Εσοδα 781 εκατ. από VLTs και e-gaming περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση

Εσοδα 781 εκατ. από VLTs και e-gaming περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέες πηγές εσόδων από τα τυχερά παίγνια περιλαμβάνει το έγγραφο της ελληνικής αντιπρότασης προς τους θεσμούς. Το έγγραφο, που αποκάλυψε χθες η «Κ», περιλαμβάνει έσοδα από παιγνιομηχανές (VLTs) και από τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια (e-gaming).

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία των παραμετρικών εσόδων έχουν προϋπολογιστεί από τα VLTs έσοδα ύψους 35 εκατ. ευρώ για φέτος και 225 εκατ. ευρώ για το 2016. Επίσης, στην κατηγορία των διοικητικών εσόδων, έχουν προϋπολογιστεί από το e-gaming έσοδα ύψους 160 εκατ. ευρώ για το 2015 και 361 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά.

Τα τελευταία έσοδα ωστόσο δεν έχουν γίνει αποδεκτά από τους πιστωτές της χώρας. Συγκεκριμένα, όλα τα διοικητικά έσοδα που περιλαμβάνονται στο σχετικό έγγραφο δεν έχουν γίνει αποδεκτά από τους πιστωτές.

Ειδικότερα, τα νούμερα που έδωσε η κυβέρνηση για το e-gaming θεωρούνται υπέρογκα, δεδομένου ότι τα μεικτά έσοδα των παρόχων από υπηρεσίες gaming την Ελλάδα δεν ξεπερνούν ετησίως τα 200 εκατ. ευρώ.

Με αυτό το δεδομένο, η φορολόγηση θα ανέλθει στο 80% το 2015 και στο 180% των μεικτών εσόδων.

Αντίθετα, τα μεγέθη από τα VLTs θεωρούνται εύλογα και έχουν γίνει αποδεκτά από το Brussels Group. Πάντως και τα έσοδα από τα VLTs μπορεί να είναι λιγότερα, καθώς το νέο προεδρείο της Επιτροπής Ελέγχου & Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ), την περασμένη Παρασκευή, έφερε αλλαγές στον κανονισμό διενέργειας των παιγνίων στα VLTs. Ο νέος κανονισμός καθιστά πιο αυστηρό το πλαίσιο λειτουργίας των παιγνιομηχανών.

Θέτει όριο απώλειας χρημάτων του παίκτη σε μία ημέρα τα 80 ευρώ, ενώ επιβάλλεται η διακοπή της συνεδρίας για κάθε 20 ευρώ που χάνει ο παίκτης. Επίσης επιβάλλεται η σύνδεση της κάρτας παίκτη με τον ΑΦΜ.

Τέλος, περιορίζονται τα χρονικά πλαίσια που παίζουν οι παίκτες έως 10 ώρες την εβδομάδα (12 ώρες πριν) και 32 ώρες τον μήνα (40 ώρες πριν) ενώ τα καταστήματα των VLTs δεν θα λειτουργούν πέρα από τις 2 το πρωί.

Τα μέτρα αναμφίβολα βάζουν σε μεγαλύτερη πίεση τον ΟΠΑΠ και τους υποπαραχωρησιούχους, οι οποίοι θα πρέπει να προσαρμόσουν ανάλογα τα επιχειρησιακά τους σχέδια. «Οι αλλαγές στη ρύθμιση», αναφέρει χθεσινή σχετική αναφορά της Alpha Finance, «σίγουρα θα έχουν επιπτώσεις στην ελκυστικότητα των νέων παιγνίων που θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου. Το μέγιστο όριο απώλειας των 80 ευρώ ημερησίως βάζει ένα όριο επίσης στην ημερήσια κερδοφορία του ΟΠΑΠ… Ετσι, το ημερήσιο μεικτό κέρδος του ΟΠΑΠ καθορίζεται σε 65 έως 80 ευρώ (ανά μηχάνημα), από 75 έως 90 ευρώ που ήταν πριν».

Πάντως, δημιουργεί αίσθηση το πόσο γρήγορα κινήθηκε το νέο προεδρείο της ΕΕΕΠ να φέρει τον νέο κανονισμό. Λέγεται μάλιστα ότι ο νέος κανονισμός εγκρίθηκε από την επιτροπή την περασμένη Πέμπτη, ενώ δημοσιοποιήθηκε σε ΦΕΚ την επόμενη ημέρα. Σημειώνεται ότι η νέα επιτροπή ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά της μόλις στις αρχές του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή