Πώς οι «μίζες» του Ακη κατέληγαν στον τραπεζίτη

Πώς οι «μίζες» του Ακη κατέληγαν στον τραπεζίτη

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα οι Ελβετοί εισαγγελείς κάλεσαν για δεύτερη φορά σε κατάθεση τον πρώην τραπεζίτη του Νίκου Ζήγρα, εκείνος ήταν μάλλον ανυπόμονος να… ξεμπερδεύει. «Σε δύο ημέρες πετάμε για οικογενειακές διακοπές στη Νότια Αφρική…» θα τους πει και «σας έχω ήδη εξηγήσει ότι δεν γνώριζα πως τα χρήματα στον λογαριασμό του Ζήγρα ήταν του Τσοχατζόπουλου». Tους εισαγγελείς, όμως, δεν έμοιαζε να τους ενδιαφέρει πλέον το τι γνώριζε ή πότε το έμαθε, αλλά εστίασαν σε μια σειρά εμβασμάτων που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για τον Ελληνογερμανό πρώην τραπεζίτη της Morgan Stanley.

Πρόκειται για έξι εμβάσματα, ύψους 950.000 ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιουλίου 2010 και Νοεμβρίου 2011 από δύο εταιρείες άμεσα συνδεδεμένες με τους ελβετικούς λογαριασμούς του Νίκου Ζήγρα προς την εταιρεία Juniper στο Λονδίνο.

Οταν πρωτοξεκίνησε η έρευνα, τα εμβάσματα αυτά είχαν αξιολογηθεί ως συνδεδεμένα με την εταιρεία Morelia – την εταιρεία που από ένα μικρό γραφείο κοντά στην πλατεία Συντάγματος είχε στην πραγματικότητα αναλάβει το «ξέπλυμα» των εξοπλιστικών μιζών του πρώην υπουργού (σ.σ.: σε λογαριασμούς της εταιρείας αυτής στο εξωτερικό πραγματοποιούνταν καταθέσεις –συνολικά 15 εκατ. ευρώ– και την ίδια στιγμή αποδίδονταν στην Αθήνα σε μετρητά). Οι εισαγγελείς είχαν, δηλαδή, θεωρήσει πως τα χρήματα αυτά αφορούσαν σε προμήθειες της συγκεκριμένης εταιρείας και αυτό γιατί η Juniper, στην οποία εμβάστηκε σχεδόν ένα εκατομμύριο, ανήκει στον υιό ενός εκ των ιδιοκτητών της Morelia.

Οι Ελβετοί όμως ανακάλυψαν πρόσφατα πως η διαδρομή των χρημάτων δεν σταματάει στη λονδρέζικη Juniper, αλλά συνεχίζει προς μια τρίτη εταιρεία ονόματι Rotorflug Ansalt. Σύμφωνα με την έρευνα της «Κ», πρόκειται για μια εταιρεία η οποία είχε στην ιδιοκτησία της ένα ελικόπτερο, ενώ στο μητρώο του Λιχτενστάιν, όπου είναι επισήμως καταχωρισμένη, διαχειριστής εκείνη την περίοδο ήταν ο πρώην τραπεζίτης της Morgan Stanley.

Τα κρίσιμα ερωτήματα στην ανάκριση με αυτά τα νέα δεδομένα ήταν πλέον τα εξής:

Τι ακριβώς αφορούσαν τα εμβάσματα αυτά και γιατί επελέγη η δαιδαλώδης διαδρομή για να φτάσουν σε εταιρεία του;

Ο ίδιος ισχυρίστηκε στους εισαγγελείς πως τα χρήματα αυτά ήταν η πληρωμή του από την πώληση κάποιων έργων ζωγραφικής του Θεόδωρου Στάμου από την προσωπική του συλλογή. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, η συζήτηση για την πώληση αυτή είχε ξεκινήσει το 2009 μεταξύ του ιδίου και ενός άνδρα ελληνικής καταγωγής, ο οποίος συμπτωματικά έμελλε ένα χρόνο αργότερα να τοποθετηθεί εκπρόσωπος σε εταιρεία συνδεδεμένη με τους λογαριασμούς του Ζήγρα.

Οταν άνοιξε εκείνη η εταιρεία και ο τραπεζίτης έμαθε πως οι πληρωμές για τους πίνακες θα πραγματοποιούνταν από εκεί, συνειδητοποίησε πως οι πίνακες προορίζονταν για τον Ζήγρα. Προχώρησε κανονικά όμως με την πώληση, αφού, όπως λέει, τότε δεν υπήρχε καμία υποψία για τον Ζήγρα ή την προέλευση των χρημάτων, ενώ η «δαιδαλώδης» διαδρομή πραγματοποιήθηκε για καθαρά φορολογικούς λόγους.

Η ιστορία αυτή μάλλον δεν έπεισε τους εισαγγελείς, αφού, ύστερα από εκείνη την ανάκριση στις 16 Δεκεμβρίου, διέταξαν την προσωρινή κράτησή του. Οταν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας κλιμάκιο της Εισαγγελίας βρέθηκε στην Αθήνα, συνάντησε μεταξύ άλλων τον Ζήγρα, αλλά και τον άνδρα ο οποίος –σύμφωνα με τον τραπεζίτη– είχε δηλώσει αρχικά ενδιαφέρον για τους πίνακες. Και οι δύο διέψευσαν κατηγορηματικά πως είχαν οποιαδήποτε σχέση ή ενημέρωση σχετικά με τα έργα τέχνης, αφήνοντας τον τραπεζίτη τελείως εκτεθειμένο…

Ο λογαριασμός διακίνησης 38 εκατ. ευρώ

Ο Νίκος Ζήγρας πρωτογνώρισε τον Ελληνογερμανό τραπεζίτη το καλοκαίρι του 1999. Οι συστάσεις είχαν γίνει από ένα δικηγόρο, αδερφικό φίλο του πατέρα του τραπεζίτη και παλαιό γνώριμο του Τσοχατζόπουλου – ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Αγνωστο παραμένει το τι ακριβώς είχε ειπωθεί όταν έγινε η γνωριμία, αλλά στο «προφίλ» που είχε συντάξει ο 32χρονος τότε τραπεζίτης, ο Ζήγρας εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης δύο εργοστασίων στην Ελλάδα και τη Γερμανία, με συνολική περιουσία 20 εκατ. δολαρίων και 500.000 δολάρια ετήσιο εισόδημα. Στην πραγματικότητα, εκείνο τον χρόνο δήλωνε (σε δραχμές) κάτι παραπάνω από 15.000 ευρώ – ενώ ζούσε σε ένα διαμέρισμα 150 τ.μ. στην Κυψέλη, επιβεβαιώνοντας πως δεν του είχε ζητηθεί από την τράπεζα κανένα δικαιολογητικό. «Τον γνωρίζω προσωπικά εδώ και πολλά χρόνια», σημειώνει ο τραπεζίτης και ο λόγος του φαίνεται να είναι αρκετός για να εγκριθεί το άνοιγμα του λογαριασμού μέσα από τον οποίο διακινήθηκαν τουλάχιστον 38 εκατ. ευρώ μέχρι και τον Απρίλιο του 2012. Δύο χρόνια, δηλαδή, αφού είχε αποκαλυφθεί η σχέση Ζήγρα – Τσοχατζόπουλου και μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τη σύλληψη του Τσοχατζόπουλου έξω από το διαμέρισμά του στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT