Σενάρια εκλογών ανακινούν στελέχη ΣΥΡΙΖΑ

Σενάρια εκλογών ανακινούν στελέχη ΣΥΡΙΖΑ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόγευση του κλίματος που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει μιας συμφωνίας με τους εταίρους, η οποία θα περιλαμβάνει, όπως άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε, υποχωρήσεις σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες, πήρε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ενημέρωσε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της πρότασης της κυβέρνησης προς τους εταίρους, αναφέρθηκε σε τρεις συντελεστές ΦΠΑ, σε αύξηση του φόρου πολυτελείας, στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και στη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, δεν θα πρέπει να πληρωθεί η επόμενη δόση προς το ΔΝΤ. Ορισμένοι εκ των βουλευτών ζήτησαν να γίνει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τις λεπτομέρειες της πρότασης, ενώ ορισμένοι επισήμαναν ότι παρατηρείται σαφής οπισθοχώρηση σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Την ίδια στιγμή, επανέρχονται τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών μέσα από δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς που πραγματοποιείται στην Αθήνα, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα και δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, ενώ, αναφερόμενος στη συμφωνία, είπε ότι «η λαϊκή εντολή ήταν σαφής για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη εντός του ευρώ, με εγκατάλειψη της εποχής των μνημονίων». Υπέρ της προσφυγής στις κάλπες τάχθηκε (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος δήλωσε ότι «αν επιτευχθεί συμφωνία που δεν συνιστά έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό, θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός πριν την υπογράψουμε». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, δήλωσε από την πλευρά του (ΑΝΤ1) ότι «εάν 12 βουλευτές δεν ψηφίσουν τη συμφωνία και η δύναμη της κυβέρνησης είναι 150, θα υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σε άρθρο στον ιστότοπο iskra.gr που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, προεξοφλείται ότι «η συμφωνία ή θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα ή δεν θα υπάρξει».

Αναταραχή

Το κλίμα έντονης αναταραχής στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε εμφατικά στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν έναντι της απόφασης να τοποθετηθεί η κ. Ελενα Παναρίτη στη θέση της αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Σαράντα τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν κείμενο με το οποίο ζητούσαν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα τη «λάθος απόφαση», ενώ ασκήθηκε σκληρή κριτική κατά του υπουργού Οικονομικών. Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, έσπευσε να καλύψει πλήρως τον κ. Βαρουφάκη, λέγοντας ότι η επιλογή Παναρίτη δεν ήταν προσωπική απόφασή του. Η κρίση εκτονώθηκε με δήλωση της κ. Παναρίτη, η οποία αρνήθηκε τον διορισμό «εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ». Δήλωσε, δε, ότι θα συνεχίσει να συνδράμει τη διαπραγμάτευση και να στηρίζει την κυβέρνηση «έως ότου η Ελλάδα απελευθερωθεί από τα μνημονιακά της δεσμά». Αντιδράσεις είχαν εκφρασθεί σε κόμμα και κυβέρνηση και παλαιότερα για την κ. Παναρίτη, όταν αυτή είχε τοποθετηθεί στην αρχική ομάδα διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή