολη προς την Ουγγαρία και την Πολωνία βρίσκει κανείς δύσκολα συντρόφους για το ταξίδι –και εδώ οι δρόμοι είναι πολύ πιο επικίνδυνοι απ’ ό,τι στην Ασία, κυρίως σε περιοχές με βουνά και δάση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή