Ο γίγαντας με τα «πήλινα» πόδια

Ο γίγαντας με τα «πήλινα» πόδια

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παταγώδης αποτυχία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στο φετινό φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, σε αντιδιαστολή με τον πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ που δαπανώνται για την ποιοτική διατήρηση της ρωσικής ομάδας σε κορυφαίο επίπεδο, προκαλεί τεράστιες απορίες για τις βαθιές αιτίες που έχουν οδηγήσει στην κατάκτηση, μόλις δύο τίτλων, σε διάστημα 13 ετών και 12 συμμετοχών σε φάιναλ φορ.

Η ΤΣΣΚΑ δεν είναι η μοναδική ομάδα που μπορεί να αγοράσει όποιον παίκτη και προπονητή θέλει, αφού έχει επιλέξει πανομοιότυπο μοντέλο επένδυσης με κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, οι οποίοι, όμως, έχουν αγωνιστική ανταποδοτικότητα και έχουν κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ. Καμία ομάδα δεν μπορεί να υπογράψει συμβόλαιο με την κατάκτηση οποιουδήποτε τίτλου, ενώ ουδέποτε τα χρήματα, όσο πολλά κι αν είναι, δεν παίζουν ποδόσφαιρο ή μπάσκετ.

Στην περίπτωση της ΤΣΣΚΑ που έχει, πλέον, το μέγεθος του πιο αρνητικού φαινομένου στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, το κεντρικό πρόσωπο στην τελευταία 12ετία, είναι ο πρόεδρός της, Αντρέι Βατούτιν. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οραματίστηκε τη δημιουργία μιας πανίσχυρης ομάδας, βρήκε και συνεργάστηκε με μεγάλους χορηγούς, εξασφαλίζοντας ετήσια παροχή 30 εκατ. ευρώ, συνεργάστηκε με έξι ξένους και δύο Ρώσους προπονητές, αλλά είδε το ίδιο άσχημο φινάλε τις περισσότερες φορές. Ακόμα κι όταν στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ κάθισαν προπονητές κορυφαίου επιπέδου και κυρίως ισχυρές προσωπικότητες, όπως ο Ντούσαν Ιβκοβιτς και ο Ετόρε Μεσίνα, η ΤΣΣΚΑ έφτασε μόνο δύο φορές στη «Γη της Επαγγελίας».

Θεωρητικά, ο Βατούτιν παραδίδει τα «κλειδιά» της ομάδας στον εκάστοτε προπονητή που επιλέγει. Στον απόηχο της νέας αποτυχίας της ΤΣΣΚΑ, στη Μαδρίτη, ο πρώην τεχνικός, Ετόρε Μεσίνα, έστειλε μήνυμα – απάντηση στον Βατούτιν που είχε υποστηρίξει ότι ο Ιταλός προπονητής έχει ξεπεραστεί από την εξέλιξη του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

«Στην ΤΣΣΚΑ οι ευθύνες κάθε αποτυχίας αποδίδονται διαχρονικά μόνο στους προπονητές και στους παίκτες. Οι αιτίες πηγάζουν και σε άλλο σημείο της ομάδας…» είπε με νόημα ο Μεσίνα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν εντοπίσει οι Ρώσοι δημοσιογράφοι είναι ο στυγνός επαγγελματισμός που επικρατεί στην ΤΣΣΚΑ, έχοντας περιθωριοποιήσει την έννοια και την ουσία του οικογενειακού κλίματος που επιβάλλεται να έχει κάθε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Διαχρονικά και πέραν των παχυλών συμβολαίων που υπέγραψαν, αρκετοί παίκτες, όπως ο Θοδωρής Παπαλουκάς «δέθηκαν» με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ, αλλά στην πλειοψηφία οι Αμερικανοί και οι κοινοτικοί παίκτες πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, αυξάνοντας το απόθεμα των τραπεζικών λογαριασμών τους. Το δεύτερο «ακανθώδες» πρόβλημα που έχει εντοπιστεί στην ΤΣΣΚΑ, είναι η διαπίστωση ότι οι περισσότεροι παίκτες που αποκτήθηκαν, ύστερα από άκρως επιτυχημένη θητεία σε άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, απέδωσαν κατώτερα των αναμενομένων, όταν έγιναν κάτοικοι Μόσχας. Ο Χάινς, ο Τεόντοσιτς, ο Κρστιτς (μέχρι πέρυσι), αλλά και ο Ρώσος σταρ του ΝΒΑ, Αντρέι Κιριλένκο που θα τερματίσει την καριέρα του, χωρίς να έχει κερδίσει ευρωπαϊκό τίτλο με την ΤΣΣΚΑ, αποτελούν την επιβεβαίωση της απομείωσης αξίας που είχαν στην ισόβια πρωταθλήτρια Ρωσίας και Βαλτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή