Καμμένος – Νούλαντ για διαπραγμάτευση και διμερή, ΝΑΤΟ

Καμμένος – Νούλαντ για διαπραγμάτευση και διμερή, ΝΑΤΟ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη δέσμευση των Αμερικανών ότι θα συνεχίσουν να συνδράμουν στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, πιέζοντας μάλιστα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ότι πήρε από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση που είχε χθες με την αρμόδια για την Ευρώπη υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, αλλά -όπως τόνισε- όχι και της εσωτερικής τρομοκρατίας.

«Διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή των διαπραγματεύσεων οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν για ακόμη μία φορά», δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Ο υπουργός ενημέρωσε την κυρία Νούλαντ για τις συζητήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Ρίγα, που, όπως τον ενημέρωσε ο κ. Τσίπρας, «πάνε αρκετά καλά».

Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Καμμένο, στη συνάντηση με την κυρία Νούλαντ συμφωνήθηκε η κοινή δράση Ελλάδας – ΗΠΑ και ΝΑΤΟ μαζί με τις χώρες που είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν για την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους» και η προετοιμασία για να τεθεί το θέμα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα. «Είναι σημαντικό ότι η Συμμαχία αντιλαμβάνεται ότι το θέμα του “Ισλαμικού Κράτους” διευρύνεται και ότι απαιτεί τη σταθεροποίηση της Ελλάδος με οποιοδήποτε μέσο. Αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσει για να έχουμε σύντομα ευχάριστες εξελίξεις (σ.σ.: και στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα)».

Σε σχέση με τη Ρωσία, ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι «θα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία ο διάλογος που υπάρχει, προς όφελος όλων». Οπως είπε, οι σχέσεις της Ελλάδας με όλα τα κράτη «είναι διαφανείς και δημόσιες», ενώ επεσήμανε ότι στα ενεργειακά θέματα «υπάρχει ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ το οποίο θα είναι και μια πολύ σοβαρή προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας».

Συζητήθηκε επίσης η στρατιωτική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα, «σε σχέση με τα υφιστάμενα μέσα και όσα χρειάζεται για να ενισχύσει τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» ― κάτι που αναφέρεται στην πρόταση του υπουργού για νατοϊκή αεροπορική βάση στην Κάρπαθο.

Κυπριακό, τρομοκρατία

Για το Κυπριακό, επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι αποτελεί προϋπόθεση η απόσυρση του τουρκικού στρατού για την επίλυσή του. Τέλος, για την εσωτερική τρομοκρατία, που όπως είπε δεν συζητήθηκε, ο κ. Πάνος Καμμένος εκτίμησε ότι «οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι το θέμα αντιμετωπίζεται επιτυχώς στην Ελλάδα και με κοινή δράση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή