Το ΣτΕ επιτρέπει τη νυχτερινή πρόσβαση σε Πνύκα και Φιλοπάππου

Το ΣτΕ επιτρέπει τη νυχτερινή πρόσβαση σε Πνύκα και Φιλοπάππου

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακυρώθηκε με απόφαση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ (απόφαση 2034/2015) η διάταξη του 2008 επί υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη με την οποία απαγόρευε για λόγους προστασίας την ελεύθερη νυχτερινή επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους των τριών λόφων του κέντρου της πρωτεύουσας, δηλαδή της Πνύκας, των Νυμφών και των Μουσών – Φιλοπάππου.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι της περιοχής θεωρώντας ότι περιορίζεται το δικαίωμα τους να απολαμβάνουν ελεύθερα τους κοινόχρηστους και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Οι δικαστές τους δικαίωσαν θεωρώντας ότι σκοπός του νόμου «είναι το δικαίωμα του πολίτη για πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά, να ασκείται υπό τους εντελώς αναγκαίους περιορισμούς ως προς τη φύλαξη και τη συντήρησή τους και η απαγόρευση υπερακοντίζει το σκοπό προς τον οποίο τίθεται (σ.σ.: απαγόρευση νυκτερινής πρόσβασης), εφόσον δεν προκύπτει ότι εξετάστηκε η δυνατότητα λήψης ηπιότερων μέτρων».  Δηλαδή, «δεν εξετάστηκε αν θα ήταν δυνατή η αποτελεσματική φύλαξη του χώρου μόνο με την αύξηση του προσωπικού φύλαξης ή αν θα μπορούσε να απαγορευθεί η πρόσβαση μόνο στα σημαντικά μνημεία του  χώρου, με επαρκή φύλαξη καθενός από αυτά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή