«Οχι» εισηγητή – ανακριτή στον Ρωμανό για «βραχιολάκι»

«Οχι» εισηγητή – ανακριτή στον Ρωμανό για «βραχιολάκι»

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αναζωπύρωση» των ταραχών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού, τον περασμένο Δεκέμβριο, διαφαίνεται, καθώς παρά τα προβλεπόμενα σε νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο αρμόδιος ανακριτής αρνήθηκε να εγκρίνει αίτημά του να φορέσει «βραχιολάκι» για να παρακολουθεί μαθήματα.

Ηδη, αλληλέγγυοι του Ρωμανού, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», έχουν αναρτήσει κείμενο στο Indymedia και κάνουν λόγο για «θέατρο του παραλόγου» και «νομικό πραξικόπημα». Οπως λένε, ο Ρωμανός έχει περάσει το 1/3 των μαθημάτων του εξαμήνου του ΤΕΙ στο οποίο φοιτά και βάσει της τροπολογίας Αθανασίου (σ.σ.: καταρτίστηκε με αφορμή την περίπτωσή του και την παρατεταμένη απεργία πείνας) μπορεί να χρησιμοποιεί το «βραχιολάκι» για να παρακολουθεί μαθήματα της Σχολής. Ο Νίκος Ρωμανός υπέβαλε σχετικό αίτημα, επί του οποίου υπήρξε αρνητική εισήγηση του ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλου. Στην ανάρτησή τους στο Indymedia, οι αλληλέγγυοι εκφράζουν απορία γιατί ερωτήθηκε ο ανακριτής, αφού βάσει της τροπολογίας Αθανασίου δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του και την απόφαση λαμβάνει το συμβούλιο των φυλακών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία για την απόρριψη της αίτησης Ρωμανού είναι ότι δεν έχει υπογραφεί η απαιτούμενη ΚΥΑ που προβλέπει τις προϋποθέσεις χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας με «βραχιολάκι» στους κρατούμενους.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός «άδειασε» την ανακριτική απόφαση, τονίζοντας ότι η ΚΥΑ «δεν είναι αναγκαία και έχει ήδη δρομολογηθεί». «Η νομοθεσία ψηφίστηκε το 2014» με αφορμή την υπόθεση Ρωμανού και «ήδη έχει εξασφαλιστεί η κατάλληλη υποδομή για την ηλεκτρονική επιτήρηση», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης.

Ωστόσο, ο υπουργός είπε ότι «θα παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, «ώστε να διασφαλίζεται και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή