Κλίμα διχασμού και έντασης στα ΑΤΜ της πρωτεύουσας

Κλίμα διχασμού και έντασης στα ΑΤΜ της πρωτεύουσας

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάχυτο ήταν από το βράδυ της Παρασκευής το κλίμα διχασμού και έντασης, που δημιουργήθηκε με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Ενδεικτική ήταν η εικόνα στα ΑΤΜ, τα οποία είχαν πλημμυρίσει από κόσμο, ο οποίος περίμενε, όχι και τόσο υπομονετικά, σε ατελείωτες ουρές προκειμένου να «σηκώσει» όσα περισσότερα χρήματα τους επέτρεπε το κάθε μηχάνημα. Τα λιγοστά ΑΤΜ που δεν ήταν περικυκλωμένα από πολίτες ήταν εκείνα που είχαν ήδη αδειάσει από νωρίς. Η ανυπομονησία του κόσμου ήταν έκδηλη, καθώς όποιος «τολμούσε» να πάρει τον χρόνο του συναλλασσόμενος με την τράπεζα μέσω του μηχανήματος αυτόματης ανάληψης, άκουγε επικριτικά έως και επιθετικά σχόλια από τους υπόλοιπους. «Δεν είναι για χόρταση» φώναζε ένας μεσήλικας σε ΑΤΜ στους Αμπελόκηπους, σε μια ηλικιωμένη η οποία «πάλευε» με το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης να βγάλει όσα χρήματα μπορούσε. Εκείνη αρχικώς τον αγνόησε, αλλά το άγχος της ήταν εμφανές και απέτυχε να ολοκληρώσει τη συναλλαγή της. Σε λίγα λεπτά ο ανυπόμονος μεσήλικας της έβαλε ξανά τις φωνές: «Τελείωνε γιαγιά, αν δεν μπορείς να το κάνεις μόνη σου φέρε τα εγγόνια σου να το κάνουν για σένα. Περιμένουμε κι άλλοι στην ουρά» συνέχισε να φωνάζει, μέχρι που μια πιο ψύχραιμη νέα γυναίκα επενέβη και του είπε σε ήρεμο τόνο: «Είναι δύσκολες στιγμές για όλους μας, δεν χρειάζεται να προκαλούμε επιπλέον ένταση. Ολοι για τον ίδιο λόγο είμαστε εδώ», για να εισπράξει την αποστομωτική απάντηση «Αντε γ…, μωρή, που θα μου πεις πώς να μιλάω!». Και τότε η συζήτηση μεταξύ των περίπου 35 ατόμων που περίμεναν στην ουρά ξέφυγε από κάθε έλεγχο και μετατράπηκε σε ένα ακατάληπτο βουητό από φωνές και βρισιές.

Καχυποψία

«Πήγα γύρω στις 2.30 π.μ. σε ένα συνοικιακό ΑΤΜ χωρίς υποκατάστημα τράπεζας σε ένα απομονωμένο σημείο» περιγράφει την εμπειρία της στην «Κ» η 42χρονη Μ.Π. που βρέθηκε στη Φιλοθέη. «Δεν είχε μεγάλη ουρά, παρά μόνο έναν κύριο που εκτελούσε μια συναλλαγή και άλλον ένα που περίμενε. Οταν ο πρώτος ολοκλήρωσε, ο δεύτερος κοντοστάθηκε και δεν πλησίασε το μηχάνημα. Με κοίταξε και μου έκανε νόημα να περάσω και να πάρω τη θέση του. Εγώ τρόμαξα, ήταν βράδυ, σκοτεινά, απομονωμένα και μόνο κακές σκέψεις μπορούσα να κάνω όσον αφορά τα πιθανά κίνητρα του κυρίου. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ήθελε να με αφήσει να βγάλω πρώτη χρήματα, σε μια τόσο απομονωμένη τοποθεσία» εξηγεί η 42χρονη, που τελικά βγήκε από την αγωνία της. «Ο κύριος είδε την καχυποψία μου και μου εξήγησε ότι είχε κάνει μια συναλλαγή μέσω του ΑΤΜ και έπρεπε να περιμένει λίγη ώρα μέχρι να ολοκληρωθεί και να μπορέσει να σηκώσει τα χρήματά του».

Εντονες συζητήσεις

Ατελείωτες ουρές συναντούσε κανείς το βράδυ του Σαββάτου και στον Χολαργό. Σε ένα ΑΤΜ της Alpha Βank επικρατούσε το αδιαχώρητο, με την πολιτική συζήτηση στην ουρά να έχει ανάψει. «Εγώ δεν τη θέλω την Ευρώπη έτσι όπως είναι, προτιμώ να είμαι εκτός» έλεγε ένας 50άρης, για να του απαντήσει μια κυρία «Ναι, αλλά κι εσύ εδώ είσαι, μαζί με όλους εμάς, για να κάνεις ακριβώς την ίδια δουλειά!». «Εγώ πάλι ένα έχω να πω, ότι με τους προηγούμενους μπορεί να μην ήταν πολύ καλή η κατάσταση, αλλά σίγουρα δεν στηνόμασταν στα ΑΤΜ μέσα στην άγρια νύχτα» πετάχτηκε ένας 45άρης. Και ενώ ήταν σε εξέλιξη όλη η διαφωνία, η οποία είχε αρχίσει να εξελίσσεται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, όλοι σίγησαν. Πέρασε μια παρέα νεαρών, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν και να βρίζουν όσους ήταν στα ΑΤΜ: «Προδότες, σηκώστε τα λεφτά σας, ναι, να έχετε να φάτε, να γεμίσετε τις χοντρές κοιλιές σας και ας πεθάνει η πατρίδα. Είστε καλοί πατριώτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή