Το πάθος της Ιωάννας που γέννησε ένα φεστιβάλ

Το πάθος της Ιωάννας που γέννησε ένα φεστιβάλ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα φεστιβάλ τεχνών ελεύθερου πνεύματος και ελεύθερης εισόδου. Αυτό αποσκοπεί να είναι το τριήμερο Στέρνα Fringe Festival, με τίτλο «Εγώ είμαι εδώ», που ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή (7/8) και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή (9/8) στα Υστέρνια της Τήνου.

Καλλιτέχνες θα εκφράσουν απλά και ανθρώπινα τις τέχνες τους, με φόντο τοποθεσίες του χωριού και με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει μουσικές βραδιές, γιόγκα, έκθεση φωτογραφίας, ελεύθερη συζήτηση («Ιστορίες χωρίς σύνορα» με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα), δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά, ομαδική δραστηριότητα με άλογα, περίπατο στο πέτρινο μονοπάτι του χωριού, κ.ά.

Το Στέρνα Fringe Festival γεννήθηκε από την αγάπη ενός κοριτσιού, της Ιωάννας Κουτζούκου, που έφυγε πέρσι από τη ζωή, για τα Υστέρνια, αυτό το όμορφο χωριό της δυτικής Τήνου, που είναι χτισμένο σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα σε υψόμετρο 310 μέτρων. Το πάθος της «για πάσης φύσης τέχνη ως τροφή νου και ψυχής χωρίς ιδιοτέλεια», ένα από τα θέματα που σπούδαζε λίγο πριν πεθάνει, όπως και η σχέση του δημιουργού με το έργο του αλλά και το πάντρεμα των τεχνών, είναι εκείνα που θέλησαν να κρατήσουν ζωντανά η αδερφή της Φαίη Κουτζούκου και η μητέρα της Βένια Παπαθανασοπούλου. Ετσι αποφάσισαν να διοργανώσουν αυτό το φεστιβάλ που λειτουργεί σύμφωνα με τη φιλοσοφία όλων των fringe festival, δηλαδή φεστιβάλ καλλιτεχνών που στήθηκαν στα «κρόσσια» (fringe) επίσημων φεστιβάλ μέχρι που δημιούργησαν μια νέα τάση διεθνώς.

«Για τη διοργάνωσή του μας βοήθησαν ο Σύλλογος Υστερνιωτών Τήνου και το Φεστιβάλ Τήνου, ενώ οι κάτοικοι του χωριού το αγκάλιασαν και καλλιτέχνες προσφέρθηκαν ανιδιοτελώς να συμμετέχουν», εξηγεί σε συνομιλία της με την «Κ» η Φαίη Κουτζούκου για το Στέρνα Fringe Festival, που πραγματοποιείται στα «κρόσσια» της ημέρας, της απογευματινής ζέστης, της καλοκαιρινής νύχτας, της νυχτερινής δροσιάς, του βουνού και της θάλασσας. Στα «κρόσσια» της κρίσης, των αδιεξόδων, της καθημερινότητας και της παραίτησης. «Δεν θα αλλάξουμε ριζικά κάτι, αλλά θα αλλάξουμε κάτι ριζικά».

Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή (7/8) στις 6.30 το απόγευμα με την «Ιππόλυση», μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα με άλογα στην Παναγιά Λακωτιανή. Θέατρο και χορός με τους I. Aguero, Ι. Κολλιοπούλου και Π. Λύκο ακολουθούν στο σχολείο του χωριού (7-9 μ.μ.), ενώ το βράδυ συναυλίες θα δώσουν ο Moa Bones και οι Dimitris Tasenas & The Soul Vibrators.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή