Ν.Δ.: Η «Μαύρη Βίβλος» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Ν.Δ.: Η «Μαύρη Βίβλος» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια… πρωτοχρονιάτικη εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση βρέθηκε χθες στο κατώφλι της νέας χρονιάς η Νέα Δημοκρατία, σε μία εμφανή προσπάθεια να μην αποδυναμωθεί πλήρως η αντιπολιτευτική της παρουσία λόγω της μάχης για τη διαδοχή στο κόμμα, κάτι που πέραν των άλλων ελλοχεύει και τον κίνδυνο μείωσης του ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων για τη διαδικασία. Η επίθεση τιτλοφορείται «Μαύρη Βίβλος» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και διατρέχει όλο το φάσμα των κυβερνητικών μέτρων που έχουν ληφθεί από την πρώτη και τη δεύτερη κυβέρνηση του κ. Αλ. Τσίπρα. Οι συντάκτες της μακροσκελέστατης ανακοίνωσης υπενθυμίζουν μία προς μία τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα (τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015) και κατηγορούν τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης ότι και το 2015 συνέχισαν «να επαναλαμβάνουν τα ψέματα του 2014».

Απαριθμούν, δε, 25 προεκλογικές δεσμεύσεις στις οποίες είχαν προβεί και δεν υλοποίησαν. Πρώτα απ’ όλα, ότι θα καταργούσαν το Μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο, ενώ υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο, οι όροι του οποίου έγιναν ακόμη επαχθέστεροι λόγω των καθυστερήσεων, των παλινωδιών, της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και του κλεισίματος των τραπεζών. Στα 25 συνολικά «ψέματα της Μαύρης Βίβλου» περιλαμβάνονται ακόμη, μεταξύ άλλων, η δέσμευση για άμεση διαγραφή του χρέους, η διαβεβαίωση ότι δεν θα έπαιρναν νέο δάνειο, ενώ υπέγραψαν για νέο δάνειο 86 δισ. ευρώ, η ρητή δέσμευση ότι δεν θα εφάρμοζαν το mail Χαρδούβελη ύψους 980 εκατ. ευρώ, ενώ υπέγραψαν μνημόνιο με μέτρα ύψους 13 δισ., η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η θεσμοθέτηση αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ, ενώ προχώρησαν σε αύξηση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%, για τους αγρότες από 13% στο 26%, αύξηση της προκαταβολής φόρου από 27,5% (αγρότες) και 55% (περισσότερες επιχειρήσεις) στο 75% και από το επόμενο έτος στο 100%, αύξηση του φόρου από ενοίκια στο 15% (από 11%) για εισοδήματα κάτω από 12.000 και στο 35% (από 33%) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Υπενθυμίζουν ακόμη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρούσε σε καμιά αύξηση ΦΠΑ και θα διατηρούσε την έκπτωση 30% στα νησιά, ενώ προχώρησαν σε οριζόντια αύξηση ΦΠΑ με μετάταξη των περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών από τον «υπερμειωμένο» (6,5%) και «μειωμένο» (13%) στο 23% και κατήργησαν την έκπτωση στα νησιά, ότι θα έδινε 13η σύνταξη με τη μορφή δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ, ότι θα μείωνε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ότι θα δημιουργούσε (βάσει του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης») 300.000 νέες θέσεις εργασίας, ότι θα σταματούσε τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, διά των οποίων «χαρίζονταν χρήματα στους τραπεζίτες» και θα προχωρούσε στην ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού και αναπτυξιακής τράπεζας, από όπου θα χρηματοδοτούνταν οι επιχειρήσεις και οι αγρότες, ότι θα έδινε αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 751 ευρώ κ.ά. Εκτενής αναφορά, η οποία μάλιστα θεωρείται προάγγελος της στάσης που θα κρατήσει η Ν.Δ. στη Βουλή όταν έρθει προς ψήφιση το νέο ασφαλιστικό –αν και μέχρι τότε θα έχει εκλεγεί ο νέος αρχηγός, οπότε θα προσδιοριστεί εκ νέου η γαλάζια στρατηγική– γίνεται στην κυβερνητική δέσμευση για τη σωτηρία των κύριων και επικουρικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ και για τη μη επιβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, την ώρα που καταγγέλλουν 11 μειώσεις στα πέντε χρόνια που προηγήθηκαν της διακυβέρνησής τους.

«Τώρα μιλούν για διάσωση κύριων συντάξεων και διακηρύσσουν ξανά ότι δίνουν σκληρή μάχη με την τρόικα, ενώ ήδη έχουν προχωρήσει σε 13 διαφορετικές μειώσεις συντάξεων» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή