Πολλές παρατυπίες στο εργοστάσιο

Πολλές παρατυπίες στο εργοστάσιο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμα για υπερβολική και παράνομη συσσώρευση απορριμμάτων είχαν επιβληθεί στο εργοστάσιο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στον Ασπρόπυργο, χωρίς ωστόσο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

«Μήτρα παραγωγής διαφθοράς» χαρακτήρισε το υπάρχον μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής χθες, όπου συζητήθηκε, εκτός ημερησίας διατάξεως, το θέμα της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο «Γενική Ανακυκλώσεων – Κτηματική Ξενοδοχειακή». Η περιφερειάρχης, στην ομιλία της, ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία πήρε άδεια και διέπραττε σωρηδόν παραβάσεις, αποτελεί χαρακτηριστικό μοντέλο στρεβλής ανάπτυξης, που στηρίζεται στην ανεξέλεγκτη παράνομη δραστηριότητα σε βάρος των πολιτών, του κοινωνικού συνόλου, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος». Οσον αφορά τις ενέργειες της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, τόνισε ότι η Περιφέρεια συνδράμει την Πυροσβεστική, στην οποία ανήκει το επιχειρησιακό βάρος. «Για να είμαστε σαφείς και κρυστάλλινοι. Ουδέποτε ζητήθηκε από την Περιφέρεια της Αττικής επισήμως από κανέναν αρμόδιο παράγοντα της Πυροσβεστικής η συνδρομή της για την επιχωμάτωση», τόνισε μιλώντας σε υψηλούς τόνους η κ. Δούρου, διευκρινίζοντας ότι «σε περίπτωση που της είχε ζητηθεί επιχωμάτωση, η Περιφέρεια Αττικής είναι σε θέση, διαθέτει τα μέσα και τα χρήματα να προχωρήσει σε επιχωμάτωση, συνδράμοντας την Πυροσβεστική». Η περιφερειάρχης, πάντως, αναφέρθηκε σε άψογη συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα και «τον αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη» και όχι τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη.

Από την πλευρά του, ο πρώην περιφερειάρχης και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιάννης Σγουρός, έκανε λόγο για αντανακλαστικά μηδέν, αλλά καταφέρθηκε κυρίως εναντίον του υπουργείου Περιβάλλοντος για άγνοια όσον αφορά τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου εργοστασίου.

Τα έτη 2012, 2013 και 2014, η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής –που διαθέτει δύο επιθεωρητές για 3.500 βιομηχανίες– είχε πραγματοποιήσει ελέγχους στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, επιβάλλοντας πρόστιμα για παράνομα απόβλητα και γιατί είχε στοιβάξει μεγαλύτερη ποσότητα απορριμμάτων από αυτή που επιτρέπει ο νόμος. Ωστόσο, τα συνολικά πρόστιμα δεν ξεπερνούσαν τα 15.000 ευρώ (σ.σ.: η Περιφέρεια δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει υψηλά πρόστιμα), ενώ δεν υπήρξαν περαιτέρω ενέργειες.

Πηγές από την Πυροσβεστική κάνουν λόγο για εμπρησμό που προήλθε εκτός της εγκατάστασης του εργοστασίου. Η φωτιά, πάντως, χθες είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και σε ελάχιστα σημεία υπήρχαν εστίες. Οσον αφορά τη ρύπανση στην περιοχή, καταγράφηκαν υψηλότερες τιμές αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM 2,5, σε σημεία ωστόσο πολύ κοντά στο εργοστάσιο. Οσο τα σημεία μέτρησης απομακρύνονταν, αντίστοιχα υπήρχε σημαντική μείωση της συγκέντρωσης μικροσωματιδίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών που δημοσιοποίησε η Περιφέρεια Αττικής. Αναμένονται τα αποτελέσματα για τη μέτρηση διοξινών από εργαστήριο του Δημόκριτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή