Νέες ταινίες: Ενας συναρπαστικός Πατσίνο και μια σατανική Αμελί τρίτης ηλικίας!

Νέες ταινίες: Ενας συναρπαστικός Πατσίνο και μια σατανική Αμελί τρίτης ηλικίας!

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «Ταπείνωση» (***) , από το ομότιτλο βιβλίο του Φίλιπ Ροθ, δεσπόζει ο Αλ Πατσίνο. Από το 2004, χρονιά που έπαιξε στον «Εμπορο της Βενετίας», έχει να μας δώσει τόσο συναρπαστική ερμηνεία. Ξαναβρήκε τον ρυθμό του και τον καλύτερό του εαυτό, πράγμα ευεργετικό για την ταινία. Ποιος δίνει σημασία στην άνευρη σκηνοθεσία του βετεράνου Μπάρι Λέβινσον;

Ο Σάιμον Αξλερ, παλιός σαιξπηρικός ερμηνευτής με θεατρικές περγαμηνές αλλά και επιτυχημένες ταινίες, πέφτει σε κατάθλιψη καθώς βλέπει το τέλος της καριέρας του να πλησιάζει. Στον πρόλογο της «Ταπείνωσης», στο καμαρίνι του, μονολογεί σαν σε παραλήρημα για τον «κόσμο που είναι όλος μια σκηνή». Λίγα λεπτά αργότερα, στη σκηνή του θεάτρου, θα βιώσει κωμικοτραγικά ένα βατερλώ.

Στη συνέχεια, έπειτα από σύντομη παραμονή του σε ψυχιατρείο, απομονώνεται στην έπαυλή του. Εκεί θα δεχτεί την επίσκεψη μιας ομοφυλόφιλης γυναίκας, της νεαρής Πίγκιν, η οποία αρχίζει να τον πολιορκεί ερωτικά! Ξύπνησε μέσα της το παρελθόν και ο πρώτος πλατωνικός έρωτάς της. Οταν η Πίγκιν ήταν παιδί, ο διάσημος Σάιμον ήταν κάτι σαν ιππότης του παραμυθιού στα τολμηρά όνειρά της.

Το σαρδόνιο χιούμορ του Ροθ, που έχει στόχο το πολιτικώς ορθό, είναι διάχυτο στην ταινία. Λειτουργεί σαν αντίστιξη απέναντι στο ανθρώπινο δράμα του Σάιμον Αξλερ. Η Γκρέτα Γκέργουικ (η προπέρσινη Frances Ha) παίζει την Πίγκιν.

Η γαλλική «Συνταγή της Πολέτ» (***) είναι μια ζωηρή και σπιρτόζικη κωμωδία γύρω από τη μοναξιά και την περιθωριοποίηση της τρίτης ηλικίας σε εποχές οικονομικής κρίσης. Εμπορική ταινία, για όλες τις ηλικίες, προσαρμόζεται σε όλα τα γούστα. Το θέμα της είναι επίκαιρο, το στυλ της ανάλαφρο και το χιούμορ της τείνει να γίνει μαύρο.

Η Πολέτ, ηλικιωμένη χήρα σε μια άθλια γειτονιά του Παρισιού, είναι ένας σύγχρονος μισάνθρωπος. Σιχτιρίζει την κόρη της, που παντρεύτηκε μαύρο. Κοιτάζει με μισό μάτι το εγγονάκι της, που πήρε το χρώμα του μπαμπά του. Θέλει να δει στον τάφο τους Κινέζους που αγόρασαν το εστιατόριό της, το γκουρμέ στέκι της γειτονιάς τον παλιό καλό καιρό. Φανταστείτε μια σατανική Αμελί τρίτης ηλικίας! Ενα βήμα πριν από τη ζητιανιά, αποφασίζει να διορθώσει τα κακώς κείμενα με ανορθόδοξο τρόπο: πλησιάζει τον έμπορο χασίς της γειτονιάς της και του ζητάει δουλειά, με ελαστικό ωράριο.

Η «Συνταγή της Πολέτ» είναι το κύκνειο άσμα της Μπερναντέτ Λαφόν, εμβληματικής ηθοποιού της νουβέλ βαγκ.

Ο «Χαμένος παράδεισος» (**) του Αντρέα ντι Στέφανο εμπνέεται από τον βίο και την πολιτεία του διαβόητου βαρώνου της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ. Τον ενσαρκώνει ο Μπενίσιο ντελ Τόρο.

Η αγγλόφωνη «Αγνωστη γη» (**) του Μάνου Κοκορομύτη (Μάνουελ ντε Κόκο στους τίτλους της ταινίας) είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ γυρισμένο στην Υεμένη. Ωραίες εικόνες, ατμόσφαιρα new age, πομπώδης αφήγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή