Οι έφηβοι του μπάσκετ στο παρκέ

Οι έφηβοι του μπάσκετ στο παρκέ

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη δύναμη του «Μινώταυρου», αλλά και με το όριο των δυνατοτήτων της να είναι άγνωστο, όπως συμβαίνει και με το νόημα όσων αναγράφονται πάνω στον διάσημο δίσκο της Φαιστού, η εθνική εφήβων μπάσκετ εξορμά από σήμερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που φιλοξενείται στο Ηράκλειο, όπου το ταλέντο των 16 ομάδων αναμένεται να «ξεχειλίσει» στο κρητικό πέλαγος.

Ενα χρόνο μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο, το ελληνικό μπάσκετ θα επιδιώξει με την εφηβική ομάδα (U19) να προσθέσει τον τέταρτο κρίκο στην «αλυσίδα» των προηγούμενων επιτυχιών, καθώς στην τελευταία εικοσαετία, η «βιτρίνα» των εφήβων κοσμείται και από τα τρία μετάλλια.

Οι γεννηθέντες την τριετία 1996-98 θα εκπροσωπήσουν το ελληνικό μπάσκετ στην πρώτη απόπειρα επικύρωσης του ταλέντου που διαθέτουν. Γνωρίζοντας ότι η κατάκτηση ενός μεταλλίου αποτελεί τον ύψιστο στόχο, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, θέλουν πρωτίστως να μετρήσουν την αξία τους σε παγκόσμιο επίπεδο και ταυτόχρονα αυτή η διοργάνωση να γίνει η αφετηρία της μελλοντικής εξέλιξής τους μέχρι το επίπεδο της εθνικής ανδρών. Η πρόσφατη προσθήκη του Ελληνοαμερικανού Τάιλερ Ντόρσεϊ από το γυμνάσιο της Πανασέντα, ανεβάζει τον πήχυ των προσδοκιών για την ελληνική ομάδα, η οποία απαρτίζεται από παίκτες που βρίσκονται μόνιμα στη 12άδα των τεσσάρων πρώτων ομάδων της Α1, αλλά ο χρόνος συμμετοχής τους είναι –ως είθισται σ’ αυτήν την ηλικία– εξαιρετικά περιορισμένος. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα στερηθεί τον τραυματία Κόνιαρη που υποβλήθηκε σε εγχείρηση.

Την τεχνική καθοδήγηση της εθνικής εφήβων έχει ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και στη συγκρότηση της 12άδας, έχει επιλέξει εννέα παίκτες για τις τρεις θέσεις της περιφέρειας και τέσσερις παίκτες σ’ αυτές των ψηλών.

Τα «αποκαλυπτήρια» της εθνικής εφήβων:

Θωμάς Κώττας (2.06 σέντερ, ΠΑΟΚ), Μιχάλης Λούντζης (1.95 γκαρντ, ΠΑΟ), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (2.02 φόργουορντ, ΠΑΟ), Γιώργος Παπαγιάννης (2.17 σέντερ, ΠΑΟ), Κώστας Μήτογλου (2.10, σέντερ, Γουέικ Φόρεστ), Κώστας Οικονομόπουλος (1.92, γκαρντ, Πανιώνιος), Βασίλης Τολιόπουλος (1.88 γκαρντ, Κολοσσός), Γιώργος Τσαλμπούρης (2.16 σέντερ, Αϊόβα), Δημήτρης Σταμάτης (1.92 γκαρντ, Πανιώνιος), Διονύσης Σκουλίδας (2.01, φόργουορντ, Περιστέρι), Τάιλερ Ντόρσεϊ (1.92 γκαρντ, Ορεγκον), Σωτήρης Μπιλλής (1.92 φόργουορντ, Πανιώνιος), Βασίλης Μουράτος (1.92 γκαρντ, Ολυμπιακός).

Η συλλογή της πλούσιας «κληρονομιάς» άρχισε το 1995, στο ΟΑΚΑ. Το ταλέντο εκείνης της εφηβικής ομάδας επιβραβεύθηκε με το ίδιο χρυσό μετάλλιο που φόρεσαν, αήττητοι σε οκτώ αγώνες, οι Παπανικολάου, Καράγκουτης, Καλαϊτζής, Καμαριώτης, Χατζής, Ρεντζιάς, Κακιούζης, Μπαρλάς, Σούλης, Παπαδάτος, Τσιριγωτάκης και Δέσπος (προπονητές οι Προεστός και Χρηστέας). Απαντες γνώρισαν την αποθέωση από 15.000 φιλάθλους, ενώ το μεγαλύτερο κέρδος της «χρυσής» φουρνιάς ήταν η προώθηση των περισσοτέρων στελεχών της στην εθνική ανδρών.

Η Θεσσαλονίκη πήρε τη «σκυτάλη» της ίδιας διοργάνωσης το 2003 και η εθνική εφήβων με τους γεννηθέντες του 1986 πάτησε στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου, έχοντας απολογισμό επτά νίκες και μία ήττα στον ημιτελικό από τη Λιθουανία (στον μικρό τελικό είχαν νικήσει την Κροατία). Η… μετάγγιση του νέου «αίματος» είχε γίνει από τους Ξανθόπουλο, Περπέρογλου, Θέο, Βασιλόπουλο, Σχορτσανίτη, Σουρλή, Κουπίδη, Αποστολίδη, Σάκοτα, Μαυροκεφαλίδη, Βουγιούκα και με τον Νίκο Σταυρόπουλο στην πρώτη θέση του πάγκου.

Εξι χρόνια αργότερα, στο μακρινό Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, οι έφηβοι (Παπαντωνίου, Κατσίβελης, Αγγελόπουλος, Μάντζαρης, Καραθανάσης, Παπανικολάου, Γεωργάκης, Σλούκας, Γιάνκοβιτς, Παππάς, Κασελάκης, Σαρικόπουλος, προπονητής Γ. Βλασόπουλος) έβαλαν την ελληνική σημαία στον δεύτερο ιστό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, με απολογισμό 6 νίκες και 3 ήττες, ενώ στον τελικό είχαν ηττηθεί από τις ΗΠΑ.

Ολα θα κριθούν στα νοκ άουτ

Οκτώ ημέρες γεμάτες μπάσκετ, θα απολαύσουν οι φίλαθλοι στο Ηράκλειο, όπου θα φιλοξενείται από σήμερα το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων και το σύστημα διεξαγωγής του, εγγυάται πλούσιο θέαμα και συναρπαστική εξέλιξη στους αγώνες από τις 16 ομάδες που συμμετέχουν και θα αγωνίζονται καθημερινά. Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης στους τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ομάδων, θα καθορίσουν μόνο την τελική βαθμολογία, καθώς άπαντες προκρίνονται στην τελική φάση (1-5/7). Ο δρόμος, τουλάχιστον μέχρι την πρώτη τετράδα, θα κριθεί από τα αποτελέσματα των δύο πρώτων αγώνων (νοκ άουτ), από τους «16» στους «8» και εν συνεχεία στους ημιτελικούς, ενώ οι ηττημένες ομάδες συνεχίζουν σε αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 9-16.

Στον Α΄ όμιλο, οι ΗΠΑ και η Κροατία θα διεκδικήσουν την πρώτη θέση, καθώς το Ιράν και η Αίγυπτος είναι υποδεέστερες ομάδες, ενώ ο ανταγωνισμός για την κατάληψη της υψηλότερης θέσης, αναμένεται να είναι μεγάλος στον Β΄ όμιλο, τον οποίο απαρτίζουν η Ισπανία, η Τουρκία, η Κίνα και η Αργεντινή. Η ελληνική ομάδα έχει κληρωθεί στον Δ΄ όμιλο και θα αντιμετωπίσει τη Σερβία, τη Δομινικανή Δημοκρατία και τη Νότιο Κορέα, έχοντας ως στόχο να καταταγεί στην πρώτη θέση που θα διεκδικήσουν και οι Σέρβοι. Ο αγώνας στις 30 Ιουνίου με τους «πλάβι» θα κρίνει και την πρωτιά. Στον Γ΄ όμιλο, από τον οποίο θα προκύψει και ο πρώτος αντίπαλος της Ελλάδας στους «16», ο Καναδάς και η Αυστραλία υπερτερούν της Ιταλίας και της Τυνησίας. Η πρώτη «διασταύρωση» του Παγκοσμίου, θα φέρει αντιμέτωπες για την είσοδο στην πρώτη οκτάδα, τις ομάδες του Α΄ και του Β΄ ομίλου: Α1-Β4 (5), Α2-Β3 (6), Α3-Β2 (7), Α4-Β1 (8) και αυτές του Γ΄ με τον Δ΄ όμιλο: Γ1-Δ4 (9), Γ2-Δ3 (10), Γ3-Δ2 (11), Γ4-Δ1 (12). Οι νικητές στα προημιτελικά θα παίξουν ως εξής: 5-10, 6-9, 7-12, 8-11.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT