Η Αθήνα υποδέχεται την αφρόκρεμα του χορού

Η Αθήνα υποδέχεται την αφρόκρεμα του χορού

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΡΟΣ. Το «φεστιβαλικό» καλοκαίρι είναι έτοιμο να αρχίσει και, τι ωραία νέα, ο χορός φαίνεται να κερδίζει την πρωτιά στο ενδιαφέρον του κοινού. Πρώτη λοιπόν sold out παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών είναι μια από τις βραδιές της Γαλλίδας χορογράφου Μαγκί Μαρέν, το σόλο «Singspiele» που θα ερμηνεύσει ο Νταβίντ Μαμπούς στις 9 και 10 Ιουνίου στην Πειραιώς 260. Οσοι αγαπούν τη δουλειά της Μαρέν έχουν ακόμη τη δυνατότητα να προμηθευτούν εισιτήρια για το «BiT», την τελευταία δημιουργία της, που θα παρουσιαστεί στον χώρο της Πειραιώς στις 2, 3 και 4 Ιουνίου. Μπορεί να είναι η πέμπτη (!) φορά που έρχεται η Μαγκί Μαρέν στο Φεστιβάλ Αθηνών, παρ’ όλα αυτά η δύναμη των έργων της έχει μείνει στο μυαλό των θεατών. Στο «BiT» η Μαγκί Μαρέν εμπνευσμένη από το κείμενο του Γάλλου φιλοσόφου Πιέρ Σοβανέ «Ο ρυθμός και ο λόγος» μάς βυθίζει στο ημίφως και παρουσιάζει μια χορογραφία άλλοτε πένθιμη, άλλοτε οργισμένη, βαθιά πολιτική ωστόσο.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 7 και 8 Ιουνίου, δύο σημαντικές παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών, που είναι η εμφάνιση της Hellenic Dance Company της Κρατικής Σχολής Χορού με το «Open Frontiers» («Ανοιχτά Σύνορα»). Πρόκειται για τέσσερα έργα των Akram Khan («Vertical Road»), Martha Graham («Panorama»), Pascal Rioult («Wien») και Tono Lachky («No more fairytales») σε μια σπονδυλωτή παράσταση με θέμα μια κοινή ανησυχία για το μέλλον. Να αναφέρουμε ότι το Open Frontiers παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αυτά όμως είναι μόνο η αρχή… Η συνέχεια των παραστάσεων χορού στο Φεστιβάλ Αθηνών προβλέπεται συναρπαστική, καθώς αναμένουμε την αποχαιρετιστήρια παράσταση της Σιλβί Γκιλέμ «Life in Progress» στις 3 και 4 Ιουνίου στο Ηρώδειο. Η μεγάλη μπαλαρίνα ύστερα από 39 χρόνια αδιάλειπτης πορείας στη διεθνή χορευτική σκηνή επέλεξε για την τελευταία της υπόκλιση ένα πρόγραμμα με χορογραφίες των Ματς Εκ, Ουίλιαμ Φορσάιθ, Ακραμ Καν και Ράσελ Μάλιφαντ.

Ελληνικές παρουσίες

Ενα ακόμη χορευτικό highlight είναι η πρώτη εμφάνιση στο Φεστιβάλ Αθηνών του «Ελληνα της διασποράς» Αντώνη Φωνιαδάκη με το σόλο του «Priority» (27, 28, 29/7, Πειραιώς 260). Αλλες ενδιαφέρουσες ελληνικές παρουσίες είναι η Λενιώ Κακλέα, η νεαρή χορογράφος που ζει στο Παρίσι, η οποία θα παρουσιάσει το «Margin Release» (25, 26/6, Πειραιώς 260), η Ιωάννα Πορτόλου που μαζί με τη Σεσίλ Μικρούτσικου και τον Γιάννη Νικολαΐδη θα ανεβάσουν το «Δάσος & Taboo» (29, 30/6, Πειραιώς 260) και επίσης η Αγγελική Τρομπούκη με την Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου, απόφοιτοι της ΚΣΟΤ, που εμφανίζονται σε μια κοινή βραδιά χορού (7, 8/7, Πειραιώς 260).

Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε τις υπόλοιπες ξένες ομάδες χορού του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών. «Πενθεσίλειες» της Κατρίν Ντιβερές με αφετηρία τον μύθο των Αμαζόνων (13, 14/6, Πειραιώς 260): μια ιστορική ανασκόπηση της γυναικείας ταυτότητας με εννέα χορευτές επί σκηνής. «Weaving Chaos» της Τάνια Καρβάλιο, ένα έργο που χρησιμοποιεί ως παλίμψηστο την «Οδύσσεια» (27, 28/6, Πειραιώς 260). «A O Lang Pho», το βιετναμέζικο τσίρκο που μας επισκέπτεται για πρώτη φορά: είκοσι καλλιτέχνες (ακροβάτες, ζογκλέρ, χορευτές των πολεμικών τεχνών, χορευτές του δρόμου, μουσικοί) σε μια παράσταση «για τη μετακίνηση της βιετναμέζικης κοινωνίας από την ήρεμη αγροτική ζωή προς τη βία και τον θόρυβο του αστικού τοπίου» (30/6, 1, 2/7, Πειραιώς 260).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή