Νέα αρχή με επιστροφή στη Ρηγίλλης

Νέα αρχή με επιστροφή στη Ρηγίλλης

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή στις «ρίζες» της παράταξης είναι κομβικής σημασίας για τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Βαγγ. Μεϊμαράκη. Κι αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα σηματοδοτηθεί το επόμενο διάστημα με την εκ νέου μετεγκατάσταση των γραφείων του κόμματος στο ιστορικό κτίριο της οδού Ρηγίλλης 18, που θα είναι η αρχή μιας νέας σελίδας, γραμμένης στη βάση των αρχών και αξιών της παράταξης.

Αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ν.Δ. διερευνούν τόσο τις δυνατότητες απεμπλοκής του κόμματος από το συμβόλαιο για τη μίσθωση του κτιρίου της Συγγρού, όσο και εκείνες ενός νέου μισθωτηρίου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο έχει στην κατοχή του τη Ρηγίλλης. Αν η προσπάθεια ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε, αφού γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο εσωτερικό του ιστορικού κτιρίου που χρίζει αναστήλωσης, θα γίνει η μετακόμιση.

Με τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης του κ. Μεϊμαράκη να επιστρέψει η Ν.Δ. στο «πατρικό της», πολλοί θυμήθηκαν την ημέρα του φθινοπώρου του 2011 που ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς ξεναγούσε ο ίδιος στελέχη του κόμματος και δημοσιογράφους στο σύγχρονο κτίριο της οδού Συγγρού. Αλλωστε είχε περάσει πολλές ώρες γυρίζοντας από γραφείο σε γραφείο και δίνοντας οδηγίες… Κυριολεκτικά το καμάρωνε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος με την απόφασή του να εγκαταλείψει η Ν.Δ. το ιστορικό κτίριο της οδού Ρηγίλλης –με το οποίο ο ίδιος δεν είχε ιδιαίτερους δεσμούς– επιδίωκε να σηματοδοτήσει μια νέα σελίδα στο κόμμα του.

Η μετακόμιση

Εκείνη την εποχή, ο τότε πρόεδρος του κόμματος ήταν πεισμένος ότι η μετακόμιση όλων των διάσπαρτων σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας υπηρεσιών της Ν.Δ. (Κάνιγγος, Βασ. Σοφίας κ.α.) σε ένα κτίριο θα λειτουργούσε θετικά και για το ταμείο του κόμματος. Παρά το γεγονός ότι το ενοίκιο ήταν μάλλον «τσουχτερό» (ξεκίνησε από 95.000 ευρώ τον μήνα με το «κλειδί στο χέρι»), σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Σαμαρά η συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών στη Συγγρού θα απέδιδε οικονομία της τάξεως του 30% της συνολικής δαπάνης.

Τα γραφεία της Ρηγίλλης ήταν τα μόνα που διατηρήθηκαν κυρίως λόγω της πίεσης των πιο παλιών να μην κλείσει για πάντα η πόρτα του ιστορικού κτιρίου, από το μπαλκόνι του οποίου είχαν καταχειροκροτηθεί ως νέοι πρωθυπουργοί ο Κων. Μητσοτάκης και αργότερα ο Κ. Καραμανλής.

Η εκτίμηση του κ. Σαμαρά για βελτίωση των οικονομικών της Ν.Δ. δεν επιβεβαιώθηκε και, παρά τις περικοπές, η τρύπα μεγάλωνε διαρκώς. Πριν ακόμη κλείσει το πρώτο εξάμηνο στη Συγγρού, ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις στην καταβολή του ενοικίου προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία Βωβού, ενώ μετά την καταγγελία της σύμβασης, η κατοχή του κτιρίου πέρασε στα χέρια τράπεζας. Μέσα σε αυτές τις δυσκολίες, ο κ. Σαμαράς πήρε την απόφαση να ξενοικιάσει η Ν.Δ. τη Ρηγίλλης, στα τέλη του 2013, και να φύγει από εκεί το Ινστιτούτου Κων. Καραμανλής, το οποίο στεγαζόταν στο ιστορικό κτίριο μετά τη μετεγκατάσταση των γραφείων της Ν.Δ. στη Συγγρού.

Σήμερα, το κτίριο της οδού Ρηγίλλης 18 δεν θυμίζει σε τίποτα τη μεγάλη ιστορία που γράφτηκε στο εσωτερικό του στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Είναι έρημο, με σημαντικές φθορές στο εσωτερικό του και θα απαιτηθεί χρόνος και χρήμα για να αναστηλωθεί και να ξαναγίνει λειτουργικό. Η ιστορία του κτιρίου είναι παλιά.

Το ιστορικό

Το κτίριο ενοικιάστηκε για πρώτη φορά από τη Νέα Δημοκρατία το 1975 από τον ιδρυτή της Κων. Καραμανλή. Εξι χρόνια αργότερα εξελέγη στην Αίθουσα Κήπων της Ρηγίλλης πρόεδρος της Ν.Δ. ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ενώ μετά την εκλογή στην προεδρία του Μιλτιάδη Εβερτ, το 1993, η αίθουσα μετονομάστηκε σε Αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

Η πρώτη σκέψη μεταστέγασης των γραφείων του κόμματος έγινε από τον Κώστα Καραμανλή το 1997, αλλά εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Σήμερα, επί ημερών Βαγγ. Μεϊμαράκη επανήλθε δριμύτερη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή