Κόντρα στην αβεβαιότητα ο ΟΤΕ συνεχίζει 5ετές επενδυτικό σχέδιο 1,2 δισ.

Κόντρα στην αβεβαιότητα ο ΟΤΕ συνεχίζει 5ετές επενδυτικό σχέδιο 1,2 δισ.

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εξέλθει από τη σημερινή κρίση και ότι δεν θα υπάρξει Grexit, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ. Ο επικεφαλής του ΟΤΕ, είπε ότι όπως το 2012, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη. «Απλά», είπε, «θεωρώ ότι δεν θα υπάρξουν πολιτικοί εντός κι εκτός της χώρας, που θα διχάσουν την Ευρώπη».

Προς επίρρωση των αναφερομένων του, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση που πραγματοποίησε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, ανακοίνωσε τη συνέχιση του επενδυτικού σχεδίου, ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την πενταετία. «Παρουσιάσαμε στο δ.σ. το επενδυτικό μας πλάνο, το οποίο και συνεχίζουμε κανονικά». Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, στόχος είναι η επέκταση των δικτύων νέας γενιάς, ενσύρματων και ασύρματων. Αναφορικά με τα ενσύρματα δίκτυα, ο ΟΤΕ συνεχίζει τις επενδύσεις στην τεχνολογία VDSL και στόχος του είναι η πληθυσμιακή κάλυψη από 30% που είναι σήμερα να ανέλθει στο 40% μέχρι τέλος του έτους. Στα ασύρματα δίκτυα στόχος είναι το δίκτυό του 4ης γενιάς (4G) να φτάσει στο 80% των πολιτών της χώρας, από 70% που είναι σήμερα.

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ είπε ακόμη ότι, παρόλο που δεν έχει καμία υποχρέωση, ο οργανισμός δεσμεύεται για την υλοποίηση των στόχων της «Ψηφιακής Ατζέντας 2020» που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δηλαδή στόχος είναι να προσφέρει στη χώρα μας, μέχρι το 2020, στο 100% των ευρυζωνικών συνδρομητών, ταχύτητες μετάδοσης τουλάχιστον 30 Mbps και στο 50%, ταχύτητες 100 Mbps. Η παροχή αυτή, θα επιτευχθεί με τη χρήση διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. οπτικές ίνες, VDSL vectoring, LTE). «Στην ουσία», είπε ο κ. Τσαμάζ, «έχουμε πάρει πάνω μας τον εθνικό στόχο σε ό,τι αφορά την ψηφιακή ατζέντα 2020. Αν εμείς», πρόσθεσε, «δεν βάλουμε την ανάπτυξη των δικτύων στο επιχειρηματικό μας σχέδιο, μπορεί σαν χώρα να μην τον πετύχουμε. Και αυτό το κάνουμε χωρίς να μας το έχει ζητήσει κανείς».

Προς την κατεύθυνση αυτή, αρωγός του ΟΤΕ είναι τα υγιή οικονομικά στοιχεία του οργανισμού που επιτρέπουν τις υψηλές επενδύσεις. Ο κ. Τσαμάζ έκανε λόγο για τα υψηλά διαθέσιμα του οργανισμού, ύψους 1 δισ. ευρώ, αλλά και τις υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ για το 2014. Επίσης χαρακτήρισε ως αρωγό και την εργασιακή ειρήνη που έχει επιτευχθεί εκθειάζοντας την «ωριμότητα που επέδειξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια» η συνδικαλιστική ηγεσία, αλλά και το σύνολο των εργαζομένων του ΟΤΕ. Ακόμη, ευχαρίστησε και τους μετόχους, οι οποίοι για να συνεχιστούν οι επενδύσεις του ΟΤΕ, έμειναν οι ίδιοι για τέσσερα χρόνια χωρίς μέρισμα.

Σε ό,τι αφορά την εθελουσία έξοδο που ολοκληρώθηκε προχθές, ο κ. Τσαμάζ είπε ότι εντάχθηκαν σ’ αυτή 800 εργαζόμενοι ή 100 περισσότεροι από ό,τι εκτιμήθηκε. Το κόστος επομένως αυξήθηκε σε 110 εκατ. ευρώ, από 85 εκατ. που είχε υπολογιστεί αρχικά. Στη θέση όσων αποχωρούν, θα προσληφθούν πάνω από 300 νέοι εργαζόμενοι, με στόχο την κάλυψη αναγκών κυρίως στα τεχνικά κλιμάκια, αλλά και στα εμπορικά καταστήματα του ομίλου.

Σε ό,τι αφορά την Nova, ο κ. Τσαμάζ άφησε να εννοηθεί ότι η εξαγορά είναι πρακτικά «νεκρή», καθώς πλέον δεν έχει ιδιαίτερο νόημα για τον ΟΤΕ να γίνει. «Εμείς έχουμε πραγματοποιήσει τις επενδύσεις μας και δεν νομίζω μετά από αυτό αν πρέπει να επανέλθουμε», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του ενδιαφέροντος του ΟΤΕ, οι μέτοχοι της Forthnet κωλυσιέργησαν τον οικονομικό και νομικό έλεγχο που ζήτησε ο ΟΤΕ και ότι ακολούθησαν παρελκυστικές τακτικές διαπραγματευόμενοι και με άλλες επιχειρήσεις.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση του 10% των μετοχών ΟΤΕ κυριότητας Δημοσίου και ΙΚΑ, ο πρόεδρος του ομίλου είπε ότι, με βάση την ενημέρωση που έχει «δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο ενδιαφέρον (από την Deutsche Telekom) και ότι δεν υπάρχει κάποια συζήτηση μεταξύ των μετόχων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή