Ανοίγουν τα στόματα στην υπόθεση της FIFA

Ανοίγουν τα στόματα στην υπόθεση της FIFA

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις κάθε μέρα σχετικά με το πολυπλόκαμο τέρας που λέγεται σκάνδαλο FIFA, αφού τώρα που ο Ζεπ Μπλάτερ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την προεδρία της παγκόσμιας ομοσπονδίας οι αποκαλύψεις έρχονται η μία μετά την άλλη.

Τις τελευταίες ώρες έχουν… ανοίξει πολλά στόματα κι οι έρευνες εξαπλώνονται σε πολλές χώρες και άτομα, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί το προαναφερθέν τέρας της διαφθοράς που τρεφόταν από τις σάρκες του ποδοσφαίρου. Ετσι ακούσαμε μαρτυρίες τόσο για δωροδοκίες για την ανάθεση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 1998 στη Γαλλία και του 2010 στη Νότια Αφρική, όσο και για άλλες υποθέσεις.

Ο Τσακ Μπλέιζερ, που εδώ και μήνες συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές ελπίζοντας σε ευνοϊκή μεταχείριση για τις δικές του ατασθαλίες στην CONCACAF, τη συνομοσπονδία Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής, έχει μιλήσει συγκεκριμένα περί δωροδοκιών για εξαγορά ψήφων για το 1998 και το 2010.

Ο κ. Μπλέιζερ, που δίνει και μάχη με τον καρκίνο, κατέθεσε ότι ο ίδιος με άλλα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA συνωμότησαν για να εξασφαλίσουν το… κατιτίς τους εν όψει της ανάθεσης των παραπάνω διοργανώσεων. Οι Νοτιοαφρικανοί αρνούνται ότι δωροδόκησαν οποιονδήποτε, αλλά σύμφωνα με την έρευνα του FBI έφυγαν από τη Ν. Αφρική 10 εκατ. δολάρια με προορισμό τον Τζακ Γουόρνερ της CONCACAF.

Ο κ. Γουόρνερ, πρώην αντιπρόεδρος της FIFA που συνελήφθη και τώρα βρίσκεται σε νοσοκομείο, απειλεί τώρα να ανοίξει κι αυτός το στόμα του. Δήλωσε από το Τρινιντάντ, την πατρίδα του, ότι έχει να αποκαλύψει «μια χιονοστιβάδα από μυστικά» που φτάνουν ώς και τον κ. Μπλάτερ, ενώ συνέδεσε το σκάνδαλο της FIFA και με τις εκλογές στη χώρα του!

Στη Νότια Αφρική η αστυνομία άρχισε κι εκεί έρευνα σχετικά με το έμβασμα των 10 εκατ. δολαρίων με το οποίο οι διοργανωτές του Μουντιάλ του 2010 φέρονται να «ευχαρίστησαν» τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής για τη στήριξή τους στη διαδικασία ανάθεσης.

Στην Ιρλανδία ο πρόεδρος της εκεί ομοσπονδίας αποκάλυψε χτες ότι η FIFA της έδωσε ποσό (φερόμενο να ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ) ως… αποζημίωση για τη διαιτητική αδικία στον αγώνα του 2009 με τη Γαλλία, όταν μέτρησε γκολ του Τιερί Ανρί με χέρι.

Παράλληλα έρευνα άρχισαν κι οι αρχές στην Αυστραλία σχετικά με τη διεκδίκηση από τη χώρα της διοργάνωσης του 2022, με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας της χώρας να παραδέχεται παραχώρηση 440.000 ευρώ στην CONCACAF που την χαρακτήρισε φιλανθρωπική, ενώ στη Βενεζουέλα οι ερευνητές εισέβαλαν στα γραφεία της εκεί ομοσπονδίας αναζητώντας στοιχεία για έναν από τους υπόπτους που έχει ήδη συλληφθεί.

Οι Βρετανοί, που δεν έχουν ξεπεράσει την πικρία από τη μη επιλογή της Αγγλίας ως διοργανώτριας του Μουντιάλ του 2018, δηλώνουν μέσω της ομοσπονδίας τους ότι υφίστανται αρκετά στοιχεία πια ώστε να υποχρεώνουν τη FIFA να διεξαγάγει νέα διαδικασία ανάθεσης των διοργανώσεων του 2018 και του 2022, ενώ εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι αν αφαιρεθεί από το Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, η Αγγλία είναι έτοιμη να το αναλάβει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή