ΔΝΤ: Δεν συμμετείχαμε στη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους

ΔΝΤ: Δεν συμμετείχαμε στη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το ΔΝΤ δεν έχει συμμετάσχει στη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους που είδε το φως της δημοσιότητας, λέει στην «Κ» πηγή του διεθνούς οργανισμού. Οπως τονίζει, η χθεσινή ενημέρωση του εκτελεστικού συμβουλίου από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έμεινε στα διαδικαστικά, και δεν περιείχε τις λεπτομέρειες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας σχετικά με την τελευταία πρόταση των θεσμών. Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Αργεντινής έλαβαν το λόγο, προτρέποντας τη διεύθυνση του Ταμείου να επιδείξει ευελιξία στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις. 

Η ευρωπαϊκή εκδοχή της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους προκαλεί ανησυχία σε στελέχη του διεθνούς οργανισμού ότι οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να προκαταλάβουν την ανάλυση του Ταμείου, που παραδοσιακά κάνει τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, θέτοντας τις δικές τους «κόκκινες γραμμές». Προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία και να αποδεσμευθεί η δόση του Ταμείου, το προσωπικό του Ταμείου θα πρέπει να κάνει τη δική του μελέτη βιωσιμότητας του χρέους. Μάλιστα, ο απερχόμενος βραζιλιάνος εκτελεστικός διευθυντής Πάουλο Νογκέιρο Μπατίστα είχε ζητήσει ειδική συζήτηση για το ελληνικό χρέος που δεν πραματοποιήθηκε, καθώς σήμερα ήταν η τελευταία του ημέρα στον διεθνή οργανισμό. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του οργανισμού, δεν είχε προγραμματισθεί τέτοια συζήτηση για αυτή την εβδομάδα, ωστόσο το ΔΝΤ δεν τοποθετήθηκε σε ερώτηση της «Κ» αν συμμετείχε στη μελέτη βιωσιμότητας.

Η κ. Λαγκάρντ είχε υποσχεθεί να ενημέρωσει τα μέλη του συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας, όταν οι αρχικές προσδοκίες ήταν ότι θα υπήρχε μία συμφωνία. Ωστόσο, το μόνο που είχε να τους πει κατά την ημίωρη τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης ήταν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ δύο προτάσεων, μίας των θεσμών και μίας της ελληνικής κυβέρνησης, και ότι πλέον στόχος είναι να υπάρξει μία συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου.

Τα μέλη του συμβουλίου βρίσκονται μακριά από την καρδιά των εξελίξεων, που έχει μεταφερθεί στις Βρυξέλλες. Η αίσθηση ανησυχίας που επικρατεί στην Ουάσιγκτον ενισχύεται από το γεγονός ότι η κυρία Λαγκάρντ εμφανίσθηκε λιγότερο θετική ότι θα υπάρξει συμφωνία και πιο «ουδέτερη» σχετικά με το αν θα γίνει η πληρωμή της Ελλάδας προς το Ταμείο στις 30 Ιουνίου. 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του συμβουλίου, πάντως, ο Αμερικανός εκπρόσωπος τόνισε την ανάγκη να επιδείξει το Ταμείο ευελιξία, κάτι που η ίδια πηγή τονίζει ότι αναφέρεται στο μείγμα των μέτρων που ζητά το τελευταίο, καθώς οι ΗΠΑ φαίνεται να αναγνωρίζουν την ανάγκη της κυβέρνησης να ορίσει το είδος των μέτρων που θα εφαρμόσει. Μάλιστα, σε αυτή την προτροπή είχε την υποστήριξη του κ. Μπατίστα και του Αργεντίνου συναδέλφου του. Tην ίδια στιγμή, πάντως, οι ΗΠΑ δεν κρύβουν ότι θέλουν ένα συμβιβασμό μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να πληρωθεί κανονικά η δόση της Ελλάδας προς το ΔΝΤ την Τρίτη.

Σε συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου τόνισε ότι δεν είναι η ώρα για το σοκ που θα προκαλούσε μία κατάρρευση της Ελλάδας, ενώ πίεσε και τους Ευρωπαίους, εκτιμώντας ότι το χρέος πρέπει να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων. Κατά τη συνάντησή του εξάλλου με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Λιου σημείωσε ότι εξακολουθεί να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα και ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Ελλάδα και οι θεσμοί θα φτάσουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή