Εικόνες πλήρους αποδιοργάνωσης στο ΕΣΥ

Εικόνες πλήρους αποδιοργάνωσης στο ΕΣΥ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο ωρών λαμβάνουν μεσημεριανό οι νοσηλευόμενοι του νοσοκομείου Πατρών «Αγιος Ανδρέας». Στην ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου νοσοκομείου, μετά την εφημερία οι ασθενείς είναι τόσο στριμωγμένοι που σκοντάφτουν ο ένας πάνω στον άλλο. Δύο πρόσφατα παραδείγματα της αποδιοργάνωσης στην οποία έχει περιέλθει πλέον το ΕΣΥ.

Στο νοσοκομείο Πατρών «Αγιος Ανδρέας», το πρόγραμμα σίτισης των ασθενών θυμίζει περισσότερο διακοπές και καθόλου νοσηλεία. Ο λόγος είναι η ανυπαρξία οδηγών που θα μεταφέρουν τα γεύματα, κάτι που αναλαμβάνουν συχνά οι εργαζόμενοι ασφάλειας του νοσοκομείου (την άνοιξη του 2014 όλοι οι οδηγοί νοσοκομείων μετακινήθηκαν στο ΕΚΑΒ). Για το πρόβλημα ενημερώθηκε, την περασμένη εβδομάδα, από το Δ.Σ. του νοσοκομείου η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Η περιγραφή του Σωματείου Εργαζομένων του «Αγίου Ανδρέα» είναι ενδεικτική: «Είναι αδιανόητο σε εμάς, οι ασθενείς να παίρνουν το πρωινό τους μετά τις 10.30 π.μ. αντί για τις 07.30 π.μ. και το μεσημεριανό τους στις 3 μ.μ. αντί για τη 1 το μεσημέρι. Είναι απαράδεκτο καθημερινά να ψάχνουμε τους εργαζόμενους της ασφάλειας για να κάνουν τον οδηγό, προκειμένου να μη μείνουν νηστικοί οι ασθενείς, να μεταφέρουν το αίμα για να ξεκινήσουν τα χειρουργεία, να μεταφέρουν διάφορα υλικά για να λειτουργήσουν οι κλινικές, και από τους αρμοδίους να μη δίνει κανένας λύση».

Στο Θριάσιο νοσοκομείο, η ψυχιατρική κλινική γεμίζει με ράντζα μετά την εφημερία. Η κλινική έχει 19 κρεβάτια, αλλά φτάνει να νοσηλεύει μέχρι 37 ασθενείς. «Ασθενείς με σοβαρές ψυχικές ασθένειες και πρόσθετα προβλήματα υγείας, κυριολεκτικά, σκοντάφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, με αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε μία ασθενής, “να μην υπάρχει μία ήσυχη γωνιά να κάτσω να κλάψω”», καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, και σημειώνουν ότι μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλωθεί τέσσερις επιθέσεις ασθενών σε εργαζόμενους. Οπως αναφέρουν, το νοσηλευτικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης, και οι γιατροί συχνά παραμένουν στην κλινική περισσότερες από 36 συνεχόμενες ώρες και πολλές φορές άυπνοι.

Πολλά χιλιόμετρα βορειότερα, στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υγείας Παν. Κουρουμπλής έγινε χθες αποδέκτης παραπόνων των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, που του ανέφεραν σημαντικές ελλείψεις σε υλικά, προσωπικό και πολύωρες αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία, που οδηγούν σε έντονα επεισόδια με αγανακτισμένους ασθενείς και τους συγγενείς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή