ΕΚΤ: Επανεξέταση του ορίου χρηματοδότησης του ELA μετά την Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας

ΕΚΤ: Επανεξέταση του ορίου χρηματοδότησης του ELA μετά την Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρόσθετη ένεση ρευστότητας προς τις εγχώριες τράπεζες, ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ, προχώρησε εκτάκτως χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες εκροών καταθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το Δ.Σ. της ΕΚΤ, που συνεδρίασε χθες κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΤτΕ, έπειτα από μια έντονη συζήτηση αποφάσισε να διατηρήσει ανοιχτή τη γραμμή χρηματοδότησης, μέσω του ELA, προς τις ελληνικές τράπεζες παρέχοντας όση ρευστότητα είναι αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των τραπεζών μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωσαν ότι το όριο της χρηματοδότησης μέσω του ELA θα ξανασυζητηθεί το βράδυ της Δευτέρας, μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Το Δ.Σ. έκανε απολύτως σαφές στις ελληνικές αρχές ότι όλοι αναμένουμε μια θετική έκβαση στη Σύνοδο της Δευτέρας, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις σε περίπτωση νέου αδιεξόδου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, χθες οι εκροές έφτασαν το 1,7 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή της εβδομάδες η μείωση των καταθέσεων ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ. Νωρίτερα χθες το πρωί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με τον συντονιστή της Ομάδας Διαπραγμάτευσης κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, και αμέσως μετά ο διοικητής της ΤτΕ επιβεβαίωσε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, τονίζοντας ότι αυτό διασφαλίζεται πλήρως από τις κοινές δράσεις της ΤτΕ όσο και της ΕΚΤ.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ που αποφάσισε την περαιτέρω αύξηση του ορίου του ELA ήταν μη προγραμματισμένη και σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα στη σκιά του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – εταίρων.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά το 2015 που η ΕΚΤ αναγκάστηκε να συνεδριάσει δύο φορές σε μια εβδομάδα, για να στηρίξει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη στην προγραμματισμένη συνεδρίαση η ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση του ορίου του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Την ανάγκη θετικής έκβασης στη Σύνοδο της Δευτέρας επισήμανε και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας.

Οπως έγινε γνωστό από την ΤτΕ, η συνάντηση Στουρνάρα – Τσακαλώτου «έγινε σε πολύ καλό κλίμα, διαπιστώθηκαν συγκλίσεις στα θέματα που συζητήθηκαν, τα οποία ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, καθώς και η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Διαπιστώθηκε και από τις δύο πλευρές, όπως άλλωστε αναφέρθηκε στην προχθεσινή Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες να βρεθεί κοινός τόπος με τους εταίρους και η απόσταση που απομένει να διανυθεί δεν είναι μεγάλη. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί εντατικά τις επόμενες ημέρες και βεβαίως στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας».

Οι τράπεζες είδαν με ανακούφιση την έκτακτη παρέμβαση της ΕΚΤ, καθώς αναγνωρίζουν ότι δίχως τη νέα ένεση ρευστότητα θα ήταν πολύ δύσκολο να κλείσει ομαλά η χθεσινή ημέρα. Στελέχη τραπεζών μιλώντας στην «Κ» σημειώνουν ότι η κατάσταση βρίσκεται στο σημείο μηδέν και προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει επαρκής πρόοδος το Σαββατοκύριακο ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη λήψη αποφάσεων στη Σύνοδο της Δευτέρας, τότε το τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει να παρασυρθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις. Προειδοποιούν ότι ένα ατύχημα ρευστότητας ή η επιβολή περιορισμών, πέραν του σοκ στην εμπιστοσύνη και της διαταραχής στις συναλλαγές, θα προκαλούσαν μεγάλες και μόνιμες βλάβες σε πολλές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, επιδεινώνοντας δραματικά τις συνθήκες στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή