Προσφυγή στις Βρυξέλλες ετοιμάζουν οι φαρμακοποιοί

Προσφυγή στις Βρυξέλλες ετοιμάζουν οι φαρμακοποιοί

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες πραγματοποιήθηκε η χθεσινή απεργία των φαρμακοποιών, αφού τουλάχιστον έξι –εκ των πενήντα τεσσάρων συνολικά– φαρμακευτικοί σύλλογοι (Ιωαννίνων, Ευβοίας, Χαλκιδικής, Καστοριάς, Κορίνθου, Αργολίδας) αποφάσισαν να μη συμμετέχουν, ενώ δεν απήργησαν ούτε τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο. Οι φαρμακοποιοί προς το παρόν κάνουν «ένα βήμα πίσω» από τις κινητοποιήσεις, ωστόσο παραμένουν σε αγωνιστική κινητικότητα. Προτίθενται δε να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων προκειμένου να επιχειρήσουν να αποτρέψουν την εφαρμογή των μέτρων που θίγουν τον κλάδο τους.

Χθες, εκτός από τους φαρμακοποιούς, εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησαν το μη ιατρικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) που συμμετείχαν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ ενάντια στα προαπαιτούμενα που έθεσαν οι θεσμοί για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της «προβλέπει» το τέλος του δημόσιου συστήματος Υγείας, λόγω της δημιουργίας του δημοσιονομικού συμβουλίου. Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκαν απεργιακά συλλαλητήρια στην Αθήνα με μικρή σχετικά συμμετοχή. Ωστόσο, το κέντρο της πόλης ήταν δύσκολα προσπελάσιμο, ενώ τα ΜΑΤ είχαν από νωρίς περικυκλώσει τη Βουλή. Πάντως, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του προεδρείου του Συλλόγου, αντιπροσωπεία του ΠΦΣ να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει τους θεσμούς για τις θέσεις του και να αποτρέψει μέτρα που θίγουν τον κλάδο. Υπενθυμίζεται ότι οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στις επικείμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και στην πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από τα σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ. του ΠΦΣ να προχωρήσει στην προκήρυξη κινητοποιήσεων όταν και εφόσον χρειαστεί ανάλογα με τις εξελίξεις. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης κατατέθηκαν επίσης προτάσεις για επ’ αόριστον παύση λειτουργίας φαρμακείων και για απεργιακές κινητοποιήσεις τις ημέρες ψήφισης στη Βουλή των προαπαιτουμένων των εφαρμοστικών νόμων και του Μνημονίου 3, ενώ προτάθηκε και η προσφυγή των φαρμακοποιών στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Παράλληλα, ο ΠΦΣ σε χθεσινή ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι τα μέτρα του Μνημονίου με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία ύψους 600.000.000 ευρώ οδηγούν σε πιθανή διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους. Οπως αναφέρεται, «οι απειλές σύνθλιψης του φαρμακείου της γειτονιάς, που περιέχονται στο νέο Μνημόνιο, σημαίνουν πλήρη κατάρρευση όλου του συστήματος περίθαλψης των πολιτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT