Συμψηφίζονται οι προσλήψεις του 2015 με «πάγωμα» ή μείωσή τους έως το ’19

Συμψηφίζονται οι προσλήψεις του 2015 με «πάγωμα» ή μείωσή τους έως το ’19

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμψηφισμό με τις προσλήψεις του τρέχοντος έτους, αλλά και «πάγωμα» ή μείωση των προσλήψεων μέχρι το 2019, προτείνει η κυβέρνηση προς τους θεσμούς προκειμένου να διασώσει τις επαναπροσλήψεις περίπου 7.500 απολυμένων, «διαθεσίμων», αλλά και εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Οι συγκεκριμένες απολύσεις είχαν επιβληθεί από το προηγούμενο Μνημόνιο και η ανάκλησή τους χαρακτηρίστηκε από την τρόικα «μονομερής ενέργεια», την οποία η κυβέρνηση καλείται να διορθώσει. Στο κείμενο της νέας συμφωνίας, ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα, αντί τροποποίησης των συγκεκριμένων ενεργειών, η κυβέρνηση να προσδιορίσει «σαφή ισοδύναμα για την αντιστάθμιση των δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν συνεπεία των ανωτέρων πράξεων».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να «εκμεταλλευθεί» τη συγκεκριμένη δυνατότητα υπερασπιζόμενη μία από τις βασικές της εξαγγελίες, που αφορούσε την επαναπρόσληψη απολυμένων και «διαθεσίμων» βάσει του Μνημονίου.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα ζητηθεί από την τρόικα συμψηφισμός των επίμαχων επαναπροσλήψεων με τις προσλήψεις που προβλέπονταν για το 2015, ενώ θα γίνει δεκτό και πιθανό «πάγωμα» ή μείωση προσλήψεων μέχρι το 2019.

Η πρόταση, πάντως, αυτή αναμένεται να «σκοντάψει» σε μία ακόμη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Η διαφορά έγκειται στον αριθμό των προβλεπόμενων προσλήψεων για το 2015 καθώς στο Μεσοπρόθεσμο καταγράφονταν 11.000, ενώ μέχρι πρότινος η κυβέρνηση ενέμενε στη θεση της ότι ισχύουν οι 15.000 προσλήψεις που αναγράφονται στον προϋπολογισμό.

Η επιμέρους διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά τις επαναπροσλήψεις:

• 1.500 σχολικών φυλάκων.

• 1.800 εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ.

• 1.200 διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημίων.

• 600 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

• 450 υπαλλήλων ΟΑΕΔ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΓΑ.

• 88 υπαλλήλων των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.

• 60 υπαλλήλων του ΕΟΤ.

• 1.560 υπαλλήλων της ΕΡΤ.

Ως προς τους υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας, η περίπτωσή τους είναι ιδιαίτερη καθώς ακόμη και σε περίπτωση απόρριψης της ελληνικής πρότασης, απλώς θα επιστρέψουν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Στην περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση οι επαναπροσλήψεις θα ολοκληρωθούν, ωστόσο παραμένει άγνωστο εάν οι υπολειπόμενες θα επαρκούν για την εξαγγελθείσα επαναπρόσληψη αδιόριστων του ΑΣΕΠ και την κάλυψη άλλων αναγκών του Δημοσίου, όπως είναι για παράδειγμα τα νοσοκομεία.

Εν τω μεταξύ, μέχρι αύριο θα πρέπει να έχει υποβληθεί πρόταση προς τους θεσμούς σχετικά με το σκέλος της συμφωνίας που προβλέπει κατάρτιση προγράμματος για την αποπολιτικοποίηση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς αναμένεται να συμπεριληφθούν οι νέες διαδικασίες για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. αλλά και για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή