Σενάρια και επίδραση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σενάρια και επίδραση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφαινόμενη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας στην οποία εισέρχεται η Τουρκία μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας από το ΑΚΡ έπειτα από 13 χρόνια παντοδυναμίας, δεν αποτελεί θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί σαφές πολιτικό πλήγμα στον πρόεδρο Ερντογάν και στον πρωθυπουργό Νταβούτογλου και επιβάλλει τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, κάτι όχι εύκολο αν κρίνει κανείς από την προεκλογική ρητορική, αλλά και από τις πρώτες μετεκλογικές αντιδράσεις και των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ενδεχόμενη συμμετοχή του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) στην κυβέρνηση θα δημιουργούσε ένα δύσκολο περιβάλλον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε αντίθεση με το κυβερνών κόμμα αλλά και τους κεμαλιστές του CHP, που επίσημα υποστηρίζουν την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, το ΜΗΡ εκφράζει ακραίες θέσεις και συχνά εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Πάντως, ο ηγέτης του κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απέρριψε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΑΚΡ εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του Ερντογάν, τον οποίο κατηγόρησε ότι παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα, ενώ τον κάλεσε να περιοριστεί στο πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα ή να παραιτηθεί.

Σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ευρωστίας που με τόση έμφαση προέβαλλε ο κ. Ερντογάν τα τελευταία χρόνια. Και αυτό το σενάριο προκαλεί προβληματισμό, καθώς, όπως διδάσκει το παρελθόν, σε περιόδους αστάθειας στη γειτονική χώρα, η Ελλάδα και η Κύπρος προσφέρονται για την «εξαγωγή» της κρίσης. Και όλα αυτά σε μια χρονική συγκυρία όπου η εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα μάλλον δεν λειτουργεί αποτρεπτικά σε ενδεχόμενες βλέψεις συγκεκριμένων πολιτικών ή στρατιωτικών κύκλων της Τουρκίας.

Από την άλλη, η σημαντική ενίσχυση και είσοδος στη Βουλή του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δημιουργεί μια επιπρόσθετη γέφυρα με την Αθήνα και τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση. «Ενας συνασπισμός AKP-HDP θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στις σχέσεις των δύο χωρών, με δεδομένη την αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ HDP και ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε στην «Κ» ο επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης, Σινάν Ουλγκέν. Πάντως, ο Κούρδος ηγέτης, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επανέλαβε τη δέσμευσή του να μη συνεργαστεί με το ΑΚΡ σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Μια παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα και ακυβερνησία θα καθυστερήσει και πτυχές της συνεργασίας της Τουρκίας με την Ε.Ε., εξέλιξη που επίσης δεν λειτουργεί υποβοηθητικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή