Σήμερα «κληρώνει» για τον ΟΛΠ

Σήμερα «κληρώνει» για τον ΟΛΠ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται να κλείσει το θέμα της επανεκκίνησης του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Χθες, παρά το γεγονός ότι συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ για να να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, εν τούτοις αυτές παραμένουν σε στάση αναμονής, προκειμένου να ανάψουν το «πράσινο φως» η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου.

Το θέμα αυτό, αλλά και συνολικά το ζήτημα της αποκρατικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, αναμενόταν να συζητηθούν χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Παράγοντες κοντά στο θέμα απέδιδαν χθες τη μη επανεκκίνηση του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ στον κακό συντονισμό και στον φόρτο εργασίας του υπουργικού συμβουλίου. Ετσι, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να λάβει την απόφαση εκείνη που θα έλυνε τα χέρια της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός.

Πάντως, στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η πρόθεση είναι να προχωρήσει τόσο ο διαγωνισμός πώλησης του 51% των μετοχών του ΟΛΠ, όσο και το 100% των μετοχών των περιφερειακών αεροδρομίων. Και οι δύο αποκρατικοποιήσεις φαίνεται ότι βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. Οποιαδήποτε δε συμφωνία επιτευχθεί προς αυτήν την κατεύθυνση αναμφίβολα θα επιταχύνει τις εξελίξεις, ενώ όσο καθυστερεί η πολυπόθητη συμφωνία, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να σταθμίζει το πολιτικό κόστος των αποφάσεών της.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΠ, πηγές προσκείμενες στο ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν ότι το μόνο που αλλάζει σε σχέση με τον αρχικό διαγωνισμό είναι το εκχωρούμενο ποσοστό. Αντί του 67% που προέβλεπε ο διαγωνισμός, τώρα επιδίωξη είναι η πώληση του 51% των μετοχών με δυνατότητα επιλογής (option) του προτιμητέου επενδυτή να ανέλθει στο 67% του μετοχικού κεφαλαίου, μετά την επίτευξη συγκεκριμένων οροσήμων στην επέκταση και ανάπτυξη του λιμένα Πειραιά που θα επιφέρει ο νέος επενδυτής.

Πηγές προσκείμενες στο ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν επίσης ότι η μείωση του εκχωρούμενου ποσοστού έχει ελεγχθεί νομικά και δεν θέτει σε κίνδυνο τη νομική ισχύ των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν στη συνέχεια.

Πάντως, η αρχική προκήρυξη ενδιαφέροντος για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ έκανε λόγο για πώληση του 67% των μετοχών, χωρίς να επιδέχεται αμφίσημων ερμηνειών, όπως θα συνέβαινε με μια έκφραση «μέχρι 67%».

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η δραστηριότητα της ακτοπλοΐας παραμένει στο πλαίσιο του διαγωνισμού και ότι τυχόν αφαίρεση της συγκεκριμένης δραστηριότητας θα συζητηθεί μαζί με άλλα θέματα που άπτονται της παραχώρησης των λιμενικών εγκαταστάσεων του λιμένα Πειραιά.

Σημειώνεται, άλλωστε, ότι η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ ουσιαστικά αφορά πώληση δικαιώματος που κατέχει η εταιρεία στην εκμετάλλευση των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Στελέχη κοντά στην αποκρατικοποίηση εξέφραζαν χθες την αισιοδοξία τους ότι, εφόσον υπάρξει σήμερα το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ επανεκκινήσει τον διαγωνισμό, τότε είναι εφικτή η ολοκλήρωσή του μέχρι το τέλος του 2015. «Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι (μέχρι τέλους του έτους) θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή, αλλά θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των λεπτομερειών που τη συνοδεύουν», παραδέχθηκε χθες στέλεχος κοντά στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Τέλος, έως το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται να γίνει η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, ενώ όλο το καλοκαίρι θα πρέπει να αναλωθεί στην κατάρτιση του τελικού κειμένου της σύμβασης πώλησης του 51% έως 67% των μετοχών του ΟΛΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή