Εφοδος ιδιώτη με εντολή κατάσχεσης σε εφορία

Εφοδος ιδιώτη με εντολή κατάσχεσης σε εφορία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα απίστευτο σκηνικό εξελίχθηκε χθες στην Α΄ ΔΟΥ Αθηνών. Δικηγόρος μαζί με τη δικαστική επιμελήτρια, έχοντας στα χέρια τους δικαστική εντολή για κατάσχεση εις βάρος του Δημοσίου, επιχείρησαν να εισπράξουν για λογαριασμό του πελάτη τους τα χρωστούμενα. Ο δικηγόρος με τη δικαστική επιμελήτρια μετέβησαν στον πρώτο όροφο της εφορίας, όπου βρίσκεται και το ταμείο. Ενημέρωσαν τον υπάλληλο ότι έχουν στα χέρια τους δικαστική εντολή κατάσχεσης εις βάρος του Δημοσίου, χωρίς ωστόσο να την επιδείξουν στον αρμόδιο υπάλληλο. Ο διαχειριστής του ταμείου κλείδωσε το γραφείο του και αμπαρώθηκε πίσω από τον γκισέ, αρνούμενος να εκτελέσει την εντολή, δεδομένου ότι δεν του είχε επιδειχθεί και η σχετική δικαστική απόφαση. Αμέσως μετά στον χώρο μετέβη και η προϊσταμένη της εφορίας, καθώς και ομάδα αστυνομικών. Το σκηνικό κράτησε περισσότερο από δύο ώρες. Η προϊσταμένη της εφορίας στην οποία προφανώς επιδόθηκε η δικαστική εντολή ενημέρωσε την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών και έλαβε εντολή να μην εκτελέσει καμία τέτοια απαίτηση διότι υπάρχει ο νόμος 4270/14 που δεν επιτρέπει κατασχέσεις έναντι του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι στις 13 Μαΐου, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να προβαίνουν σε κατασχέσεις χρημάτων του Δημοσίου, ακόμα και από τα ταμεία των εφοριών, υπό την προϋπόθεση να μην τίθεται σε κίνδυνο η εκτέλεση του προϋπολογισμού του κράτους. Συγκεκριμένα, η επταμελής σύνθεση του Στ΄ Τμήματος του ΣτΕ δικαίωσε πολίτη που άσκησε ένδικα μέσα προκειμένου να κατασχέσει από το ταμείο της ΔΟΥ Ενσήμων Αθηνών το ποσό των 22.800 ευρώ, το οποίο του είχε επιδικαστεί από δικαστήριο λόγω τραυματισμού του από στρατιωτικό αυτοκίνητο.

Μετά τη δικαίωσή του από τα δικαστήρια, ο πολίτης κοινοποίησε αρμοδίως τη δικαστική απόφαση, ωστόσο το Δημόσιο δεν ανταποκρίθηκε, με αποτέλεσμα ο δικαιούχος να κατασχέσει μέσω δικαστικού επιμελητή το ποσό των 22.800 ευρώ από το ταμείο της ΔΟΥ. Στο σκεπτικό της απόφασης (819/2015) που εξέδωσαν, οι σύμβουλοι Επικρατείας επικαλούνται το Σύνταγμα, που επιτάσσει τη συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις και επισημαίνουν ότι «ο ιδιώτης διάδικος δύναται, για την ικανοποίηση της απαιτήσεώς του, να χρησιμοποιήσει τα μέσα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του Δημοσίου και ειδικότερα να προβεί στην αναγκαστική κατάσχεση ταμειακών διαθεσίμων, δηλαδή χρημάτων του Δημοσίου, στην οικεία οικονομική υπηρεσία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή