Μηνύματα από Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη

Μηνύματα από Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δικό τους πολιτικό μήνυμα, ενόψει της νέας εκλογικής χρονιάς για τη Νέα Δημοκρατία, έστειλαν χθες οι διεκδικητές της ηγεσίας κ. Βαγγ. Μεϊμαράκης και Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρώτος ανέδειξε τις δικές του «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα, τυχόν πρόσθετους φόρους και νέες περικοπές συντάξεων, ενώ ο δεύτερος κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να παραιτηθεί, αν δεν έχει τους 153 για να ψηφίσει το ασφαλιστικό, και απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτηρίζει το 2015 ως «μια χρονιά σκληρής δοκιμασίας για την Ελλάδα και τους Ελληνες, χρονιά αβεβαιότητας, επώδυνων εξελίξεων και αιχμαλωσίας της πατρίδας μας σε νέες θυσίες και νέους κινδύνους, με πειράματα που έσυραν τη χώρα μας στο χείλος του γκρεμού, στον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ και στο νέο επαχθές μνημόνιο, αλλά και από τις πρωτόγνωρες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, ένα ανθρώπινο δράμα διεθνών διαστάσεων, που πρόσθεσε νέα προβλήματα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». Και καταλήγει: «Η νέα χρονιά ξεκινά φορτωμένη με τα θλιβερά κατάλοιπα του 2015. Πιστεύω, όμως, ότι οι Ελληνες μπορούμε, με νέες ιδέες και νέες πολιτικές, να τα καταφέρουμε. Εχω πίστη στην Ελλάδα και απόλυτη εμπιστοσύνη στις δημιουργικές δυνάμεις του έθνους μας. Αισθάνομαι, ταυτόχρονα, βαρύ το χρέος για όσα οφείλουμε στην πατρίδα μας».

Αντιστοίχως, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, με συνεντεύξεις του στο ΑΠΕ και στον ΣΚΑΪ 100,3, απέκλεισε εν νέου το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «αν ο κ. Τσίπρας αναζητά κάποιο δεκανίκι, δεν θα το βρει στη Ν.Δ., ας το βρει στον κ. Λεβέντη». Μάλιστα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, αν δεν έχει τους 153 βουλευτές, και να ανοίξει το θέμα σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Για τον ρόλο του κ. Καραμανλή στις εσωκομματικές εκλογές, ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο κ. Καραμανλής είναι παντελώς αμέτοχος σε αυτές τις συζητήσεις… Διαχωρισμοί μητσοτακικών – καραμανλικών δεν υπάρχουν στη Ν.Δ. του 2016… Θεωρώ ότι βασική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι να είσαι χρήσιμος, και όχι αρεστός, και η διαφύλαξη της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας».

Τέλος, δεσμεύτηκε για άλλη μία φορά να προχωρήσει, εφόσον εκλεγεί, σε ριζική ανανέωση της Ν.Δ., και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της 10ης Ιανουαρίου.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ψήφου

Εν τω μεταξύ, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ψήφου που πήραν οι κ. Βαγγ. Μεϊμαράκης και Κυρ. Μητσοτάκης στον πρώτο γύρο στο Λεκανοπέδιο δείχνουν ουσιαστικά και τη στρατηγική των δύο στις εκλογές της 10ης Ιανουαρίου, αφού ο πρώτος πήρε πρωτιά στις λαϊκές περιοχές, ενώ ο δεύτερος πέτυχε σημαντική διείσδυση στις πιο αστικές περιοχές της πρωτεύουσας.

Δεν είναι τυχαίο ότι υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Ν.Δ., όπως οι κ. Ευρ. Στυλιανίδης, Γ. Γιακουμάτος κ.ά., αναδεικνύουν ήδη το δίλημμα «αριστοκρατία ή λαός», ενώ σπεύδουν να ιδεολογικοποιήσουν τη μάχη της διαδοχής, καλώντας τους πολίτες να επιλέξουν ανάμεσα στη «νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική και πολιτική αριστοκρατία και στη λαϊκή πατριωτική κεντροδεξιά».

«Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Είμαι ένας μετριοπαθής, φιλελεύθερος, κεντροδεξιός πολιτικός», απάντησε χθες στους επικριτές του ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας και της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας να δημιουργεί πλούτο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT