Οι «Πλόες» της Ανδρου με σύγχρονη ζωγραφική και αφιέρωμα στον Ράλλη Κοψίδη

Οι «Πλόες» της Ανδρου με σύγχρονη ζωγραφική και αφιέρωμα στον Ράλλη Κοψίδη

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεσμός για το νησί της Ανδρου, η ετήσια καλοκαιρινή έκθεση «Πλόες» στο Ιδρυμα Ο. & Μ. Κυδωνιέως είναι πόλος έλξης της εικαστικής κοινότητας. Για τη φετινή περίοδο, η ομαδική έκθεση, με προσδιοριστικό υπότιτλο «Νηπενθή και Εωθινά», εγκαινιάστηκε χθες στο κτίριο του Ιδρύματος Κυδωνιέως στη Χώρα της Ανδρου και θα διαρκέσει ώς τις 30 Σεπτεμβρίου («Νηπενθή», λέξη ομηρική: όσα δεν προκαλούν πόνο και θλίψη. «Εωθινά»: όσα εμφανίζονται με το πρώτο φως).

Παρουσιάζονται έργα έντεκα καλλιτεχνών, εστιασμένα στην ελεύθερη ερμηνεία του «περιβάλλοντος» (φυσικού, οικείου, άμεσου, κοινωνικού) και πλαισιώνουν το αφιέρωμα της φετινής έκθεσης στο έργο του ζωγράφου, εικονογράφου, χαράκτη και συγγραφέα Ράλλη Κοψίδη (1929-2010). Στους φετινούς «Πλόες» παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα του Ράλλη Κοψίδη, που έχει χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο ιδίωμα, στο οποίο συγκλίνουν συμπληρωματικά και αντιθετικά η λαϊκή παράδοση, η μεταβυζαντινή τέχνη, η Δύση και η Ανατολή. Οι συμμετέχοντες (11+1 καλλιτέχνες), εκτός του Ράλλη Κοψίδη, είναι αλφαβητικά οι ακόλουθοι: Χρύσα Βέργη, Σάββας Γεωργιάδης, Πέρης Ιερεμιάδης, Αντιγόνη Καββαθά, Μάρκος Καμπάνης, Γιώργος Κουβάκις (φωτ.), Αλέξης Κυριτσόπουλος, Αλέκος Λεβίδης, Φωτεινή Στεφανίδη, Αντώνης Τσακίρης, Μυρτιά Χέλνερ. Οι «Πλόες» έχουν ήδη συμπληρώσει μία πορεία 20 ετών στα εικαστικά δρώμενα εστιάζοντας κυρίως στην παραστατική ζωγραφική.

Η Αθηνά Σχινά έχει την επιμέλεια της έκθεσης και υπογράφει και τα κείμενα του καταλόγου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή